Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem EYT YILBAŞINA TAMAM | EYT'de prim eksiği olanlar dikkat! Ekim Kasım 1999 sürprizi gündemde
        1

        Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT düzenlemesinde sona yaklaşılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin düzenlemenin Meclis'e geleceği tarihle ilgili kritik açıklamada bulundu. Peki, EYT düzenlemesi ne zaman Meclis'e gelecek? Prim eksiği olanlar ve Ekim, Kasım Aralık 1999'da sigorta kaydı olanlar EYT'den yararlanabilecek mi? Merak edilen detayları haberimizde derledik. İşte detaylar...

        2

        EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT için ilk kez tarih ve rakam verdi. Bilgin ''EYT teklifi Aralık'ta TBMM'ye gelecek. EYT 2023’te uygulanacak. Yaş haddi tutan herkese prim şartını kaldıramayız. Şu anda yaş şartını kaldırırsak, prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1.5 milyon kişi var.'' dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aralığın ilk haftasında toplanacağını kaydeden Bilgin "Enflasyonun karşısında reel ücreti gerileten etkiyi ortadan kaldıran bir asgari ücreti gerçekleştireceğiz" ifadesini kullandı.

        3

        EYT'DE PRİM EKSİĞİ OLANLAR

        Prim eksiği olanların EYT'den yararlanıp yararlanmayacağıyla ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu'ndan açıklama geldi. Açıkalamaya göre prim eksiği olanlar eksiklerini tamamladıklarında düzenlemeden yararlanabilecekler.

        4

        İşte EYT düzenlemesiyle ilgili Sarıeroğlu'ndan gelen açıklama:

        Bu düzenleme yapıldıktan sonra ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde. Dosya bazlı yaklaşık 12.5 milyon emeklimiz var. İlk etapta 1.5 milyona yakın kişinin emekli olacağı, sonra da sisteme girişin devam edeceği bir düzenleme olacak.

        5

        Yaklaşık 3-4 milyon arasında bir vatandaşımızın bu kapsamda olduğunu tahmin ediyoruz.

        Hepsi bir anda olmayacak. Tabii detaylar için en doğru ağız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, benim de hocam olan sayın Vedat Bilgin olacak.

        Eroğlu'nun açıklamasına göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı olan ancak prim gün sayısını tamamlayamayanlar günlerini tamamladıklarında EYT düzenlemesinden yararlanabilecekler.

        6

        1999 EKİM, KASIM, ARALIK AYINDA SİGORTALI OLANLAR EYT'DEN YARARLANACAK MI?

        8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı olanlar Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT düzenlemesi kapsamında yer alıyor. Ancak 8 Eylül 1999'dan 31 Aralık 1999'a kadar geçen 3 aylık sürede sigorta kaydı olanların da EYT düzenlemesinden yararlanması düzenlemeyle ilgili öne çıkan ihtimaller arasında yer alıyor. Ancak düzenleme resmi olarak Meclis'e gelmediği için EYT'nin 1999 sonuna kadar geçerli oluop olmayacağı henüz netleşmedi.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ