Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema 'Türkish'i Dondurma'nın setinden izlenim
        1

        'Türkish'i Dondurma'...
        Başrollerde Ali Atay, Şebnem Bozoklu ve Erkan Kolçak Köstendil...
        Kemerburgaz'da kurulan sette heyecanlı bir çalışmanın içindeler.
        'Türkish'i Dondurma'nın hikâyesi gerçek. Film, yaklaşık 100 yıl önce iki Türk askerinin Avustralya'da neler yaşadığını ve Avustralya'ya savaş açmasını hikâye ediniyor.

        2

        GAZETE İLANIYLA AVUSTRALYA'YA SAVAŞ AÇTILAR
        İngilizler ile savaşan Hintliler'e yardım amacıyla Osmanlı Devleti tarafından Hindistan'a 350 asker gönderildi. Askerlerden 20'si yolda hastalıktan, 290'ı ise İngilizler ile çarpışırken şehit olurken 40'ı esir düştü.
        Esir düşen askerlerden Tarakçıoğlu Mehmet ile Menteşoğlu Abdullah, bir fırsatını bulup nereye gittiğini bilmedikleri bir gemiye kaçak olarak bindikten sonra kendilerini Avustralya'da buldu.
        Bir süre ülkenin ıssız bölgelerinde yaşayan Tarakçıoğlu Mehmet ile Menteşoğlu Abdullah, daha sonra Broken Hill Kasabası'nda baba meslekleri olan dondurmacılık ve kasaplık yapmaya başladı.
        Çanakkale Savaşları'na Anzakları gönderen Avustralya'ya gazete ilanıyla savaş ilan eden Tarakçıoğlu Mehmet ile Menteşoğlu Abdullah, trenleri devirip karakolları bastı. Üzerlerine gönderilen 250 askerle girdikleri çatışmada şehit oldu.



        3

        BROKEN HILL'İN AYNISI KURULDU
        Tarakçıoğlu Mehmet ile Menteşoğlu Abdullah'ın yaşadıklarını hikâye edinen 'Türkish'i Dondurma'nın çekimleri için Kemerburgaz'da Broken Hill Kasabası'nın eşi niteliğinde 7 bin metrekarelik geniş bir alana 4 aylık çalışmayla set kuruldu.

        4

        ÇOK ULUSLU OYUNCU KADROSU
        Mustafa Uslu'nun yapımcısı olduğu 'Türkish'i Dondurma'yı Can Ulkay yönetirken senaryosunu Gürkan Tanyaş yazdı. Erkan Kolçak Köstendil, Ali Atay, Caner Kurtaran ve Şebnem Bozoklu'ya başrollerde Will Thorp, Marlen Mathews, Alma Terzic, Tristan Alexander, Carl Wharton ve James Farley eşlik etti.
        'Türkish'i Dondurma'da rol yabancı oyuncuların ülkelleri ise İngiltere, ABD ve Saraybosna.





        5

        ZAMANDA YOLCULUKLA ANZAK OLMAK
        'Türkish'i Dondurma'nın setine girildiğinde kendinizi zamanda yolculuk yaparak 100 yıl öncesine dönmüş hissediyorsunuz. Setteki her bina, duvarlara yapıştırılan ilanlar, ahırlar, yollar, direkler 100 yıl öncesinin Broken Hill Kasabası'ndaki asıllarına uygun olarak kurulup dizayn edilmiş.
        Hal öyle olunca set izlenimini bir Anzak kıyafetiyle yapmanın işin doğasına daha uygun olacağını düşünerek soluğu kostüm karavanında aldım. Şebnem Bozoklu'nun ifadesine göre Anzak kıyafeti bana pek yakıştı.

        6

        DEVEDEN AYRILMAYINCA SENARYOYA KÖPEK KAREKTERİ DE EKLENDİ
        Erkan Kolçak Köstendil, 'Türkish'i Dondurma'da kasap olan Tarakçıoğlu Mehmet'i canlandırıyor. Tek farkla... Köstendil'in canlandırdığı 'Mehmet'in mesleği senaryoda deveci olarak devşirilmiş.
        Erkan Kolçak Köstendil, 'Junior' adlı deveyle kısa sürede kurduğu bağ oldukça şaşırtıcı.
        'Junior', Erkan Kolçak Köstendil'in bütün komutlarını yerine getiriyor.
        'Junior'un üzerindeki gördüğüm 'Şaşa' adlı köpeğin aslında hikâyede yeri yokmuş. Set kurulduktan sonra görevlilerden birinin köpeği olan 'Şaşa', 'Junior'un yanından ayrılmaz olmuş. Çekimler sırasında 'Şaşa' ile 'Junior'u birbirinden ayırmak istemeyen yönetmen Can Ulkay, senaryoya bir de köpek karakteri eklemiş.





        7

        FİGÜRASYON DA YABANCI
        'Türkish'i Dondurma'da dekorların yanı sıra oyuncuların da aslına uygun olması özellikle istenince Anzaklar'ı ve Broken Hill Kasabası'nın sakinlerini canlandıran figüran oyuncular da yurt dışından getirilmiş. Çoğu İngiliz.
        Hal böyle olunca filmin maliyetini merak ettim. Öyle ya, set geniş bir alana kurulmuş. Aslına uygun bir kasaba inşaa edilmiş, binlerce kostüm, onlarca yabancı başrol oyuncusu ve yüzlerce figürasyon. Yol ve konaklama masrafları, ekstra sigorta primleri... Oldukça maliyetli bir film olmalıydı.

        8

        DOLAR BELLİ BİR KURDAN SABİTLENMEMİŞ: 'WE'RE NOT SORRY'
        Yapımcısı Mustafa Uslu, 'Türkish'i Dondurma'nın maliyetinin 21 milyon dolar olduğunu söyledi.
        Yabancı oyuncu, figürasyona ve görüntü yönetmeni Peter Steuger'e ödediği para konusunda biraz dertli.
        Neden mi?
        Çünkü sözleşmeleri haziranda yapmış. Dolar artınca ödediği para da bayağı yükselmiş.
        Doları belli bir miktarda sabitleme teklifine oyuncuların, figürasyonun ve görüntü yönetmeninin ajansları 'We're not sorry' (Üzgünüz, olmaz) cevabı vermiş.

        9

        ORTAK HEYECANLARI FİLMİN HİKÂYESİ
        'Türkish'i Dondurma'nın yapımcısı Mustafa Uslu, Avustralya'da yaşadıklarından oldukça etkilendiğini söylediği Tarakçıoğlu Mehmet ile Menteşoğlu Abdullah'ın filmini çekmesinin amacının savaşın kötü yüzünü bir kez daha göstermek ve savaşın içinde barış için mücadele eden insanları hikâyelerinin her fırsatta anlatılması gerektiğine olan inancı olduğunu söyledi. Uslu, 100 yıl önce yaşananlara hem Türk hem de Avustralyalı gözüyle yaklaşıldığını belirterek savaşın ve kötülüğün insanlığın en büyük ortak sorunu olduğunun altını çizdi.
        Türk ve yabancı oyuncular, Mustafa Uslu ile aynı düşünce olduklarını belirterek iki kahramanın yaşadıklarını yeni nesillere film yoluyla anlatmanın kendilerini oldukça heyecanlandırdığını söylediler.

        10

        ÜÇ AY ÖNCE KAYBETTİĞİ BABASININ VASİYETİ
        'Türkish'i Dondurma'da 'Gülsüm'ü canlandıran Şebnem Bozoklu için filmde rol almasının ek nedeni var.
        Şebnem Bozoklu'ya üç ay önce kaybettiği babası vefat etmeden hemen önce 'Bu filmde olmalısın' diyerek vasiyette bulunmuş. Bozoklu, bu konuda "Babam işlerime hiç karışmazdı ama bu filmde oynamamam için bana özellikle telkinde bulundu. İyi ki de bulunmuş" dedi.

        11

        ÇEKİMLERDEN ÖNCE AVUSTRALYA'DA ARAŞTIRMA YAPILDI
        Filmin ekibinden bir grup çekimlere başlamadan önce Avustalya'ya giderek Broken Hill Kasabası'nın 100 yıl önceki halinin nasıl olduğunu ve o dönemde neler yaşandığı hakkında detaylı bilgi topladı.
        Menteşoğlu Abdullah'ın Avustralya'da müzede sergilenen dondurma arabasının birebir kopyası yapıldı.

        12

        'BU FİLMİ NEDEN YAPALIM?'
        Erkan Kolçak Köstendil, 'Mehmet' için teklifi aldığında 'Bu filmi neden yapalım? Savaş ve barış yanlıları arasındaki mücadele zaten birçok filme konu oldu' şeklinde bir düşünceye kapıldığını ama daha önce haklarında bilgi sahibi olmadığı Tarakçıoğlu Mehmet ile Menteşoğlu Abdullah'ın yaşadıklarından oldukça etkilendiğini belirterek 'Ben bu işte varım' dediğini belirtti.

        13

        'SAVAŞIN İÇİNDE BARIŞ MÜCADELESİ VERENLERİN HİKÂYESİ'
        Ali Atay, 'Türkish'i Dondurma'nın milliyetçi bir hikâyeye sahip olduğunu ama bunun ırkçılıkla karıştırılmaması gerektiğini belirterek savaşın içindeki Türklerin ve Avustralyalıların barış için verdikleri mücedelenin ne kadar değerli olduğunun altını çizdiklerini söyledi.

        14


        GÖSTERİMİ ÇANAKKALE ZAFERİNİN YIL DÖNÜMÜ OLAN 18 MART'TA
        Filmler gösterime cuma günleri girmesine rağmen 'Türkish'i Dondurma'nın vizyon tarihi pazertesi günün denk gelen 18 Mart 2019.
        Mustafa Uslu, Çanakkale Zaferi'nin günü olduğu için gösterim tarihini 18 mart olarak belirlediklerini belirterek filmin Türkiye, Avustralya ve diğer ülkelerde izleyiciyle eş zamanlı olarak buluşacağını dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ