Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Süleyman Şah Türbesi’nin mimarı Maltepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Demirarslan: Şehit askerimize daha çok üzüldüm

        Serkan AKKOÇ/HABERTÜRK

        Türbenin kullanılmaz hale geldiğine mimarı olarak üzüldüğünü belirten Demirarslan, “Oradaki yapı blokunun mimarisini 42 yıl önce hazırlamış biri olarak üzülmem çok doğal. Ama operasyondaki şehidimiz için çok daha fazla üzüldüm. Operasyon sırasında muhtemel çatışmalar halinde daha fazla can kaybı olmamasına şükrediyorum. Konu artık mimari boyutu aşmış durumdaydı. Oradaki askerlerimiz için ciddi güvenlik riski vardı. Bu devletin, hükümetin verdiği bir karardır. Ben de bir vatandaş olarak bu karara saygı duyarım. Yeni yerinde başlayan türbe inşasıyla ilgili herhangi bir başvuru olmadı. Yeni türbeyi benim projemin aynısını uygulayarak mı yapacaklar, yoksa yeni bir mimari mi kullanacaklar bilgim yok. Aynısı inşa edilmek istenirse zaten 42 yıl önceki mimari çizimler, röleveler devlet makamlarında mevcuttur” diye konuştu.

        42 YIL ÖNCEKİ TAŞINMA HİKÂYESİ

        Demirarslan, bir yıl önce Habertürk’e verdiği röportajda Süleyman Şah ve 2 askerinin naaşlarının 42 yıl önce Karakozak’ta inşa edilen türbeye taşınmasının hikâyesini şöyle anlatmıştı: “Süleyman Şah Türbesi yine Fırat Nehri üzerinde, yarımadayı andıran Caber Kalesi mevkiindeydi. Suriye 1973’te orada inşa ettiği Tabka Barajı’nın yapımının tamamlandığını, türbenin sular altında kalacağını Türkiye’ye notayla bildirdi. Türkiye de Suriye’ye nota verdi ve Keban Barajı’nın kapaklarını kapadı. Restleşmelerden sonra Türkiye bölgeye DSİ’de görevli uzmanlar gönderdi ve türbenin nereye taşınabileceğinin tespit edilmesini istedi. DSİ uzmanları araştırmadan sonra türbenin olduğu yerin 40 kilometre güneyinde, Fırat Nehri üzerinde bir yarımadayı andıran ve Karakozak Köyü sınırları içindeki bölgeyi tespit etti. Dışişleri Bakanlığı’nın talebiyle türbenin mimarı olarak görevlendirildim. 4 ay gibi kısa sürede 20 kadar Türk işçisi, türbe, karakol ve türbedarın kalacağı lojman binalarını inşa ettik. Daha sonra Süleyman Şah ile iki askerinin naaşlarının bulunduğu sandukalar yeni yerlerine taşındı.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ