Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Moody's Türkiye'nin not görünümünü 'negatif'e çevirdi - Para Haberleri

        Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den Türkiye’ye not uyarısı geldi. Moody’s, Türkiye’nin kredi notu görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirdi, notunu ise mevcut BAA3 düzeyinde korudu.

        İLK TEPKİ DOLARDAN: 2.13'E DAYANDI

        Dün bankalar arası piyasada 2,10 TL'nin altını test eden dolar, bu sabahın çok erken saatlerinde Moody's'den gelen kötü haberin hemen ardından 2,12'ye ardından da 2.1275 liraya kadar yükseldi.

        BORSA AÇILIŞIN ARDINDAN TOPARLADI

        Görünüm değişikliği ardından bono piyasasında 2 yıllık faiz 11 baz puan artarak 9,94'e çıktı. Borsa İstanbul güne yüzde 1,37 düşüşle 72.144 puandan, ikinci seansa ise 50 puan düşüşle 72.617 puandan başladı. Endeks haftanın son işlem gününü 413 puanlık düşüş tamamladı.

        BORSANIN KAPANIŞINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!

        'ARTAN BASKI' VURGUSU

        Moody’s’den yapılan açıklamada, not görünümünün "negatif"e çevrilmesine gerekçe olarak, "Türkiye’nin dış finansman durumu üzerindeki artan baskı, yerli ve küresel yatırımcıların güvenini olumsuz etkiliyor" gösterildi.

        Açıklamada, "Belirsiz politika ortamından dolayı Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentileri orta vade için zayıfladı" uyarısı yapıldı.

        HABERİ KİM NASIL YORUMLADI?

        '120 MİLYON DOLARLIK HASARIN NOT GÖRÜNÜMÜ'

        Enerji Bakanı Taner Yıldız, Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü negatife çevirmesine ilişkin, "Biz bu karara katılmıyoruz. Biz yatırımlarımıza devam edeceğiz. Piyasanın özelleşmesi, serbestleşmesi ve özel sektör eliyle büyümesi konusundaki kararlılığımıza devam edeceğiz" dedi.

        Yıldız şöyle devam etti: "Şu an Moody's 120 milyar dolarlık hasarın not görünümünü yapıyor. Biz buna katılmıyoruz. Türkiye 30 Mart seçimlerinden sonra bütün ekonomik göstergeleri doğru yönde satın almıştır. Biz yatırımlarımıza devam edeceğiz. Piyasanın özelleşmesi ve serbestleşmesi ve özel sektör eliyle alakalı büyümesi konusundaki kararlılığımıza devam edeceğiz. Türkiye'nin oluşturulmaya çalışılan istikrarsızlık dönemini geride bıraktığına inanıyorum. 30 Mart seçimlerinden sonra Türkiye büyüme ve gelişmesine devam edecek bu manda her hangi bir sıkıntı yok. Türkiye'nin siyasi istikrarını bozmak isteyen hangi etmen olursa olsun buna müsaade etmeyiz."

        'NOTUN DEĞİŞMESİ ANLAMINA GELMİYOR'

        Kalkınma Bakanı Yılmaz konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Moody's'in Türkiye'nin notunu negatife çevirmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Yılmaz, "Görünümün değişmesi notun değişmesi anlamına gelmiyor, bunu tespit etmek lazım. Diğer taraftan da kredi derecelendire kuruluşlarının kredibiliteride çok sağlam değil, onuda vurgulamamız gerekiyor" diyerek şunları söyledi:" Hep piyasa kredi derecelendirme kuruluşlarının önünde gitti ve onlar piyasayı kabullenmek zorunda kaldılar. Bu sefer de ben yine aynısı olacak diye inanıyorum. Önemli olan sizin doğru politikalar izlemenizdir, sağlıklı politikalar izlemenizdirÖnümüzde ki dönemde Türkiye büyümeye, isdihtama devam edecek. Kredi derecelendire kuruluşlarıda er veya geç piyasayı takip edecektir diye düşünüyorum."

        'SÜRPRİZ OLMADI'

        Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Selçuk Emsen, "Türkiye'nin, kendi içinde uyguladığı politikalarda devrim niteliğinde değişime gitmesi gerekiyor. Özellikle ithal girdiye bağlı bağımlılığımızı azaltmalıyız. Enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı tedbirler almalıyız" dedi.

        Söz konusu kredi notunu, kendisinin beklediğini, sürpriz olmadığını ifade eden Emsen, "Çünkü ekonomik kırılganlık vardı. Ekonomi bunun sinyalini veriyordu, siyaset değil de... Seçimlerden sonra yüzde 45'lik oy bir başarıydı ama ekonomide o kırılganlık atılamamıştı. Radikal, köklü, politik iktisadi dönüşüm yaşamamız lazım. İthalata bağımlılığımızı azaltıcı politika önlemleri üzerine kafa patlatmamız lazım" dedi.

        'ARTIK CİDDİYE ALMIYORUM'

        İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin Baa3 olan kredi notunun görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesine ilişkin, "Ben bu değerlendirmeleri artık ciddiye almıyorum" değerlendirmesini yaptı.

        'TERS KÖŞE OLDU'

        Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THK) Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, "Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin görünümünü negatife çevirdiyse, bilin ki ülkenin görünümü pozitife doğru gidiyordur" dedi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesini değerlendiren Ban, kredi derecelendirme kuruluşlarının yatırımcıları ters köşeye yatırdığını söyledi.

        'PROTESTO EDİYORUM'

        Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü değiştirmesine ilişkin, "Son derece haksız bir karar. Moody's'i protesto ediyorum" dedi. Gül, Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin de üstünde olması gerektiğini belirterek, Moody's'in Türkiye'nin notunu çok daha ileri bir seviyeye çıkartması gerekirken, not görünümünü negatife indirdiğini söyledi. Gül, "Üzüntülerimi bildiriyorum. Dolayısıyla son derece haksız bir karar. Moody's'i protesto ediyorum" dedi.

        'NOT DÜŞÜŞÜ YOK'

        Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş ise bazı reyting firmalarının Türkiye'nin notunu artırırken biraz daha yavaş ve temkinli davrandığını, ancak düşürürken daha hızlı olduğunu söyledi. Ertaş, "Burada şunu ayırt etmek lazım; Türkiye'nin notu düşmedi, görünümle ilgili bir değişiklik var. Haberlerde sanki bir not düşüşü varmış gibi yansıtılıyor, bu doğru değil. Geçen hafta başka bir derecelendirme kuruluşu görünümü de değiştirmedi. Bu şekilde değerlendirmek gerekiyor. Ben acele verilmiş bir karar olarak düşünüyorum. Türkiye, tekrar eski noktasına, hatta daha iyi noktalara çok kısa sürede gelecektir" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ