Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Bugün 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı,Taksim çevresi, 7 km uzunluğunda 5 bin 500 bariyerle kapatıldı, 21 bin polisin görev yapacak, hangi yollar kapalı

        Şefik DİNÇ-Nihat ULUDAĞ/İSTANBUL

        Türk-İş Korteji sloganlarla Atatürk Anıtı'na ulaştı. Saygı duruşunun ardından çelenk bırakıldı. Grup polis güvenliği eşliğinde Kazancı yokuşunun başına geldi. "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atan kortej TÜRK-İŞ pankartı ve çiçekler taşıdı. Grup burada bir basın açıklaması yaptı.

        İstanbul Taksim Meydanı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da işçilere kapalı. İstanbul Valisi Vasip Şahin, Taksim’in 1 Mayıs’la ilgili kutlamalara kapalı olduğunu dün bir kez daha açıkladı. Ancak DİSK başta olmak üzere memur sendikalarının da aralarında bulunduğu sendikalar, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve sol gruplar, 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamak için çağrı yaptı.

        TAKSİM’E ÇIKIŞ YOK

        Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Taksim Meydanı’nın çevresi demir bariyerlerle kapatıldı. İstanbul Valiliği, 1 hafta önce getirdiği demir bariyerleri meydana ve çevresine yerleştirdi. Tam 5 bin 500 adet bariyerin uzunluğu 7 kilometreyi buldu. Başka bir ifadeyle Taksim, 1.5 kilometre uzunluğundaki 5 Boğaziçi Köprüsü kadar bariyerlerle çevrildi. Bu sabahtan itibaren ise Taksim Meydanı ve meydana çıkan yollar araç ve yaya trafiğine kapalı olacak. Taksim’e hiçbir şekilde geçişe izin verilmeyecek. Bariyerlerin hemen arkasında ise Çevik Kuvvet ekipleri olacak. Belli yerlerde polis kontrol noktaları oluşturulacak, buralardan güvenli geçiş sağlanacak. Taksim’de sadece polis helikopteri uçuş yapabilecek.

        21 BİN POLİS, 63 TOMA

        Türkiye’nin farklı şehirlerinden İstanbul’a polis takviyesi de yapıldı. Türk Hava Yolları’ndan (THY) kiralanan özel uçaklarla polisler, İstanbul’a getirildi. Takviye için gelen polislerin Elazığ, Antep, Ağrı, Muş, Diyarbakır ve Van’dan geldiği, İstanbul dışından da 2 adet TOMA’nın getirildiği öğrenildi. İstanbul’da 2’si “Ejder” adı verilen araç olmak üzere toplam 63 TOMA görev alacak. Meydana çıkan Tarlabaşı Bulvarı, Gümüşsuyu, Sıraselviler, Mete Caddesi, Gezi Parkı kavşağı, İstiklal Caddesi, Şişli’deki DİSK Genel Merkezi önü, Beşiktaş Meydanı ile Dolmabahçe’de müdahale timleri bulunacak.

        YÜZÜNÜ KAPATANA KAMERALI 200 POLİSTEN YAKIN TAKİP

        1 Mayıs kutlamaları sırasında Taksim Meydanı’na çıkmaya çalışacak olan göstericilere karşı alanlarda 21 bin polis görev yapacak. 39 bin personeli bulunan İstanbul Emniyeti’nde de tüm izinler kaldırıldı, 12-12 mesai düzenine geçildi. Yüzünü kapatarak, taş, havai fişek ve molotofkokteyli atan göstericiler seyyar kameralı 200 polis tarafından kayda alınacak. Ayrıca MOBESE ve Foto Film Şubesi ekipleri de tüm olayları kaydedecek.

        İÇİŞLERİ BAKANI: YASAK UYGULANACAK

        İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, İstanbul Valiliği’nin Taksim Meydanı ile ilgili aldığı yasak kararının uygulanacağını belirtti. Bölge Seçim Güvenliği toplantısı için Adana’ya giden Bakan Öztürk, gazetecilerin 1 Mayıs’ta Taksim’de kutlama yapılmasının yasaklanmasıyla ilgili sorusu üzerine, “İstanbul’daki kararı biliyorsunuz. Valiliğimizin kararı bu ve bu karar uygulanacak” dedi. İstanbul Valisi Vasip Şahin de Taksim’in her türlü gösteriye kapalı bir alan olduğu için 1 Mayıs’la ilgili kutlamalara da kapalı olduğunu belirterek, sükûnetin sağlanması için herkesin kendi payına düşeni yapması gerektiğini vurguladı. Şahin, “Yeteri kadar tedbirimizi aldık. Yeterli polisimiz var. Onunla ilgili planlamalarımızı dün tekrar gözden geçirdik” diye konuştu. Şahin, Bakırköy ve Kadıköy Salı Pazarı’nda yasal olarak kutlamalar yapılacağını da söyledi.

        DİSK: BEŞİKTAŞ’TAN TAKSİM’E YÜRÜYECEĞİZ

        DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise 1 Mayıs sabahı Beşiktaş Meydanı’nda toplanacaklarını ve Dolmabahçe üzerinden Taksim’e yürüyeceklerini açıkladı. Çerkezoğlu, “Saat 12.00’de yürüyüşümüzü başlatacağız. Engelleme olamamasını diliyoruz” ifadesini kullandı.

        GAZETECİLER CEMİYETİ KARTI KULLANILMAYACAK

        Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, bir açıklama yaparak 1 Mayıs Basın Görev Kartı’nın, geçerliliğinin valilik tarafından şarta bağlanması nedeniyle 1 Mayıs’ta kullanılamayacağını duyurdu.

        TGC açıklamasında, “Sarı basın kartı olmayan gazetecilerden gelen talep üzerine meslektaşlarımızın rahat görev yapabilmesi için hazırlanan kartlar meslektaşlarımıza ulaştırılmıştır. Ancak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden son anda gelen bir taleple kart alan 486 meslektaşımızın bilgilerinin incelenmesi için ayrıca listelerinin verilmesi istenmiştir. Başlangıçta cemiyette kalacağı konusunda anlaşmaya varılan listenin Emniyet Müdürlüğü’ne verilmesi yönetim kurulumuzca uygun görülmemiştir” denildi.

        3 YIL MEYDANDA KUTLANDI

        “Kanlı 1 Mayıs” olarak tarihe geçen ve 37 kişinin öldüğü 1977 1 Mayıs’ından bugüne kadar 37 yılda kutlamalar farklı yerlerde yapıldı. Polisin müdahalesiyle geçen olaylı 1 Mayıs kutlamaları da oldu, şenlik havasında kutlananlar da. Şişli Abide-i Hürriyet ve Çağlayan Meydanı’nın yanı sıra Kadıköy’de de kutlanan 1 Mayıslarda işçiler Taksim Meydanı’na çıkmak istedi. Ancak her seferinde izin verilmedi ve olaylar çıktı. 2008 yılı 1 Mayıs’ında ise İstanbul’da adeta hayat durdu.

        Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, işçilerin Taksim’e ulaşmasını önlemek için olağanüstü önlemler aldı. Köprü girişinde otobüslerin geçişine izin verilmeyince trafik kilometrelerce uzadı ve o gün insanlar işyerine bile gidemedi. Sabah saat 06.30’da DİSK binasına polis gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. 2009’da 1 Mayıs resmi tatil ilan edildi, ama Taksim’e yine izin çıkmadı. Buna rağmen yaklaşık 5 bin kişi Taksim Meydanı’na ulaşmayı başardı. Sonraki 3 yıl ise Taksim’e izin verildi ve binlerce kişi 1 Mayıs’ı Taksim’de kutladı. 2013’te ise Taksim Meydanı yine yasaklandı. Gerekçe olarak ise yenileme çalışmaları kapsamında süren inşaat gösterildi.

        HAFIZALARDA KALAN 1 MAYIS’LAR

        1977: 1 Mayıs Taksim Meydanı’nda DİSK öncülüğünde 500 bine yakın kişinin katılımıyla yapılan mitingle kutlanırken, kalabalığa ateş açıldı. Art arda patlayan silahların ardından bir bölümü kaçmaya çalışırken Kazancı Yokuşu başında sıkışarak, bazıları panzer altında kalarak, bir kısmı ise kurşunlara hedef olarak 37 kişi hayatını kaybetti, 200’ü aşkın kişi yaralandı. 1977 1 Mayıs’ı tarihe ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak geçti.

        1996: 1 Mayıs’ı Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK Kadıköy’de kutladı. Kadıköy’deki kutlamalara yaklaşık 150 bin kişi katıldı. Ama büyük olaylar çıktı. Olaylarda 3 kişi yaşamını yitirdi, polis memuru Mehmet Faruk Ersoy linç edildi. Eylemciler bazı araç ve işyerlerini ateşe verdi, 227 kişi gözaltına alındı.

        2008: Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, olağanüstü önlemler aldı. İstanbul’a 4 bin 500 takviye polis getirildi. Yollar kapatıldı, toplu taşıma araçlarının bir kısmı iptal edildi. Polis saat 06.30’da DİSK Genel Merkezi’ne gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. İstanbul’da trafik durdu, saatlerce araç bekleyen İstanbullular işlerine gidemedi.

        2010: 1977 ‘Kanlı 1 Mayıs’ından 33 yıl sonra işçiler, Taksim Meydanı’ndaydı. 150 bin kişinin katıldığı kutlamalar şenlik havasında ve olaysız geçti. İşçiler meydana sığmadı ve Gezi Parkı bile doldu.

        2013: İşçilerin 3 yıl 1 Mayıs’ı kutladığı Taksim Meydanı, tekrar yasaklandı. Gerekçe olarak ise yenileme çalışmaları kapsamında süren inşaat gösterildi. Metro, vapur, otobüs ve metrobüs seferleri iptal edildi. Polis Taksim’e çıkmak isteyen gruplara müdahale etti, İstanbul gaza boğuldu. 2 bin kapsül gaz bombası kullanıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ