Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Büyük yolsuzlukta aşiret- siyaset-bürokrat üçgeni

        Aşiret bazında İl Genel Meclisi'nin AKP'li Başkanı Muzaffer Yağcı'nın da üyesi olduğu Digorlu Eminoğulları, AKP'li Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun da bulunduğu Arpaçaylı Alibeyoğulları ile Reis aileleri kente hakim. Her türlü ihale ve büyük ticari işler bu ailelerden soruluyor.

        İki aileden ön planda

        Şafak operasyonuyla tutuklananlar arasında, aile büyükleri iktidar partisi AKP'de temsil edilen Yağcı ve Alibeyoğlulları ismi ön plana çıkıyor. Naif Alibeyoğlu'nun iki kardeşi İsmail ve Yusuf Alibeyoğlu, savcılıktaki dosyaya göre ihale yolsuzluğunda çete oluşturmaktan suçlanıyor. Tutuklu olan İsmail Medet Alibeyoğlu'nun Kızılay Şube Başkanlığı gibi önemli bir görevi daha var.

        Kars'ın en zengin aşiretlerinden olup akaryakıt ve taşımacılık işleriyle uğraşan Yağcılardan yolsuzluğa bulaştığı iddia edilenler, Muzaffer Yağcı'nın kardeşi Yücel Yağcı ile yeğeni Erol Yağcı.

        Karartmanın nedeni

        "Aşiret-siyaset-bürokrat" üçgenindeki ilişkiler halkta rahatsızlık yaratıyor. Yargının gizlilik kararı alarak bir anlamda "karartma" uygulaması, sis perdesini gittikçe kalınlaştırıyor. Yerel gazeteler, Şafak operasyonu hakkında özel kaynaklardan aldıkları haberleri bile yayımlayamıyor. Kars'taki bu üçgende çıkara dayalı hassas denge, hem yargıyı hem de yerel basını dikkatli davranmaya zorluyor.

        "Küçük yer, ne olur ne olmaz" diyen vatandaşlar, "ismini yazmayacağız" sözü verildiğinde içini döküyor. Taksicilik yapan bir vatandaş, "Buraya üç aile hâkim. Mafyadır, çapulcudur. Yaptıklarını sağır sultan biliyor ama halk sesini çıkaramıyor. Devletin ne yaptığını, açıklamadıkları için bilmiyoruz" diyor.

        Yerel Önder gazetesinin sahibi Öner Daşdelen, gizlilik kararına alıştıklarını, 2 yıl önceki Köy Hizmetleri ve DSİ'deki yolsuzluk operasyonlarında da gizlilik uygulandığını belirterek, "Bu olayda da hâlâ arananların, olduğu bilgisini alıyoruz. Buralara üç aile hâkim. Her şey onlardan sorulur" diye konuşuyor.

        Dört bürokrat açığa alındı

        Tartışmaların odağındaki Naif Alibeyoğlu kendisine ve ailesine yönelik linç kültürü uygulandığını belirtirken, Muzaffer Yağcı, "Burada etnik şovenizm var. Yaptıklarımızı birilerinin gözleri götürmüyor" diyor.

        Bu arada Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, gözaltına alınıp tutuksuz yargılanmak üzere bırakılan Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Kenan Bekis, aynı kurumda Şube Müdürü olan Turgay Kızılörenli, eski MHP Milletvekili Arslan Aydar'ın kardeşi Sağlık Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Yılmaz Aydar, Milli Eğitim Müdürlüğü'nde Sivil Savunma Uzmanı Aslan Yılmaz'ın açığa alındığını açıkladı.

        'Dövün' talimatı telefonla verildi

        Kars'taki ihale yolsuzluğunda, müteahhitlerin ihalelere girmemesi için "müteahhitleri dövün, paranızı alın" talimatı verildiği ortaya çıktı. Savcılığın soruşturma dosyasında, AKP'li Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun kardeşleri İsmail ve Yusuf Alibeyoğlu'nun telefonlarının 8 aydır mahkeme kararıyla dinlendiği ve yol yapımı, yakıt alımı, temizlik ve yemek ihalelerine fesat karıştırdıkları ifadeleri yer aldı.

        Telefonları dinlendi

        AKP'li Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun tutuklanan kardeşleri İsmail ve Yusuf Alibeyoğlu'nun telefonlarının da, Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında dinlendiği ortaya çıktı.

        Alibeyoğlu kardeşlerin, Kafkas Üniversitesi'nin yakıt alımı ihalesi ile İl Genel Meclisi'nin yol yapım ihalesine girmemelerine rağmen, bazı müteahhitlere ihaleye girmemeleri için baskı ve telkinlerde bulunarak, ihaleye fesat karıştırdıkları iddia edildi.

        Alibeyoğlu kardeşlerin, Kültür İl Müdürlüğü güvenliği ve Arpaçay Parasız Yatılı İlköğretim Okulu yemek ihalelerine de girerek fesat karıştırdıkları öne sürüldü.

        Çevre düzenleme ve ağaçlandırma ihalelerine katılan Kars'taki Arya şirketinin sahibi Gökhan Yılmaz'ın telefonu da dinlemeye alındı. Yılmaz'ın, Ardahan'da gazino işleten Muhittin, Barış ve Yiğit Hoş kardeşlere, ihaleye girmesini istemediği bazı müteahhitlerin dövülmesi için para teklif ettiği tespit edildi.

        Yılmaz'ın Hoş kardeşlere, müteahhitlerin isimlerini vererek "İhalelere girmesinler, dövün, paranızı alacaksınız" dediği belirlendi. Hoş kardeşlerin, adamları Volkan Akbulak, Ufuk Çelik ve Suat Taşçı'yla beraber, bazı müteahhitlere baskı uyguladığı öne sürüldü.

        AKP'li başkanın kardeşleri

        Tutuklanan İl Genel Meclisi'nin AKP'li Başkanı Muzaffer Yağcı'nın kardeşi Yücel Yağcı ve yeğeni Erol Yağcı ile Alibeyoğulları ve Yılmaz arasında da, bir akaryakıt şirketi sahibinin Kars Devlet Hastanesi'nin akaryakıt ihalesine katılmasını engellemek amacıyla görüşmeler yapıldığı tespit edildi.

        18 Aralık'ta başladı

        Kars'taki Şafak operasyonu, bir akaryakıt firması sahibinin Kars Hastanesi'nin akaryakıt ihalesine girmemesi için tehdit edilmesi olayının da yer aldığı 25 ihaleye fesat karıştırma iddiaları üzerine başlatıldı.

        Savcılık, Nisan 2006'dan itibaren haklarında şikâyet bulunan Alibeyoğlu ve Yağcı aileleri ve bağlantı kurdukları isimleri dinlemeye aldı. Yeterli delillere ulaşıldığı gerekçesiyle 18 Aralık'ta şafak sökerken düğmeye basıldı ve 6 ilde yapılan operasyonda 27 kişi gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan zanlılardan 8'i için tutuksuz yargılanma kararı çıkarken 19 kişi tutuklandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ