Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim İlk sınav soruları kolay oluyor binlerce şampiyon çıkıyor

        Pervin KAPLAN / YAZI DİZİSİ 1 / GAZETE HABERTÜRK

        Sonuçları liselere geçişlerde kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) 6 dersten yapılacak ilk 6 sınavı 25-26 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl üçüncü kez 8. sınıf öğrencileri TEOG sınavlarına giriyor ve liselere yerleştirmeler bu sisteme göre yapılacak. İlk yıl aralarında 200-300 puan olan öğrencilerin Türkiye’nin en iyi okullarına yerleştirilmesiyle tartışılan sistem bu yıl da tercihine yerleşemeyenleri zorunlu açık liseye göndermesiyle eleştirildi. Önümüzdeki yıl liselere geçişte kullanılacak yerleştirme sisteminde henüz ne değişiklikler olacağı belli değil. Ancak toplam 12 sınavın ilk 6’sı önümüzdeki hafta başlıyor.

        PERVİN KAPLAN TEOG’DA SON GELİŞMELERİ SAAT 16.00’DA HT DOKUN'DA ANLATIYOR. SORULARINIZ İÇİN - pkaplan@htgazete.com.tr

        Geçen yıl ilk kez Musevi öğrenciler TEOG’da muaf oldukları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sınava girmişti. Bu yıl ise sıra Ermeni öğrencilere geldi. Ermeni okullarında okuyan 218 öğrenci ilk kez kendi müfredatlarına göre hazırlanan sorularla din sınavına girecek.

        Son 2 yıldır TEOG sınavları sorularını ise devlet okullarında görevli öğretmenler hazırlıyor. Sorular geçen yıl 70 öğretmen tarafından hazırlanmıştı. Bu yıl ise Türkiye’nin çeşitli illerinde görevli 83 öğretmen 4 bin 500 soru hazırladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzmanları tarafından kontol edilen soruların 2 bin 991’i soru havuzuna alınarak sınav kitapçıklarında kullanıldı. Öğrenciler önümüzdeki hafta öğretmenlerinin hazırladığı bu soruları sınavlarda yanıtlayacak.

        Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınava sayılı günler kala hazırladığımız TEOG Sınav Rehberi’nde dikkat etmeniz gereken sınav kurallarını anlatacağız.

        TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına 4 gün kaldı. 8. sınıfta okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katılacağı sınavlar bu yıl üçüncü kez yapılacak. İlk yıl “zor sorulardan” oluşan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavının dışında ilk dönem yapılan tüm sınavlarda çıkan sorular “kolay” oldu. Bunun nedeni de hem öğrencilerin sorumlu olduğu konu sayısının azlığı hem de soruların eleyici olma niteliğinin düşük olmasıydı. Özellikle geçen yıl sınav soruları hem öğrenciler hem de uzmanlar tarafından çok kolay bulundu. Soruların kolaylığı sonuçlara da yansıdı. Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılan ilk dönem sınavlarında tüm soruları yanıtlayan öğrenci sayısı da 4 bin 742 oldu.

        BENZER SORULAR OLACAK

        Biz de Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarına soruların “zorluk” derecesini sorduk. Her yıl ilk dönem yapılan sınavlardaki soruların ikinci sınava göre daha kolay olduğunu hatırlatarak, “Bu yılın sorularının zorluk derecesi hakkında ne yorumda bulunabilirsiniz?” sorusunu yönelttik. İşte yanıtı: “Benzer güçlükte sorulardan test hazırlanmaya çalışıldı. Ancak asıl güçlük öğrencilerin nasıl algıladığına göre ortaya çıkacak.”

        İlk dönem yapılan TEOG sınavlarının aksine ikinci dönem yapılan sınavlar “daha zor” oluyor. Çünkü ikinci sınavlarda öğrencilerin sorumlu olduğu konu sayısı artıyor. İkinci sınavda birinci dönem ünitelerini de kapsadığı için tüm soruları doğru yapanların sayıları azalıyor. Geçen yıl ilk TEOG sınavlarında tüm soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 4 bin 742 iken, ikinci sınavda bu sayı 1193’e düştü.

        TOPLAM 12 SINAV OLACAK

        TEOG sınavları sonuçları liselere geçişte kullanılacak olan Yerleştirme Puanı’nın (YEP) hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak. TEOG sınavları Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılıyor. Öğrenciler her dönem 6’şar olmak üzere toplam 12 sınava giriyor.

        İLK SINAV TÜRKÇE İLE BAŞLAYACAK

        TEOG’da ilk dönem 6 sınavın ilk 3’ü 25 Kasım’da yapılacak. İlk sınav saat 09.00’da Türkçe dersi ile başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından 30 dakika mola verilecek ve saat 10.10’da Matematik, 11.20’de de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavı yapılacak.

        26 Kasım’da ise yine 3 sınav gerçekleştirilecek. Sınavlar saat 09.00’da Fen ve Teknoloji dersi ile başlayacak, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Almanca, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca olmak üzere 4 ayrı dilde yapılan Yabancı Dil Sınavı ile son bulacak. Her dersin sınavında öğrencilere çoktan seçmeli 20’şer soru yöneltilecek.

        OKUDUĞUNU ANLAMAYAN HATA YAPIYOR

        Her sınavda olduğu gibi TEOG sınavlarında da öğrencilerin hata yapmalarının en büyük nedeni soruyu sonuna kadar okumamak ve okuduğunu tam anlamadan yanıtlamaktan kaynaklanıyor. Okuduğunu anlamama yalnızca Türkçe sınav sorularını kapsamıyor. Aynı hata Matematik, Fen ve Teknoloji de dahil olmak üzere sayısal testler için de geçerli oluyor. Bu yüzden de hata yapmamak için soruları sonuna kadar okumak ve ne sorulduğunu tam anladıktan sonra yanıt vermek gerekiyor.

        KİTAPÇIK SAYISI 11

        Yabancı dil testinin İngilizce, Fransızca, Almanca ile İtalyanca olmak üzere 4 dilde yapıldığı, Musevi ve Ermeni öğrencilere de bu yıl sınav yapılacağı için sınavlarda toplam ders kitapçık sayısı 11 oldu. Tüm kitapçıkların bedeli ise KDV hariç 55 bin TL.

        HER SORU KİTAPÇIĞI 5 BİN TL’YE SATILACAK

        İlk yıl ücret alınmadan basınla paylaşılan TEOG dersi sınavlarının kitapçıkları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da satılık. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yaptığı TEOG sınav kitapçıklarını yüzde 18 KDV hariç 5 bin TL’den satıyor.

        TOPUK SESİNE DE CEP TELEFONUNA DA YASAK VAR

        TEOG sınavlarında gözetmen olarak görev yapacak devlet okullarının kadrolu öğretmenlerinin uymaları gereken bir dizi kural var. Bunların başında ise öğrencilerin dikkatini dağıtacak şekilde sınav salonunda yürürlerken ses çıkaracak nitelikte topuklu ayakkabı giymemek geliyor. Topuk yasağının dışında yine öğrencilerin dikkatini dağıtacağı için öğretmenler sınav salonunda gazete, kitap ya da dergi okumayacak, gerekmedikçe konuşmayacak., sınav süresince salonu terk etmeyecek ve cep telefonları ile sınav salonuna girmeyecek.

        İŞTE EN ÇOK YAPILAN HATALAR

        -Paragrafı sonuna kadar okumamak.

        -Altı çizili kelimeleri dikkate almamak.

        -Soruyu tam anlamadan cevap vermeye çalışmak.

        -En basit işlemleri “Çok kolay” diyerek hatalı yapmak.

        -Birkaç işlem gerektiren sorularda işlemlerden birinde hata yapmak.

        -İşlemleri kontrol etmemek.

        -Sorulara karşı önyargılı olmak, “Yapamam” diye düşünmek.

        -Uzun paragraflardan korkmak.

        -Haritaları yanlış okumak.

        -Soru kökünü yanlış anlamak

        YAZI DİZİSİ 2

        BAŞARILI ÖĞRENCİ KOLAY SORUYA İNANMAYIP HATALI ŞIKKI SEÇİYOR

        Dikkatsizlik tüm sınavlarda olduğu gibi Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) de öğrencilerin hata yapmasının en önemli nedeni. Bu yıl üçüncü kez uygulanan TEOG sınavlarında okullarında başarılı, notları yüksek öğrencileri en çok hataya düşüren ve onlara yanlış şıkkı işaretleten kolay sorular oluyor. Çünkü bu öğrenciler “kolay sorular” karşısında “Bu kadar da kolay olamaz” diyerek, soru içinde soru arıyor. Bu da onların yanlış şıkları işaretlemelerine neden oluyor. Bu durumla en fazla Fen Bilgisi ve Teknoloji dersi sınavlarında karşılaşılıyor.

        Final Eğitim Kurumları uzmanları bu testteki kolay soruların öğrencileri hataya sürüklediğine işaret ederek, kaldırma kuvveti konusunu içeren soruların da öğrencilerde hatalı cevap vermesine neden olduğunu söylüyor. Bu konu zor olduğu bilgi tam özümsenmediği için hata yapılıyor.

        Uğur Okulları Akademik Kurulu ise öğrencileri biyoloji sorularındaki şekiller konusunda uyarıyor. Bu sorularda şekillerin birbirine karıştırıldığı ve yanlış cevaplara neden olduğunu söylüyorlar.

        Geçen yıl yapılan TEOG’da bu testte biyoloji soruları bilginin yanı sıra öğrencilerin yorum becerilerini de ölçtü. Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji konusundan ilk kez geçen yıl soru yöneltildi. Fizik soruları deneysel ağırlıklı olup laboratuvarda dinamometre ile ölçüm yapan öğrencilere avantaj sağladı. Testin geneline bakıldığında deneysel, yoruma dayalı, günlük hayattan örnekler içeren soruların yer aldığı görüldü.

        BİLGİSİ EKSİK ÖĞRENCİ ZORLANIYOR

        TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavında sorular bilgiye dayalı olduğu için bilgisi eksik öğrenciler zorlanıyor. Özellikle de kronolojik sıralama sorularında; “Milli Mücadele döneminde yaşanan ........, gelişmelerin kronolojik sırası nasıl olmalıdır?” ile “nedensonuç” ve “kanıt oluştur” ifadelerini içeren sorular hataya yol açıyor. Kongreler dönemi de yine hata yaptıran bir başka konu. Genelde yorum eksikliğinden kaynaklı hatalar yapılmakta, şıklarda yer alan “Yalnız I, I-II, III-IV” tarzındaki öncüllü sorularda bilgiden tam emin olamayan öğrenci yanlış cevabı işaretliyor.

        FEN SINAVINDA HANGİ KONULARDAN SORU ÇIKACAK?

        HÜCRE BÖLÜNMESI, KALITIM: Mitoz konusu, büyüme ve üremenin hücre bölünmesi ile ilgili meydana gelmesi. Mitozu, çekirdek bölünmesi ile başlayan ve birbirini takip eden evreler olarak tarif etme. Kromozomların önemi, farklı canlı türlerinde kromozom sayılarının değişebileceğini belirtme. Kalıtım konusu, kendisi ile anne-babası arasındaki benzerlik ve farklılıkları karşılaştırma. Mendel’in çalışmalarının kalıtım açısından önemi. Gen kavramı, baskın ve çekinik genleri fark etme. Fenotip ve genotip arasındaki ilişki. Tek karakterin kalıtımı. İnsanlarda yaygın olarak görülen bazı kalıtsal hastalıklar. Akraba evliliğinin olumsuz sonuçları. Genetik hastalıkların teşhis ve tedavisinde bilimsel ve teknolojik gelişmelerin etkisi. Mayoz konusu, mayozun canlılar için önemi, üreme hücrelerinin mayoz ile oluşması, mayozu mitozdan ayıran özellikler. DNA ve genetik, kalıtsal bilginin genler tarafından taşınması, DNA şeması, nukleotit, gen, DNA, kromozom kavramları arasında ilişki. Mutasyon ve modifikasyon tanımı, aralarındaki farklar. Genetik mühendisliğinin günümüzdeki uygulamalarına ilişkin örnekler ve insanlık tarihi için doğurabileceği sonuçlar. Biyoteknolojik çalışmaların yaşamdaki önemi. Canlıların çevreye adaptasyonu ve evrimi, bunlarla ilgili örnekler. Adaptasyonların biyolojik çeşitliliğe ve evrime katkısına örnekler, evrim ile ilgili farklı görüşler.

        KUVVET VE HAREKET: Sıvıların ve gazların kaldırma kuvveti, bir cismin hava ve sıvıdaki ağırlığının dinamometre ile ölçülmesi ve ağırlıklarının karşılaştırılması. Kaldırma kuvveti, bunun büyüklüğü. Cisimlerin kütle ve hacminin ölçülmesi, yoğunluklarının hesaplanması. Gazların kaldırma kuvveti etkisi ve bunların kullanılması.

        TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KONULARI

        ATATÜRK’ÜN HAYATI: Atatürk’ün çocukluk dönemi ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısı. Atatürk’ün öğrenim hayatı ile ilgili olay ve olgular. Atatürk’ün askerlik hayatı ile ilgili olay ve olgular. Atatürk’ün çeşitli cephelerdeki başarılarıyla askerî yeteneklerini ilişkilendirme. Atatürk’ün fikir hayatının oluşumu ve gelişiminde Selanik, Manastır, Sofya ve İstanbul şehirlerindeki ortamın rolü. Atatürk’ün 1919’a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetleri, üstlendiği Millî Mücadele liderliği açısından yorumlama.

        MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN IŞGALINE TEPKILER: 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin durumunu, topraklarının paylaşılması ve işgali açısından değerlendirme. Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalanması ve uygulanması karşısında Osmanlı yönetiminin, Mustafa Kemal’in ve halkın tutumu. Kuvâ-yı Millîye ruhunun oluşumu, millî cemiyetleri ve millî varlığa düşman cemiyetlerin faaliyetleri. Mustafa Kemal’in Millî Mücadele’nin hazırlık döneminde yaptığı çalışmaları millî bilincin uyandırılması, millî birlik ve beraberliğin sağlanması açısından değerlendirilmesi. Misak-ı Milli’nin kabulünü ve Büyük Millet Meclisi’nin açılışını “ulusal egemenlik”, “tam bağımsızlık” ilkeleri ve vatanın bütünlüğü ile ilişkilendirme. Mustafa Kemal’in Millî Mücadele’yi örgütlerken karşılaştığı sorunlara bulduğu çözüm yollarını, onun liderlik yeteneği ile ilişkilendirme. Hıyanet- i Vataniye Kanunu’nun çıkarılma gerekçeleri ve uygulama süreci. Sevr Antlaşması’na karşı Mustafa Kemal’in ve Türk milletinin tutumu. Kurtuluş Savaşı’nda Doğu ve Güney cephelerinde yapılan mücadeleleri, sebep ve sonuçları açısından değerlendirme.

        İNGİLİZCE’DE DİYALOG SORULUYOR

        İngilizce sorularında diyalogları anlama ve uygun karşılığı veren ifadeyi bulma tarzı sorular çok yer alıyor. Yine diyalog tamamlama soruları bulunuyor. Geçen yıl tablo yerine görseller kullanıldı.

        6 DERSTEN YAPILACAK

        TEOG, Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil ve TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 6 dersten yapılacak. HER SORUYA 2 DAKİKA SÜRE OLACAK TÜRKÇE, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil ve TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 6 dersten yapılacak TEOG sınavlarında her derste öğrencilere 20’şer soru yöneltilecek. Her dersin sınavı ise 40 dakika sürecek. Her soruyu çözmek için 2 dakikalık süre tanınacak.

        4 FARKLI TÜRDE KİTAPÇIK DAĞITILACAK

        Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek. Ancak gözetmen öğretmenleri başka okullardan gelecek, kendi öğretmenleri olmayacak. Her dersin sınavına o branşın öğretmeni de gözetmen olarak giremeyecek. Her sınavda farklı branştan iki öğretmen görev yapacak. Öğrenciler sınıflara 20’şer kişi olarak tek başlarına oturtulacak. Öğrencilerin kopya çekmesini önlemek için A, B, C ve D olmak üzere 4 farklı kitapçık dağıtılacak. Bu kitapçıkların tümünde aynı sorular ve seçenekler yer alacak ancak dizilişleri farklı olacak. 30 DAKIKALIK

        ARADA SORULARI KONUŞMAYIN SINAVLAR

        iki günde tamamlanacak. Her gün 3 sınav olacak. Her sınav bittiğinde öğrencilerin dinlenmek için 30 dakikalık bir zamanları olacak. Bu sürenin sonunda ikinci ve üçüncü sınavlara girilecek. Dinlenmek için sınavlar arasında mola verilmesi bir anlamda olumlu. Ancak bu süre “moral bozmak” için de ideal. Çünkü bu süreyi birçok öğrenci sınav kritiği yaparak geçiriyor ve bir sonraki sınav için morallerini bozuyor. Moralinizin bozulmaması için sınav aralarında arkadaşlarınızla sınav sorularını ve cevaplarınızı tartışmamalı, “zordu”, “kolaydı” gibi yorumlar yapmamalısınız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ