Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem EYT SON DAKİKA BUGÜN 22 Aralık 2022: "Tamamlanmak üzere" 2022 EYT yaş şartı gelir mi, kadınlarda ve erkeklerde prim gün sayısı ne kadar olacak ve ne zaman çıkacak, bu sene çıkar mı?
        1

        Emeklilikte Yaşa Takılanlar, EYT son durum haberlerini yakından takip ediyor. Bilindiği üzere 8 Eylül 1999'da çıkan yaş şartı yasasından önce sigortalı olan, prim gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamlayanlar Emeklilikte Yaşa Takılanlar kapsamına giriyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, EYT düzenlemesinin bu ay tamamlanacağını ve kamuoyu ile paylaşılacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, EYT'nin Meclis'e geleceği tarihi işaret ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, teknik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunun altını çizdi. İşte, EYT'de yaş şartı, kadınlarda ve erkeklerde prim gün sayısına ilişkin merak edilen detaylar...

        2

        EYT 2023'E KALDI!

        Milyonların beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi TBMM'nin tatil kararı almasıyla 2023'e kaldı.

        Muhalefetin itirazlarına rağmen AK Parti´nin kabul edilen grup önerisine göre; gündemin ön sıralarına alınan tekliflerin 20, 21, 22 ve 23 Aralık günü tamamlanması, bu tekliflerin tamamlanması halinde, TBMM'nin 27, 28 ve 29 Aralık 2022 Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri toplanmaması şeklindeki önerileri kabul edildi. Bu karara göre; TBMM 26 Aralık Pazartesi'nden başlayarak 3 Ocak Salı gününe kadar yasama faaliyetlerine ara verecek.

        EYT düzenlemesi henüz gündemin ön sıralarına alınmadığı için, söz konusu düzenleme bir son dakika değişikliği olmazsa 2023'te görüşülecek.

        3

        BAKAN BİLGİN'DEN SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET VE EYT AÇIKLAMASI!

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ve asgari ücret hakkında açıklamada bulundu.

        Bakan Bilgin salı günü Asgari Ücret Komisyonunda ortak uzlaşı beklediğini belirterek "İşverenlerimizin, işletmelerimizin ödeyebileceği bir ücret seviyesi olmalı. İşletme olmazsa, işveren olmazsa işçi olmaz. İşçimize rahat nefes aldıracak, tahribatı onaracak bir asgari ücret seviyesinin de bu uzlaşmada belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

        4

        'TAMAMLANMAK ÜZERE'

        Bakan Bilgin EYT ile ilgili olarak ise "Bizim aralık içinde bitirip inşallah teknik çalışmaları bitirdikten sonra Meclis'te arkadaşlarımızla ve yüce Meclis'in kararına sunacağımız çalışmalar EYT ile ilgili tamamlanmak üzere. Eskiden dijital ortamda kayıtlar tutulmadığı için 8 eylül 99 öncesi olduğu için o yıl falan işletmede çalışmış sigortalı işçilerde bu çok yaygın, kayıt dışında kalanların da kayıt içine alınması, dijital ortama aktarılması konusunda çalışmalarımız sürüyor" açıklamasında bulundu.

        Kıdem tazminatının ödenmesi için kredi verilmesiyle ilgili de son gelişmeleri aktaran Bakan Bilgin "Bakan Nebati de bu konuda hazırlıkların yapıldığını aktardılar. Talep gelmişti, çalışmaları yaptık ve kredi konusunu da Nureddin Bey ile çözdük" ifadelerini kullandı.

        5

        "TEKNİK ÇALIŞMALARIMIZ TAMAMLANMAK ÜZERE"

        Bakan Bilgin son dakika açıklamasında, "EYT ile ilgili teknik çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Eskiden dijital ortamda kayıtlar tutulmadığı için, mevzu da 99 8 Eylül öncesi olduğu için o yıllarda farklı işletmelerde farklı zamanlarda çalışmış özellikle özel sektörde çalışan 4A'lı diye tabir ettiğimiz sigortalı işçilerde bu çok yaygın. Bunların herhangi bir kaybı olmasın, kayıt dışında kalanların da kayıt içine alınması, tespit edilmesi, bunların dijital ortama aktarılması konusunda çalışmalarımız etraflı bir şekilde sürüyor. Yurt dışından çalışanların, Türkiye'de çalışmış sonra yurt dışına gitmiş olan emekçilerimizin talepleri var. Konsolosluklarda yoğun bir çalışma var. Bütün bunları bitireceğiz inşallah. Gerekli tedbirleri alıyoruz." ifadelerini kullandı.

        "EYT DÜZENLEMESİNİ BU AY TAMAMLAYACAĞIZ"

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' EYT yasasına ilişkin son dakika açıklamasında bulundu. Fuat Oktay, "Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeyi hükümet olarak söz verdiğimiz gibi bu ay tamamlayacağı ve kamuoyu ile paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

        6

        'TEKNİK SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ'

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ligili düzenlemede kayıtlarla ilgili sorunların çözüldüğünü kaydetti. Bilgin "Altyapıyı oluşturuyoruz. İstifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz" dedi.

        7

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TARİH VERDİ!

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 Aralık Salı günü Türkmenistan ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu. "Öncelikle EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. Şu anda ilgili bakan arkadaşlarım çalışmaları sürdürüyor. İnşallah ay sonuna kadar bunu karara bağlayacağız. 2023'e masamızdan bunu kaldırarak inşallah girmiş olacağız, olay bu" şeklinde diye konuştu.

        8

        EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

        EYT konusunda çalışmalarının henüz tamamlanmadığını belirten Bakan Bilgin "Çalışmamız bitince açıklayacağız. Burada gizli bir şey yok. Mecliste anlattım; EYT ilgili sayılar her ay değişiyor. Haziran rakamları bir buçuk milyon demiştik. Şimdi bir milyon sekiz yüz bin civarı oldu. Bu rakamlar da dahil bilinen verileri değerlendirip hesabımızı ona göre yapmamız lazım. Farklı iş yerlerinde çalışmış hizmet birleştirilmesi yapılmış ya da yapılmamış olanlar var. EYT gündeme gelince bize müracaat edenler var. Daha önce kayıtlarımızda dijital ortamda yer almayanlar dosyalarıyla geliyor inceleyip hizmet birleştirilmesi yapılıyor. Bu teknik bir çalışma. Bütün bu çalışmalar tamamlanacak, ay sonuna kadar bitecek diye düşünüyorum" dedi.

        9

        'ÇOK HIZLI ÇALIŞIYORUZ'

        Bakan Bilgin sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Aralık ayının sonuna kadar çalışmayı bitirip Meclise götürürüz diye umuyorum çünkü çok hızlı çalışıyoruz. Yeni değil uzun zamandır çalışıyoruz.

        İşçilerin örgütlenme sürecine ilişkin sendikalarla hep görüşüyoruz. Burada bir mevcut yönetmelikte olup uygulanmayan hususlar var bir de değiştirilmesi gereken hususlar var. Biz işkolu yönetmeliğinde bir değişiklik yapacağız. Yasal çalışmamız var onu da meclise götüreceğiz. Mevcut kanunda işveren işkolunu kendi oluşturuyor, bunu kaldırıyoruz. Yapılan işe göre bakarız, hangi iş koluna giriyorsa ona göre işkolunu tayin ederiz. Kanun bize o yetkiyi veriyor. O yetki etkin şekilde kullanılmamış ama şimdi kullanacağız. Sendikalaşmanın önündeki tüm engelleri kaldıracağız."

        10

        EYT'DE YAŞ ŞARTI

        Emeklilikte yaşa takılan (EYT) kadınlarda 48 veya 50, erkeklerde 50 veya 52 şeklinde yaş sınırı getirileceğine ilişkin haberler konusuna Bakan Bilgin açıklama yaptı. Bakan Bilgin, milletvekillerinin yaş sınırı ile ilgili ısrarlı soruları üzerine de “Bütün veriler ortaya çıktıktan sonra karar vereceğiz. Bir karar açıklama beklentisi doğru beklenti değil. Zaten 15-20 gün içinde Meclise intikal edecek” diye konuştu.

        11

        BAKAN BİLGİN'DEN EYT'DE YAŞ SINIRI AÇIKLAMASI!

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT yasası yaş şartı sınırına ilişkin olarak “En kapsamlı düzenlemenin yapılacağında kimsenin endişesi olmasın.” ifadelerini kullandı.

        3 temel kriter olduğunun altını çizen Bakan Bilgin, çalışmanın teknik yönüyle ilgili problemler olduğunu ifade etti. 8 Eylül 1999 yılı öncesi işe girenleri kapsadığını fakat o zamanlar dijital ortamda kayıt sistemlerinin bulunmadığına dikkat çekti. Tüm bunları organize etmeye çalıştıklarını söyleyen Bakan Bilgin, kapsamının tamamlanması halinde Meclis’le paylaşılacağını ifade etti. Bakan Bilgin “Bu ayın sonuna kadar Meclis’e getireceğimi söylemiştim, İnşallah sözümü tutarım Ocak ayına sarkmaz. Bütün bu çalışmaları tamaladığımız zaman, gerçek boyutları ortaya çıktığı zaman yüce Meclis’le bunu paylaşacağım. Onun için şunu söyleyim ki, en kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızıdan kimsenin endişesi olmasın.” dedi.

        12

        PRİM GÜN SAYISI DEĞİŞMİYOR

        Şimdi bu yaşi şartı kalkıyor. Bakan Vedat Bilgin'in üzerini net bir şekilde çizerek verdiği bilgiye göre ise prim gün sayıları değişmiyor.

        STAJ SİGORTASI EYT'DE BAŞLANGIÇ SAYILACAK MI?

        Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi.

        Yani staj sigortası EYT'de başlangıç tarihi olarak sayılmayacak.

        13

        EYT'YLE KISMİ EMEKLİLİK FIRSATI

        8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan düzenlemeye göre 3600 prim günü, 15 yıl sigortalılık süresi ve kadınlarda 50, erkekelrde 55 yaşını dolduran SSK'lı çalışanlar kısmi emekli olabiliyordu.

        Yine yaş şartları ve sigortalılık yılları aynı olmakla beraber 5 bin 400 prim gününü tamamlayan Bağ-Kur'ular'da kısmi emeklilikten yararlanabiliyordu.

        EYT ile eski düzenlemede elde edilen ancak 8 eylül 1999 sonrası ortadan kalkan tüm hakların geri gelmesi gündeme gelince kısmi emeklilik hakkı da gündeme geldi. EYT ile bu hak tanınırsa 15 yıl sigortalılık erkeklerde 55 kadınlarda 50 yaş şartı ile EYT'den yararlanabilecek SSK'lılar 36000, Bağ-Kur'lular ise 5400 günle kısmş emekli olabilecekler.

        14

        AHMET KIVANÇ EYT'DE MERAK EDİLEN SORULARI YANITLADI!

        Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili düzenlemenin bu yıl bitmeden TBMM’ye sunulması beklenirken, EYT’lilerden de sorular gelmeye devam ediyor. EYT’lilerin yanı sıra kamuda çalışan üniversiteli işçiler de statü değişikliği çağrılarına cevap bekliyor. Ahmet Kıvanç, HABERTÜRK okurlarının sorularını yanıtladı

        15

        18 YAŞINDAN ÖNCE İŞE GİRENLER EYT’DEN NASIL YARARLANACAK?

        Sigorta girişim 01.12.1998. Doğum tarihim 27.09.1981. E-Devlet’te çalışma hayatım kısmına yakın zamanda yeni bir ibare eklenmiş, “Sigortaya girdiğinde 18 yaşını doldurmamış olanların sigorta yılı 18 yaşını doldurduğu tarihten başlar” diye. Bu durumda ben EYT’den yararlanamayacak mıyım, yoksa sadece sigortalılık sürem mi etkilenecek? E-Devlet’te sigortalılık sürem daha önce 24 yıldan fazla görünürken, şimdi 23 yıla düştü. (Murat D.)

        16

        Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili çalışmalarda sona yaklaşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan dönüşü uçakta yaptığı açıklamada, bu yıl tamamlanmadan çalışmaların sonuçlandırılacağını söyledi. Erdoğan, “Hedefimiz, arkadaşlarımızla da yaptığımız görüşmelerde, bu yıl sonuna kadar emeklilikte yaşa takılanlar olayını çözmek. Asgari ücret meselesiyle ilgili çalışmalar da aynı şekilde zaten yoğun bir şekilde devam ediyor. 2023'e bu iki önemli konuyu masamızın üzerinden kaldırarak girelim diyoruz. Çalışma bu istikamette devam ediyor. İnşallah güzel bir neticeye varır ve böylece de adımı atarız” dedi.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçen hafta TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde EYT düzenlemesinin gecikme sebeplerini anlatırken, 1999 yılında kayıt sistemleri dijital ortamda olmadığı için bazı çalışanların evraklarının kaybolduğunu, bunları organize etmeye çalıştıklarını söyledi. Bilgin, ocak ayından önce çalışmaları tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

        EYT ile ilgili yasa teklifinin yıl bitmeden TBMM’ye sunulması hedefleniyor. Bakan Bilgin daha önceki açıklamasında, yaş şartı aranmadığında prim günü ve sigortalılık süresini dolduranların emekli edilmeleri halinde 1,5 milyon kişinin hemen emekli olabileceğini söyledi. Sonraki açıklamalarında ise bu rakamın 1,8 milyona ulaştığını belirtti.

        17

        EYT’lilere kadın ve erkeklerde 48 – 50 veya 50 – 52 şeklinde yeni bir yaş sınırı konulup konulmayacağı hususundaki belirsizlik devam ediyor.

        Okurlarımızdan, 18 yaşından önce sigortalı çalışmaya başlayanların durumuna ilişkin sıkça sorular geliyor. Peşinen belirtelim, 8 Eylül 1999 tarihinden önce uzun vadeli sigortaya tabi çalışmaya başladığı tarihte 18 yaşını doldurmamış kişiler EYT düzenlemesinden yararlanacak. 1999 öncesi SSK’lılar için emeklilik koşullarını hatırlayalım: 5000 prim gününü tamamlamak şartıyla kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl sigortalılık süresine tabi idi.

        EYT’li kadınlar için sigortalılık süresi sorunu bulunmuyor, tamamı 20 yıllık süreyi doldurdu. Sigortalı çalışmaya 1998 – 1999 yıllarında başlayan EYT’li erkekler ise 25 yıllık sigortalılık süresini 2023 – 2024 yıllarında dolduracaklar.

        Sizin gibi sigortalı çalışmaya başladığı tarihte 18 yaşını doldurmamış olan kişilerin 25 yıllık sigortalılık süresi, 18 yaşını doldurduğu tarihten başlayarak hesaplanacak. Doğum tarihiniz 27 Eylül 1981 olduğu için sigortalılık süreniz 27 Eylül 1999 tarihinde başlamış kabul edilecek ve 25 yılı 27 Eylül 2024 tarihinde tamamlayacaksınız. 1 Aralık 1998 ile 27 Eylül 1999 tarihleri arasındaki prim günleriniz ise boşa gitmeyecek, emekli aylığı bağlanırken dikkate alınacak.

        18

        ŞARTLARI DOLDURMAMIŞ OLANLAR EYT YASASINDAN NASIL YARARLANACAK?

        1 Temmuz 1998 tarihinde sigortalı çalışmaya başladım. Prim gün sayım doldu. 25 yılımın tamamlanmasına 6 ay var. EYT yasası ocak ayına kadar çıkarsa ve benim 25 seneyi doldurmama 3 - 4 ay kala EYT’den yararlanmak için başvuru süresi dolarsa emeklilik hakkım olmayacak mı? Birkaç ay yüzünden fırsatı kaçırır mıyım? (Ahmet S. Ö.)

        19

        TBMM’ye milletvekillerince daha önce bireysel olarak sunulmuş kanun tekliflerinde genellikle 3 ay başvuru süresi konulduğu için bu soruyu sorduğunuzu düşünüyorum. EYT yasa teklifinde, yasadan yararlanmak için belli bir süre konulması söz konusu değil.

        Şu an nasıl emeklilik için gerekli koşulların yerine getirildiği tarihten itibaren emeklilik başvurusu yapmak hakkı varsa aynı kural uygulanacak. EYT yasası çıktığında koşulları tamamlamış olanlar yasa yürürlüğe girdikten sonra istedikleri an emeklilik dilekçesi verebilecek. Yasa çıktığı tarihte koşulları henüz yerine getirmemiş olan sizin durumunuzdaki kişiler ise ne zaman koşulları tamamlarlarsa o tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verebilecekler. Hakkın kaybolması gibi bir durum söz konusu değil.

        20

        EYT’LİNİN EKSİK PRİM GÜNÜ NASIL HESAPLANACAK?

        Sigorta girişim 01.06.1998. Toplam 5880 gün sigortam var. Ocak ayında EYT yasası çıkarsa faydalanabilir miyim? 25 yıllık süremi 7 ay sonra dolduracağım. Prim günüm 30 gün eksik. Askerlik borçlanması yapsam olur mu? (Deniz A.)

        21

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, daha önce yaptığı açıklamada, 8 Eylül 1999 öncesi çalışmaya başlayan EYT’lilerin o tarihteki prim günü ve sigortalılık süresine tabi olacağını söyledi. Yaş şartı aranmayacağını da aynı açıklamada belirtmişti ancak sonradan yaş sınırı konulma olasılığı ortaya çıktı.

        8 Eylül 1999 öncesinde SSK’lılarda normal emeklilik için 5000, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’lularda ise kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim günü aranıyordu. EYT düzenlemesinde yeni bir kural getirilmediği takdirde prim eksiği olup olmadığı söz konusu günlere göre hesaplanacak.

        Şu an itibarıyla 5000 prim günü şartını yerine getirmiş bulunuyorsunuz. Erkek sigortalı olarak 25 yıllık sigorta süresini de 1 Haziran 2023 tarihinde dolduracaksınız. Yaş şartı aranmadığı takdirde 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren EYT kapsamında emeklilik dilekçesi verebilirsiniz. Eksik olduğunu düşündüğünüz prim günü yürürlükteki mevcut kanun kapsamında gerekli olan süredir. EYT kanunu çıktığında prim eksiğiniz olmayacak.

        22

        EYT İLE BAĞ-KUR’DA PRİM GÜNÜ İNDİRİLİR Mİ?

        1974 doğumluyum. SSK’lı olarak ilk işe giriş tarihim 1998, toplam 1687 günüm var. 2010 yılından geçen aya kadar 2420 gün de BAĞ-KUR’lu olarak çalıştım. Bu arada 5 yıl 6 ay sildirdiğim ihya kapsamında BAĞ-KUR günüm bulunuyor. Geçen ay BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş yaptım. BAĞ-KUR yerine SSK’dan emekli olmak için 3,5 yıl SSK ödemesi yapacağım. Sizce doğru bir karar mı vermişim?

        En önemli sorun, sizce asgari ücretten mi yoksa daha yüksek kazanç üzerinden mi prim ödemeliyim? Konuştuğum bazı kişiler asgari ücretin az yükseğini ödersem yeterli olacağını söylediler. EYT yasası çıktığında BAĞ-KUR emeklilik şartları olur da 9000 gün değil de 5000 güne indirilirse, 3,5 yıl SSK ödemesi yapmaktansa eksik olan 900 günü satın alıp BAĞ-KUR’dan emekli olmam daha mı iyi olur? (Zafer K.)

        23

        8 Eylül 1999 öncesinde BAĞ-KUR’da normal emeklilik için kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim günü aranıyordu. Kısmi emeklilikte ise 5400 prim günü olmak şartıyla kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabiliyordu. BAĞ-KUR’lulara ilişkin bu koşullarda indirim beklenmiyor.

        Mevcut durumda 4107 gün priminiz bulunuyor. SSK’ya geçerek emeklilik koşullarını daha kısa sürede sağlamanız mümkün görünüyor. Bu nedenle doğru bir karar almışsınız.

        Bir işverene bağlı olarak 4A (SSK) statüsünde çalışanlar, asgari ücret ile bunun 7,5 katı arasında değişen tutardaki kazançlarının tamamı üzerinden prim öderler. Prime esas kazancın asgari ücretten gösterilmesi ile bunun hemen biraz üzerinde gösterilmesi arasında emekli aylığı bakımından önemli bir fark bulunmamaktadır.

        900 gün prim satın almaktan kastınız borç nedeniyle durdurulan sigortalılık süresi ise ihya işleminin kısmi olarak yapamazsınız. Durdurulan sigortalılık süresinin tamamının primi ödenerek ihya işlemi yapılabilmektedir.

        24

        ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER MEMURLUK STATÜSÜ İSTİYOR

        Ben Ziraat mühendisiyim ama Tarım Bakanlığında tarım işçisi olarak görev yapmaktayım. Benim gibi bu şekilde çalışan birçok arkadaşım bulunmaktadır. Bizim ne zorluklar yaşadığımızı düşünerek statü değişikliği konusunda yardımlarınızı bekliyoruz. Eğer diplomamıza uygun çalışırsak devletimize daha yararlı olabiliriz. Diplomamızın tozlanmasına, bizim paslanmamıza izin vermeyin lütfen. Kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyeler ve KİT'lerde 4857 Sayılı İş Kanunu’na tabi sürekli işçi statüsünde çalışan ön lisans, lisans ve yüksek lisans yapmış üniversite mezunu işçilerin yasal düzenleme ile isteklerine bağlı olarak memur kadrolarına geçirilmesini talep etmekteyiz. (Pınar L.)

        25

        Üniversiteli işçiler uzun süredir seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Biz de HABERTÜRK olarak konuyu zaman zaman gündeme getirdik.

        2015 yılında imzalanan kamu görevlileri toplu sözleşmesinde üniversiteli işçilerin memur kadrosuna alınması konusunda bir maddeye yer verildi. Ancak, bugüne kadar sonuç alınamadı.

        Ziraat mühendisi olup Tarım Bakanlığında işçi statüsünde çalıştığını belirten Pınar hanım gibi yüzlerce kişi sürekli mesaj gönderiyor. (Bu arada bir ricada bulunmak istiyorum. Bu tür kampanyaların kişisel telefonlara SMS veya whatsapp mesajı atarak yürütülmesi rahatsız edici oluyor. Lütfen kampanyalarınızı elektronik posta veya sosyal medya ağları üzerinden yürütün.)

        Birikmiş sorunların çözümü konusunda son yıllarda önemli mesafeler alındı. Kamuda çalışan taşeron işçiler daimi işçi kadrosuna geçirildiler, 3600 ek gösterge düzenlemesi gerçekleştirildi, sözleşmeli personel sorunu çözülüyor. Hükümetin en mesafeli olduğu emeklilikte yaşa takılanlar konusundaki yasal düzenlemede sona gelindi.

        Kamuda işçi olarak çalışan üniversite mezunlarının statü değişikliği talepleri haklıdır ve devlete en az maliyetle çözülecek bir konudur. Çünkü devletten zaten bir ücret alıyorlar. Bunlardan bazıları statü değişikliği dolayısıyla belki daha yüksek maaş almaya başlayacak, bir kısmının ücreti de azalacak. Temizlik işçisi olarak istihdam edilen mühendis, yüksek lisans mezunu işletmeci; güvenlik elemanı olarak çalışan sosyolog ve daha niceleri. Kimisi fiilen memur gibi çalıştırılıyor ama yan masada çalışan memur arkadaşının yararlandığı hiçbir haktan yararlanamıyor. Bu konu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin ve çalışma arkadaşlarının önünde, çözümü en kolay bir sorun olarak duruyor.

        26

        2008 SONRASI MEMURLUĞA BAŞLAYANLAR 5434’E TABİ OLABİLİR Mİ?

        1981 doğumluyum. 2004 yılında dört yıllık üniversite mezunuyum. 2005 yılında kısa dönem askere gittim, 2006 Ocak’ta da SSK’dan 3 günlük sigorta girişim oldu. 2009 yılında polis memuru oldum ve halen çalışmaktayım. Sorum şu; 2009 yılında devlet memuru olduğum için 5010’a tabiyim, 5434’e geçebilir miyim? (İbrahim E.)

        27

        Kamu görevlerinde çalışmaya 30 Nisan 2008 tarihinden sonra başlayanlar 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na tabi bulunuyorlar. Bu kişilerden, söz konusu tarih öncesinde yedek subaylık, vekil öğretmenlik, vekil imamlık gibi hizmetleri olanlar 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na tabi olurlar. Bunlardan herhangi birinde 30 Nisan 2008 öncesi hizmetiniz yoksa 5434 Sayılı Kanun hükümlerinden yararlanamazsınız.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ