Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema En sevilen iki filmin konusu nedir, Yavuz Turgul kimdir?

        Türk sinemasının kuruluşunun 104'üncü yılı için hazırladığımız 'Türk sineması 104 yaşında... 104 ünlü isim en beğendiği 10 filmi açıkladı' başlıklı haberimizi dün yayınlamıştık.

        Oyuncular, yönetmenler, senaristler, yapımcılar, görüntü yönetmenleri ve sinemayla iç içe iki belediye başkanının listesinin ilk sırasında en fazla sayıda iki film yer aldı.

        'Selvi Boylum Al Yazmalım'...

        Ve 'Hababam Sınıfı'...

        104 kişiden 9'u 'Selvi Boylum Al Yazmalım'a 9'u da 'Hababam Sınıfı'nı listelerinin ilk sırasına yazdı.

        Listelerde en çok adı geçen sinemacı Yavuz Turgul oldu.

        'Selvi Boylum Al Yazmalım ile 'Hababam Sınıfı'nın yönetmenleri, oyuncuları, senaristleri, görüntü yönetmenleri ve yapımcıları kimlerdir?

        Bu iki filmin konusu nedir, nerede çekildiler?

        Yavuz Turgul kimdir? Bugüne kadar hangi filmleri çekti, hangi filmlerin senaryolarını yazdı?

        Vazgeçemediği, onun dışında başka hiçbir oyuncuyla çalışmadığı ünlü oyuncu kimdir?

        REKLAM

        'Selvi Boylum Al Yazmalım'...

        Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 1970'de yayımlanan aynı adlı romanından Ali Özgentürk'ün senaryosuyla 1977'de sinemaya uyarlandı.

        Filmin yönetmeni Atıf Yılmaz, yapımcısı Arif Keskiner.

        Müzikleri ise bir üstada ait. Cahit Berkay...

        Başrol oyuncuları ise Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin.

        1978'de Antalya Film Festivali'nde 'En İyi İkinci Film' seçilen 'Selvi Boylum Al Yazmalım', o dönem Adana'nın ilçesi olan Osmaniye'de çekildi.

        Ve filmin alamet-i farikalarından biri 'Sevgi emektir' sözü oldu.

        Konusu ise şöyle;

        Kamyon şoförü 'İlyas' (Kadir İnanır), İstanbul'dan 'Asya'nın (Türkân Şoray) kaldığı köye gelir. Birbirlerine âşık olup evlenirler. Çocuklarının adını 'Samet' koyarlar. 'İlyas', kamyoncu olduğu için sık sık yollara çıkar ve 'Asya', 'Samet' ile yalnız kalır. Bir gün yine yola çıkan 'İlyas', eve dönmez ve 'Asya'yı bir sekreter ile aldatır. 'Asya' bunu pencerede görür ve 'İlyas'tan kaçar. İşleri bozulan 'İlyas', 'Asya'nın karşısına öyle çıkmak istemez ve bunalıma girerek 'Asya'yı terk eder. 'Asya', bu acıya dayanamaz ve oğluyla birlikte yollara düşer. Yolda 'Cemşit' (Ahmet Mekin) adında bir adamla karşılaşırlar. 'Cemşit', onlara kol kanat gerer. Birlikte yaşamaya başlarlar. Bir gün 'İlyas' karşılarına çıkar. 'Asya' şimdi büyük aşkı ve kendisine zor gününde kucak açan 'Cemşit' arasında bir tercih yapmak zorunda kalır. Ve 'Sevgi emektir' diyerek kendisine ve çocuğuna emek veren 'Cemşit'i seçer.

        Hababam Sınıfı'...

        'Selvi Boylum Al Yazmalım' gibi bir romandan sinemaya uyarlandı.

        Romanın yazarı Rıfat Ilgaz...

        1962'de yazılan roman Umur Bugay tarafından senaryolaştırıldı.

        1975'de Ertem Eğilmez'in yönetmeni ve Nihat Ataman ile ortak yapımcısı yapımcısı olduğu filmde başrolleri Kemal Sunal, Münir Özkul, Tarık Akan, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Bülent İğdiroğlu, Sıtkı Akçatepe, Muharrem Gürses, Kerem Arıdoğan, Ahmet Arıman ve Ertuğrul Bilda paylaştı.

        9 filmlik bir seriye dönüşen 'Hababam Sınıfı'nın müzikleri Melih Kibar'a ait.

        Filmin ana karakterleri 'İnek Şaban', 'Damat Ferit', 'Kel Mahmut', 'Güdük Necmi', 'Badi Ekrem', 'Hafize Ana', 'Domdom Ali', 'Kül Yutmaz Necmi', 'Akil Hoca', 'Paşa Nuri' ve 'Hayta İsmail'...

        Üsküdar'da Validebağ Korusu içerisinde bulunan Adile Sultan Kasrı'nda çekilen 'Hababam Sınıfı', beyazperdeye Özel Çamlıca Lisesi'nde okuyan bir grup haylaz öğrenciyi dize getirmeye çalışan 'Mahmut Hoca', nam-ı diğer 'Kel Mahmut'un okuldan kaçan, derslerine çalışmayan, maç tutkunu, hocalarla dalga geçen öğrencilerle olan maceralarını aktardı.

        Yavuz Turgul...

        1946'de doğan Yavuz Turgul, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirmesinin ardından gazetecilik yapmaya başladı. 1976'da Ertem Eğilmez'in desteğiyle Arzu Film'e senaryo yazmaya başladı.

        İlk senaryosu 1976 yapımı Kemal Sunal, Şener Şen ve Adile Naşit'in başrolleri paylaştığı 'Tosun Paşa' ile dikkatleri üzerine çeken Yavuz Turgul'un senaryosunu yazdığı filmler şöyle; 'Sultan', 'Erkek Güzeli Sefil Bilo', 'Banker Bilo', 'Davaro', 'Hababam Sınıfı Güle Güle', 'Çiçek Abbas', 'İffet', 'Aile Kadını', 'Şekerpare', 'Fahriye Abla', 'Züğürt Ağa', 'Muhsin Bey', 'Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni', Gölge Oyunu', 'Eşkıya', 'Gönül Yarası', 'Kabadayı', 'Av Mevsimi' ve 'Yol Ayrımı'...

        Yavuz Turgul, 1984'te Müjde Ar ile Tarık Tarcan'ın başrollerini paylaştığı, Ahmet Muhip Dranas'ın 'Fahriye Abla' şiirinden senaryolaştırdığı 'Fahriye Abla' ile yönetmenliğe de başladı.

        Yavuz Turgul, o günden bugüne 'Muhsin Bey', Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni', Gölge Oyunu', 'Eşkıya', 'Gönül Yarası', 'Kabadayı', 'Av Mevsimi' ve 'Yol Ayrımı'nın hem senaryosunu yazdı hem de yönetmenliğini yaptı.

        Senarist ve yönetmen olarak 19 kez ödül kazanan Turgul, aynı zamanda ikinci senaryosu 'Sultan'ın müziklerini de yaptı.

        Ve Yavuz Turgul'un vazgeçemediği oyuncu...

        Elbette Şener Şen.

        1987'deki ikinci yönetmenlik çalışması olan 'Muhsin Bey'den bu yana Yavuz Turgul'un filmlerinin başrolünde sadece Şener Şen oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ