Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son gaziye yakışır muhteşem tören

        Meclis, yaşamını yitiren İstiklal Savaşı'nın son gazisi Emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl'ü törenle uğurladı.

        TBMM'de düzenlenen devlet törenine, Birgöl'ün kızı İpek Tülay Artunç, damadı Bekir Suat Artunç, torunu Tansu Kayrın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile Cemil Çiçek, Başkanlık Divanı üyeleri, bakanlar, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Ankara Valisi Kemal Ünal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, milletvekilleri, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

        Eski Meclis Başkanlarından; AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, Hikmet Çetin, Cahit Karakaş, İsmet Sezgin ve Ferruh Bozbeyli de son gaziyi uğurlayanlar arasında yer aldı.

        Kore ve Kıbrıs Gazilerinin de katıldığı törende, Başkanlık Divanı katip üyeleri Harun Tüfekçi, Birgöl'ün resmini, Fatoş Gürkan ise Birgöl'ün istiklal madalyasını taşıdı.

        Birgöl'ün cenazesi, tören alanındaki yerine konurken öz geçmişi okundu. Cenazenin tören alanındaki yerine konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Birgöl'ün cenazesi daha sonra cenaze aracına konuldu. Bu sırada, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Toptan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, Başbakan Yardımcısı Yazıcı ve Çiçek ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Birgöl'ün ailesiyle birlikte cenazenin arkasında yürüdü.

        Cenazenin araca konulup Meclisten ayrılmasının adından, Gül, Toptan, Başbuğ ve törene katılanlar, Birgöl'ün ailesine başsağlığı dileklerini iletti. TBMM Başkanı Toptan, Cumhurbaşkanı Gül'ün aracına binerek kendisiyle birlikte Meclisten ayrıldı.

        ''ÜZÜLMEMİZİ İSTEMİYORDU''

        Son Gazi Mustafa Şekip Birgöl'ün kızı İpek Tülay Artunç, tören boyunca gözyaşlarını tutamadı.

        Artunç, törenden sonra gazetecilere duygularını anlatırken, babasının ''çok mütevazi ve öne çıkmak istemeyen bir kişiliğe'' sahip olduğunu ifade ederek, ''Kendisi, ölümünden sonra üzülmemizi istemiyordu; 'arkamdan üzülmeyin' derdi'' diye konuştu.

        Artunç, Mecliste tören düzenlenmesinden dolayı ''minnettar olduklarını'' belirterek, ''Burada tören düzenlenerek, Birgöl'le bir kez daha gurur duymamıza neden oldular. O da bunları hissediyordur diye düşünüyorum. Acı ile gururu aynı anda yaşıyoruz'' dedi.

        Birgöl'ün ölümünden önce katıldığı savaşları ve yaşadığı kötü anları kendilerine anlattığını bildiren Artunç, babasının, düşmanın İzmir'de denize dökülmesinin ardından birliğine geri döndüğünü, daha sonra birçok isyanın bastırılmasında görev aldığını kaydetti.

        Birgöl'ün torunu Tansu Kayrın ise ''Çok onurluyuz, çok gururluyuz. Acımız çok büyük. Hem acı, hem gurur hepsi bir arada. Çok enteresan iki duygu bir arada'' diye konuştu.

        MECLİS TARİHİ GÜNLERİNDEN BİRİNİ YAŞADI

        ''Gazi Meclis'', son gaziyi uğurlarken tarihi günlerinden birini yaşadı. TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, ''Meclisin Kurtuluş Savaşı'nın son gazisine Gazi Meclisin varlığına yakışır bir biçimde tören yapılacağını'' duyurmasının ardından, tören için hazırlıklara başlandı.

        Törene katılanlar, sabah saatlerinden itibaren Meclise gelmeye başladı. Vatandaşların atılımına da açık tutulan törende, Genel Kurul ile Plan ve Bütçe Komisyonu ile diğer komisyonların çalışmalarına ara vermesi nedeniyle milletvekillerinin yoğun katılımı gözlendi.

        Meclis, Birgöl'ü uğurlarken en kalabalık günlerinden birini yaşadı. Törenin yapıldığı şeref girişi merdivenleri tümüyle dolarken, çok sayıda televizyon kanalı da töreni canlı olarak yayınladı.

        Törene ilk gelen kişilerden biri, MHP lideri Devlet Bahçeli oldu. Orgeneral İlker Başbuğ, Birgöl'ün kızı İpek Tülay Artunç'un yanında dururken, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı tarafından karşılandıktan sonra törendeki yerini aldı.

        Birgöl'ün cenazesi, bugün İstanbul'da düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

        CENAZESİ İSTANBUL'A GETİRİLDİ

        İstiklal Madalyası sahibi ve Kurtuluş Savaşı'nın son gazisi emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl'ün cenazesi, Ankara'dan İstanbul'a getirildi.

        Birgöl'ün cenazesi, TBMM'de düzenlenen törenin ardından askeri uçakla Sabiha Gökçen Havalimanı'na getirildi. Mustafa Şekip Birgöl'ün cenazesi, daha sonra askeri araçla Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Hastanesi morguna götürüldü.

        Birgöl'ün cenazesi, bugün saat 11.00'de 1. Ordu Komutanlığı ve öğle vakti Selimiye Camisi'nde düzenlenecek törenlerin ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

        A.A.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ