Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul'da sahte rakı faciası: 9 kişi öldü

        Mustafa ŞEKEROĞLU / İSTANBUL

        İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne dün akşam (salı) ilk olarak alkol aldıktan sonra fenalaşan Ercan Tümey (48) ile Serkan O. getirildi. Halsizlik, baş ve karın ağrısı, kusma, görme bozukluğu görülen ikilinin yapılan tetkikler sonunda sahte rakıdan zehirlendikleri ortaya çıktı. İki kişinin tedavisi sürerken, aynı gece evinde ya da restorantta rakı içtikten sonra fenalaşan Bülent Ç. (59), Aziz Ö. ( 61), Alpaslan S. (56), Orhan M. (50) ve Mahmut B. (68) da hastaneye getirildi. Bu hastaların da sahte rakı kurbanı olduğu ortaya çıktı. Hastalardan Ercan Tümey yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Zehirlenen diğer 6 kişi yoğun bakıma alınırken, olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği ekipleri soruşturma başlattı.

        ÖLÜM HABERLERİ GELDİ

        Polis içilen sahte rakının hangi büfeler yada marketlerde satıldığını tespit etmek için çalışma başlatırken, akşam saatlerinde ölüm haberleri gelmeye başladı. Yine Fatih ve birkaç ilçeden Adlı Tıp Kurumu'na giden 7 kişinin şüpheli ölümünde de sahte içki çıktı. Dün Adlı Tıp Kurumu'na şüpheli ölüm olarak getirilen 7 kişinin üzerinde inceleme yapıldı. Yapılan incileme de 7 kişinin sahte içkiden dolayı hayatını kaybettiği ortaya çıktı. İlk belirlemelere göre 9 kişinin öldüğü tepsit edildi. Yetkililer ölümlerin artacağını söylerken, çeşitli hastanelerde benzer rahatsızlıktan dolayı getirilen bir çok kişinin tedavi edilmeye çalışıldığı belirtildi.

        SAHTE RAKIDA 8 GÖZALTI

        Olayın ortaya çıkması üzerine polis, sahte içkiyi satan büfe ve marketleri tespit etmek için çalışma başlattı. Piyasaya kimin verdiğini belirlemek için düzenlenen ilk operasyonda 8 kişi gözaltına alındı.

        SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLAMIŞTI

        Sağlık Bakanlığı Zehir Danışma Merkezi'nden daha önce yapılan bir açıklama da sahte rakıya dikkat çekilerek şu ifadelere yer verilmişti: "Bu sessiz dönem, içinde etanol ve metanol karışık bulunan rakı ve kolonya gibi maddelerde 48 saate kadar uzayabilir. Bu dönemde halsizlik, baş ve karın ağrısı, kusma, hafif görme değişiklikleri olabilir veya belirti görülmeyebilir. Hastanın göz sinirindeki hasar körlüğe kadar gidebilir. Bilinç kaybı ve koma oluşabilir. Tedavi görüp iyileşen hastalarda birkaç ay sonra parkinson ortaya çıkabilir. Kalp ve solunum yetmezliğine yol açabilir. Çok az miktarda alınsa bile ölüme neden olabilir. Sessiz dönem uzun sürdüğü için teşhis geç konulmakta. Bu yüzden hastaların tedavisi her zaman başarılı olmamaktadır."

        KT** ÖLDÜRÜCÜ MADDE METİL

        Sahte rakıda öldürücü olan madde metil alkol. Ucuz olduğu için kullanılan bu madde içorganları ve beyni tahrip ediyor. Gerçek rakıdaki metil alkolün oranı sadece yüzde 0.15. Ancak ele geçirilen kaçak rakılarda yüzde 97'lere varan oranlarda metil alkol bulundu. Yani yasal oranın tam 300 katı.

        KT** BÜFESİNDE SATTIĞI SAHTE RAKIYI İÇİNCE ÖLMÜŞTÜ

        İstanbul'da 2005 yılında meydana gelen olayda ; büfesinde sahte rakı satan Selahattin Nilikar, sattığı içkiyi tadınca ölmüştü. 2005 yılında Bayrampaşa ve Gaziosmanpaşa'da üretilen sahte rakıdan 7 kişi hayatını kaybetmiş 28 kişi yoğun bakıma alınmıştı.

        SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da 18 Ekim 2015 tarihinden bu yana alkol zehirlenmesinden hastanelere müracaat eden 47 kişiden 6'sının hayatını kaybettiğini bildirdi.

        Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İstanbul ilimizde 18 Ekim 2015 tarihinden bu yana hastanelerimize müracaat eden 47 kişinin benzer nedenlerle alkol zehirlenmesinden etkilendiği anlaşılmış olup, bu vatandaşlarımızdan 6'sı maalesef hayatını kaybetmiştir. Hastalarımızdan 5'i kendi isteğiyle hastanelerimizden ayrılmış olmakla beraber, 18'i tedavi süreçleri tamamlanarak taburcu edilmiştir. 23 hastamızın ise hastanelerdeki tedavisi devam etmektedir. Bu hastalarımızdan 7'sinin hayati tehlikesi mevcuttur" denildi.

        Zehirlenme vakalarının nedeninin ortaya çıkarılması için yatan hastalardan alınan numunelerin incelenmek üzere ilgili laboratuvarlara gönderildiğinin belirtildiği açıklamada, "Ayrıca, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki mevcut Kriz Merkezimizden tüm gelişmeler yakından takip edilmekte olup, emniyet birimleri ile gerekli bilgi paylaşımı yapılmaktadır. Hasta vatandaşlarımızın yakınları da tedavi süreçleriyle ilgili olarak sürekli bilgilendirilmektedir. Gelişmeler doğrultusunda kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılacaktır" ifadeleri kullanıldı.IHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ