Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul "İstanbul'a elektrik santralı yapılmalı"

        Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, İstanbul'daki elektrik tüketiminin aynı hızla devam etmesi durumunda ilerideki yıllarda kesintiler yaşanabileceğini belirterek, "Ne yapıp edip İstanbul'a bir yerlere santral yapmak lazım" dedi.

        Soruları yanıtlayan Alış, Türkiye'nin elektrikte arz güvenliğini sağladığını, buna karşın İstanbul'da önümüzdeki yıllarda ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi.

        Alış, İstanbul'un Avrupa yakasında geçen yıl 22 milyar 720 milyon kilovatsaat, Anadolu yakasında 10 milyar 454 milyon kilovatsaat, toplamda 33 milyar 174 milyon kilovatsaat elektrik tüketildiğini bildirdi.

        İstanbul'da süratle artan tüketime rağmen yeni santral inşa edilemediğini dile getiren Alış, "İstanbul'da yeni santral yapacak kaynak yok. Ancak Anadolu'dan elektrik getiriyorsunuz. Şu anda mevcut Boğaz atlamaları limitini doldurdu. Bunun için Çanakkale'den iki tane deniz altı geçişi ve onun devamıyla İstanbul'a ve Trakya'ya elektrik getirilecek ama bu kısa süreli bir çözüm olacaktır. İstanbul'da yeni bir santral yapılmazsa 5 yıl sonra elektrik kesintileri olabilir" diye konuştu.

        Orta ve uzun vadede istanbul'un elektrik arzı konusunda problemler yaşayabileceğini belirten Alış, "Belki 5 belki 6 sene sonra İstanbul'da bu elektrik tüketim artışı devam ederse sıkıntı olabilir. Bu nedenle ne yapıp edip İstanbul'a bir yerlere santral yapmak lazım" dedi.

        İstanbul ve Trakya'da Türkiye elektriğinin 5'te birinin tüketildiğini anlatan Alış, yeni santral inşasının önem kazandığını vurguladı.

        Türkiye'deki linyit kaynakların çevreye fazla zarar veren nitelikteki kömürler olduğunu belirten Alış, şöyle konuştu:

        "Silisyum değerleri yüksek, nem oranları yüksek, kalorifik değerleri düşük… Gaz salımı açısından çok kötü… Yani karbondioksit fazla üretiyor, karbonmonoksit fazla üretiyor. Bu yüzden biz her türlü tedbiri alıyoruz. Elektro-filtre yapıyoruz, baca gazı arıtma tesisi yapıyoruz ama gene de bizdeki kömürler kötü kömürler. İşte bu nedenle 2020 yılından itibaren uluslararası anlaşmaların bağlayıcılığı artacak, termik santraller konusunda yeni adımlar atmamız güçleşecek. 2020 yılından sonra ben Türkiye'deki kömürden santral yapma şansımızın olmayacağını tahmin ediyorum. Böyle bir öngörüm var. Biz 2020 yılına kadar yeni termik santralların inşasına başlamalıyız."

        Eski termik santrallarda baca gazı arıtma tesislerinin yapılacağını, gaz salımının belli bir seviyeye çekileceğini ancak yeni santralların inşasına izin verilmeyeceğini anlatan Alış, "Türkiye'nin elektrikte arz güvenliğini şimdi sorunsuz. Gelecekte de sorunsuz olması için şimdiden bir şeyler yapılması gerek. 2020'ye kadar Konya Karapınar'daki termik santralı ve diğerlerini hızlandırmalıyız" diye konuştu.

        Enerjide ilerideki yıllarda arz sıkıntısı yaşanabileceğine işaret eden Alış, "Türkiye'deki bütün hidroelektrik kaynakların etkin kullanımı halinde yılda 140 milyar kilovatsaat elektrik elde edebileceğiz. Şu anda 56-60 milyar kilovatsaat üretiyoruz yılda, bir 80 milyar daha üretebiliriz ama çözüm olmuyor… 120 milyar da termiklerden üretiyoruz. Tamamını kullandık diyelim eder 260 milyar, bunun üstünü başka kaynaklarla tamamlayacağız" bilgisini verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ