Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstinat duvarı terörü

        Kurthan DEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        En son göçük olayı dün Kağıthane Hürriyet Mahallesi Ilke Sokak’ta önceki gece meydana geldi. Bir apartman inşaatı için kazılan temelin istinat duvarı çöktü. Çökme sonucunda çalışmaların yapıldığı alanın bitişiğindeki yaya kaldırımı ile 3 katlı bir apartmanın ön cephe duvarı ve apartmanın temelinde bulunan toprağın bir kısmı arsanın içine kaydı. Söz konusu inşaatın yanındaki Kavak Kümesi Sokak’taki inşaat alanında da toprak kayması olduğu görüldü. Güvenlik nedeniyle çökme olan yerin yakınındaki iki bina tahliye edildi.

        İstanbul’da 2006 yılından beri istinat duvarının çökmesi sebebiyle 10 farklı olay meydana geldi. 2006 yılında Ortaköy’de bir eğlence mekânının istinat duvarı, yandaki yalının bahçıvanlığını yapan Arvasi ailesinin kaldığı barakanın üzerine çökmüş ve aynı aileden üç kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. 2009 yılında Fatih’te Darüşşafaka Lisesi bahçesindeki çöken istinat duvarı da bir kişinin ölümüne neden olmuştu.

        İSTANBUL’DA YAŞANAN İSTİNAT KAZALARI ŞÖYLE:

        21.02.2015: Beykoz’da istinat duvarının çökmesi sonucu iki villanın sakinleri evlerini boşalttı. Olayda bir otomobil kullanılamaz hale geldi. Ünlü oyuncu Halil Ergün de evini boşaltmak zorunda kaldı.

        01.01.2015: Eyüp’te yol kenarındaki istinat duvarının çökmesi sonucu, 3 evde hasar oluştu. Herhangi bir yaralanmanın yaşanmadığı olayda, çöken duvar daha alçakta bulunan binadaki 3 eve zarar verdi. Durumun bildirilmesi üzerine, olay yerine gelen itfaiye ve Eyüp Belediyesi ekipleri, güvenlik şeridi çekerek, binadakileri tahliye etti.

        28.09.2014: Kağıthane’de temeli atılan bir bina inşaatının istinat duvarı çöktü. Çökme nedeniyle meydana gelen toprak kayması sonucu park halinde bulunan bir araç çukurda mahsur kaldı.

        16.08.2014: Üsküdar’da yapımına devam edilen belediyeye ait sosyal tesis inşaatının istinat duvarı çöktü. Duvardaki yıkılma sonrası meydana gelen toprak kaymasında 2 gecekondu yıkıldı.

        15.07.2013: Maltepe’de temel çalışması yapılan inşaatın istinat duvarı çöktü. Mahalle sakinlerinde büyük panik yaşanmasına neden olan olayda 2 kişi yaralandı.

        12.01.2013: Kağıthane’de sağanak yağış nedeniyle bir apartmanın bitişiğinde bulunan istinat duvarı çöktü. Duvarın yıkılmasıyla apartmanın zemin katı toprak altında kaldı.,

        ÇÖKÜYORSA BİR PROBLEM VAR

        İstanbul’da istinat duvarı çökmelerini değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe “Çöküyorsa orada bir problem vardır. Çökme halinde ilk olarak doğru bir teknik seçilmemiş olabilir, projesi yanlış olabilir, projesi doğru olup doğru uygulanmamış olabilir. İkincisi ise kullanım sorunları nedeniyle çökmüş olabilir” dedi.

        UYARIYORUZ!

        ELMADAĞ SAKİNLERİ DE TEDİRGİN

        Elmadağ sakinleri, Dolapdere yoluna yapılan devasa inşaattaki istinat duvarı yüzünden tedirginlik yaşadıklarını belirtiyor. Zaman zaman yolda çökmeler yaşanmasından dolayı korktuklarını belirten çevre halkı, bir istinat felaketi yaşanabileceğinden endişe ediyor.

        TED İSTİNAT DUVARINDA ÇATLAK

        Sarıyer Tarabya Bayırı’nda bulunan Tenis, Eskrim, Dağcılık Spor Kulübü’nün istinat duvarında boydan boya bir çatlak var. Duvarın bir kısmı diğer parçalardan ayrılarak yaklaşık 10 cm öne eğilmiş vaziyette duruyor. Duvarın çökmesinden korkuluyor.

        HALİL ERGÜN:

        Evim her an çökebilir

        Oyuncu Halil Ergün’ün oturduğu sitenin istinat duvarı yıkılınca, oyuncunun evi de tehlike altında kalmıştı. Beykoz’da çöken duvarın yakınında oturan tiyatro sanatçısı Halil Ergün “Evim her an çökebilir. Hayatım tehlikede” diye konuşmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ