Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna: "Ameliyat masasına zorla yatıramayız"

        Zafer ÇAKMAK /HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna, kentsel yenileme projesine yeterli desteğin gelmediği Ulubatlı Hasan Mahallesindeki hak sahiplerine 17 Ocaka kadar ek süre verdiklerini belirterek, "Burası sorunlu bir mahalleydi. Doktoru bulduk, gelin ameliyat masasına yatın dedik. İstemezlerse zorla ameliyat edemeyiz. Pazar gününe kadar evet demezlerse proje iptal edilecek" dedi.

        500 bin nüfuslu Sincan, yeni projelerde kabuğunu kırmaya hazırlanıyor. İlçe merkezinde yaşanan değişimin ardından sırada Sincanın çevresinde yürütülecek dev yatırımlar var. Otoyol ve bulvar projeleriyle nefes alması, küçük sanayi sitesi projesiyle ekonomik açıdan güçlenmesi, demiryolu projeleriyle ulaşım sorunlarının tamamen ortadan kaldırılması, dönüşüm projeleriyle kentleşme sorunlarının giderilmesi hedeflenen Sincanda gelişmenin ayak sesleri duyuluyor. İlçede bugünlerde ise en çok, Saraycık ve Ulubatlı Hasan Mahallesinde başlatılan kentsel dönüşüm konuşuluyor. Saraycıkta dönüşüm için düğmeye basılırken, Ulubatlı Hasan Mahallesi sakinleri projeye yeterli desteği vermedi. Böyle olunca proje iptal aşamasına geldi. Hak sahipleri süre istedi.

        17 Ocakta bu süre dolacak. Yeterli sayıda muvafakat alınamazda proje rafa kalkacak.

        "DÖNÜŞÜM ZARURETİ VARDI"

        Sincan Belediye Başkanı Tuna, ilçe gündemini oluşturan konularda gelinen aşamaları HT Ankaraya anlattı. Sincanın sorunlu iki mahallesi olan Saraycık ve Ulubatlı Hasanda, TOKİ ile protokol imzalanarak kentsel yenileme çalışması başlatıldığını hatırlatan Tuna, Saraycık Mahallesinde 2 bin 836, Ulubatlı Hasan Mahallesinde ise bin 964 hak sahibi tespit edildiğini anlattı. Her bölgenin kendisine göre özel durumları bulunduğunu, İstanbul Boğazındaki bir arsanın değeriyle başka bir şehirdeki, kasabadaki arsanın değerinin aynı olamayacağını belirten Tuna, bunun arz talep meselesiyle ilgili olduğunu vurguladı. Tuna, "Biz göreve geldiğimizde Saraycık ve Ulubatlı Hasan Mahallesinde ciddi sıkıntıların olduğu, orada bir dönüşümün zarureti görünüyordu. Vatandaşların çoğunluğunun talebiyle harekete geçtik" dedi.

        "TERHİCE GÖRE PROJELENDİRDİK"

        Çalışmaların sonunda iki mahalle için proje maliyetlerinin 1e milyar lira olarak belirlendiğine işaret eden Tuna, "Bu hesaplamaları yaparken başından beri belediye olarak buradan bir kar talebimiz olmadığını söyledik. En büyük beklentimiz vatandaşın memnuniyeti ve şehrimizin güzelleşmesidir dedik. TOKİ de, Biz de kar etmeyelim, yalnız proje kendisini çevirsin dedi. Sonra bunun değerlemelerini bağımsız değerleme kurullarına tekrar tekrar yaptırdık. Vatandaşın menfaati için kemiğe dayanacak kadar eti sıyırma üzerine hesaplar yapıldı. Vatandaşlardan taleplerini aldık. Bu tercihlere göre konutların projelendirmesini yaptık" diye konuştu.

        "PAZARLIK TUTMADI, EK SÜRE İSTEDİLER"

        Hak sahipleriyle yapılan görüşmelerde Saraycık Mahallesinde yüzde 90ı aşan oranda muvafakat verildiğini ancak Ulubatlı Hasan Mahallesinde makul çoğunluğa ulaşılamadığını belirten Tuna, 28 Aralık 2014te hak sahiplerine verilen sürenin dolduğunu hatırlattı. Bazı hak sahiplerinin çeşitli kesimler tarafından yönlendirildiğini belirten Tuna, "Menfi propagandalar neticesinde yeterli destek gelmedi. 28 Aralık son günüydü. Daha fazla versinler diye özel bir şahısla pazarlık yapar gibi pazarlık yapmaya kalkanlar oldu? Baktılar ki daha fazla verilmiyor, gruplar halinde geldiler, bize biraz daha süre tanınsın dediler. TOKİyle de görüştük. Ulubatlı Hasan için muvafakat verme süresini 17 Ocaka kadar uzattık. 17 Ocakta da makul sayıda vatandaşımız ‘evet demezse proje iptal edilmiş olacak. Saraycıkta ise proje hızla devam edecek" şeklinde konuştu.

        "SON TARİH 17 OCAK, SONRA RAST GELSİN DİYECEĞİZ"

        "Uçak kalkacağı zaman geç kalanları bekleyemez ki. Belli bir süre rötar yapar. Bu projenin de bir çalışma süresi var" diyen Tuna, projenin güzelliğinden kimsenin şikayeti olmadığını dile getirdi. Tuna şu değerlendirmelerde bulundu: "Şu andaki mevcut mal varlığınızın değeri ne? Farzedelim 1 lira. Size önerilen 1.5 lira mı, 2 lira mı sen ona bak. Öyle deyince tamam diyorlar. 5 kurtarsa verelim ama kurtarmıyor. Düşük bedel verilmesi sözkonusu değil. 1 liralık mal varlığına 1.5, 2 lira veriliyorsa burada mağduriyet olur mu? Burada sıkıntılı bir yerleşim alanı vardı. Bu sıkıntıların islah edilmesi için hastaneyi bulduk, doktoru da bulduk. Ey vatandaş, bu hastanede bu doktorlar bu sıkıntıları giderecek. Buyurun gelin ameliyat masasına yatın dedik. Saraycıktakiler geldiler ameliyat oldular. İnşallah güzel bir netice olacak. Ulubatlı Hasandaki vatandaşlarımızın çoğu ben ameliyat olmak istemiyorum, hastalıklı bir vaziyette devam etmek istiyorum diyor. Biz de kimseyi silah zoruyla ameliyat edip iyileştiremeyiz. 17 Ocak son tarih. İşiniz rast gelsin diyeceğiz. Bazıları müteahhide versek diyor. Mevcut planda brüt 100 metrerake tek bir bağımsız bölüm yapabilir. Arabaların girmesi, çıkması bile sıkıntılı. Onu da istemiyorlar. Bundan sonrası kenti takdirleri."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ