Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim İtalyan Astronot Paolo Nespoli 22. İTÜ EMÖS’teydi - Teknoloji Haberleri

        Her sene bir ana tema etrafında şekillenen İTÜ EMÖS bu sene Akbank ana sponsorluğunda ve Sınırsızlık Çağı ana teması ile düzenlendi. Bu tema çerçevesinde oturumlara katılan konuşmacılar Dünya'daki teknolojik gelişmeleri, değişen teknolojinin ekonomiye ve sosyal hayata etkilerini değerlendiren oturumlar gerçekleştirdi.

        Oturumlara Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Bosch Türkiye CEO'su Steven Young, Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş gibi isimler katıldı ve giyilebilir teknoloji, akıllı cihazlar, büyük veri, nesnelerin interneti gibi iş dünyasının şu dönemki odak noktalarını oluşturan konuları ve bu konularla ilgili gelişmeleri değerlendirdiler.

        Kendi kendine park edebilen araçlardan, kişinin sesini algıyayıp kendi kendine yazı yazabilen klavyelere; zevklere göre kişiye özel tekliflerde bulunan akıllı saatlerden, kendi kendine ocağı kapamayı akıl edebilen akıllı evlere kadar gelecekte bizi nasıl teknolojilerin beklediğini örneklerle anlatan konuşmacılar; aynı zamanda ekonominin seyrini nelerin belirleyeceğini, hangi mesleklerin doğup hangi tür mesleklerin yok olacağını ve öğrencilerin hangi özelliklerini geliştirmeleri gerektiğini de aktarmaya çalıştı.

        Türkiye'nin her yanından binlerce öğrencinin yoğun ilgi gösterdiği sempozyumun bir de sürpriz konuğu vardı. İtalyan Astronot Paolo Nespoli uzay araştırmalarında gelinen noktaları ve insanların uzay gezileri konusundaki geleceğini anlatmak amacıyla etkinliğe katıldı. İtalya'dan İstanbul'a sadece bu etkinlik için gelen Nespoli, ‘'Yeni neslin bilimsel araştırmalara duydukları heyecanı arttırmak ve onları bu konulara teşvik edebilmek buraya gelmekteki en temel amacım" dedi.

        Sempatik tavırları ve renkli sunumuyla herkesin sempatisini kazanan Nespoli, çocukken astronot olmak istediğiNi söylediğinde insanların ona güldüklerini ve bir gün bu hayalin gerçek olacağına bir nebze bile olsa inanmadıklarını gülümseyerek anlattı.

        "26 yaşında sahip olduğum monoton hayattan mutlu olmadığımı farkettim ve yaşımın bunun için çok geç olduğunu bilmeme rağmen çocukluk hayalimi gerçekleştirebilmek için çok uğraştım” diyen Nespoli 41 yaşında ilk İtalyan astronot olmayı başardığını ve sayısız uzay görevini azmiyle ve çalışmasıyla başarıyla atlattığını açıkladı.

        Sınırları ve duvarları olan insanların astronot olamayacağını aktaran İtalyan astronot “Uzayda hangi meslekten geldiğin ortadan kalkıyor. yemek de yaptım, tuvalet de temizledim, Güneş paneli de tamir ettim. Asla bunu yapmam diye kesin yargılarınız olmamalı" dedi.

        6 ay Dünya’dan uzaklaşan ve uzay istasyonunda yaşayan Nespoli "uzayda en çok neyi özlediniz?" sorusunun üzerine “Uzaydayken iki seçeneğiniz var: Ya özlediklerinizi düşünür ve orda yaşadığınız 6 ayı cehennem gibi gerçirirsiniz, ya da gördüğünüz güzelliklere odaklanıp Dünya’dayken sahip olamayacağınız şeyleri düşünüp kendinizi şanslı hissedersiniz. Ben ikincisini seçtim.” dedi ve öğrencilere hayatta karşılaştıkları olaylara da böyle yaklaşmalarını önerdi.

        Katılımcılardan biri, Uzaydayken annesinin vefatını öğrenen Nespoli’ye “Onu kaybedeceğinizi bilseydiniz yine de gider miydiniz?” sorusunun üzerine, annemin ölümü önüne geçebileceğim bir şey değil. Dünya’da olsaydım onu yine kaybedecektim ve yine benim için üzücü bir dönem olacaktı. Ben anneme dünyada edeceğim gibi bir veda ettim ve kendi içimde onu yolcu ettim. bu yğzden yine olsa yine giderdim.” dedi.

        Konuşması boyunca katılımcıları hayal kurmaya ve hayallerini gerçekleştirmek için çabalamaya yönelik cümleler sarfeden Nespoli katılımcılara 2039 için randevu verdi ve “2039’da ben ve siz yine bu salonda buluşalım. Bu sefer siz sahnede durun ben de tam karşınızda oturayım. Bana gerçekleştirdiğiniz hayallerinizi anlatın, ağzımı açık bırakacak kadar heyecanlı anlar yaşayın.” diyerek herkesi gülümsetmeyi başardı.

        Son olarak uzaydan dünyayı çektiği fotoğrafları göstererek katılımcılara renkli anlar yaşatan İtalyan astronot, “Benim için Dünya uzayda yüzen bir gemi gibi. Oraya gittiğinizde ne kadar küçük şeyleri sorun ettiğimizi farkediyor ve hayata daha pozitif bakmayı öğreniyorsunuz.” dedi. Nespoli daha önce de Twitter’dan uzaydan çektiği İstanbul fotoğrafını payalaşarak basında yankı bulmuştu.

        Türkiye’de ilk defa bu düzeyde bir konferansa bir astronot katılmasıyla herkes tarafından yoğun ilgi gören etkinlik, Nespoli dışındaki tüm konuşmacılarıyla ve gelecekteki insanlığı bekleyen teknolojiler ile ilgili bilgilendirici oturumlarıyla da büyük beğeni topladı. İTÜ Endüstri Mühendisliği Kulübü’nün düzenleyeceği 23. İTÜ EMÖS de şimdiden herkes tarafından merakla bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ