Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Şiddetle Mücadele Vakfı Hegem'in araştırması: 55 erkekten 33'ü tecavüz etmiş ancak yargılanmamış

        Sorel DAĞISTANLI / ÖZEL HABER

        Kadına yönelik şiddet nedeniyle hapse giren ve denetimli serbestlik ya da şartlı tahliye ile serbest kalan 55 erkekle yüz yüze görüşme yapılarak gerçekleştirilen araştırma, şiddetin vardığı noktayı ortaya koydu.

        Şiddetle Mücadele Vakfı Hegem'in 2007-2009 yıllarında TBMM Şiddet Komisyonu adına 21 ilde, hali hazırda da Hegem şiddet araştırması kapsamında 20 ilde yapıldı. 15-30 yaşlarındaki 55 erkekle yüzyüze görüşüldü. 22'si bir başka suç işlediğini ve ceza aldığını belirtti.

        ŞİKAYET YOK, TECAVÜZE DEVAM

        Katılanlardan 33'ü geçmişte de kadınlara karşı taciz ve tecavüz dahil adalet sistemine yansımayan bazı şiddet eylemleri içinde bulunduklarını, ama ceza almadıklarını söyledi. Tecavüz ve tacize uğrayanlar sözkonusu kişileri ifşa etmemişler.

        "Yeniden bir kadına şiddet uygular mısınız?" sorusuna 55 erkekten 20'si "olabilir" yanıtını verirken, 15'i "emin değilim" dedi. Sadece 20'si 'hayır' dedi.

        EZİK VE SOSYOPATLAR

        çalışmada, tecavüz suçunu işleyenlerin, bu işi çok önceden planladıkları belirlendi. Hem tecavüz edip hem de öldürenlerin büyük çoğunluğu ise cinayetin istemeden geliştiğini ifade ettiler. Çalışmada yer alan 55 erkek, geçmişten gelen acılarını, ezilmişliklerini, travmalarını taşımada zorlanıyorlar. 55 kişiden 27'si suç işlediğinde evli, 10' u boşanmış, 18'i ise bekar olduğunu beyan etti.

        ''İNTİKAM İÇİN YAPIYORLAR''

        Çalışmayı yapan Şiddetle Mücadele Vakfı Başkanı Prof. Dr. Adem Solak, kadına cinsel şiddet uygulayanların büyük çoğunluğunun, bunu bir intikam alma yolu olarak gördüğünü ifade etti. Solak'a göre intikam duygusunun temelinde yatanlar ise şöyle: "Onu çocukken terk eden anneye karşı düşmanlık; anne-babaya, diğer insanlara ve topluma karşı isyan ya da güç gösterisi; kadını mal gibi görme anlayışıyla, düşmanlık duyduğu akrabasının, komşusunun ya da diğer bir ailenin kızına, karısına cinsel saldırıda bulunmak"

        "PSİKOPAT GENÇLİK GELİYOR DİYE UYARMIŞTIK''

        Prof. Dr. Adem Solak, 2007 yılında yaptıkları çalışma sonucu Mersin'de özellikle de Tarsus'ta pisikopat bir gençliğe doğru hızla ilerlendiğini belirlediklerini ifade ederek, "Mersin'de çocukların kendini jiletleme oranı yüzde 50. O dönem sonuçları Mersin Valisi ile de paylaştık. Vali ilgilendi ve şiddetin azalması için çalışmalar yaptı. Ama o çalışmaların devamı gelmedi" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ