Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa çift koldan yürüyecek

        Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        Anayasa değişikliği üzerinde çalışmak üzere ikinci kez Uzlaşma Komisyonu kurulurken, AK Parti, komisyonda mutabakat sağlanamaması durumunda izlenebilecek olası yol haritası üzerinde çalışma başlattı. Başkanlık sistemine halk desteğinin istenen düzeyde çıkmaması sistemin halka yeterince anlatılamamasına bağlanırken, olası yol haritasının bu eksikliği de giderecek şekilde planlanması bekleniyor.

        Böylece başkanlık sisteminin getirilmesinde ısrarlı olan AK Parti, mutabakatla bir yeni Anayasa metni çıkarmak için çalışacak, ancak işi şansa bırakmayacak.

        SİSTEM ANLATILACAK

        AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Anayasa’da olası yol haritasına ilişkin soruları yanıtlarken, Cumhurbaşkanlığı’nda da bir Anayasa çalışması başlatılacağını bildirdi.

        Bu çalışmada işin uzmanları ve sosyal taraflar ile sivil toplum kuruluşları ve düşünce kuruluşlarının temsilcileri masada olacak. Cumhurbaşkanlığ’ında yürütülecek Anayasa çalışmasında farklı tarafların yeni Anayasa’dan beklentileri masaya yatırılacak. Başkanlık da çalışmanın bir parçası olacak. Bu çalışmaya, Anayasa uzmanı olmaları dolayısıyla Burhan Kuzu gibi AK Parti’den milletvekili olan bazı isimlerin de katılması bekleniyor.

        Böylece Meclis ile eşzamanlı ancak parlamento dışından bir kaynaktan daha yeni bir öneri paketi ortaya çıkmış olacak. Aynı zamanda bu süreçte başkanlık sistemi de halka anlatılacak.

        SEÇENEKLİ REFERANDUM

        Turan, şimdiden geçen döneme göre halk arasında başkanlık sistemine desteğin 10 puan arttığını belirtirken, bu çalışmalarla sistemin halka daha iyi anlatılabileceğini kaydetti.

        Turan, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun geçen dönem uzun süre çalıştığını, yeniden ucu açık bir müzakere sürecinin kabul edilemeyeceğini belirterek “Meclis tatile girene kadar komisyon neyi ne kadar çıkarırsa o şekliyle ortaya konulmalı. Öyle ya da böyle, çalışma tatile kadar sonuçlandırılmalı” dedi.

        Uzlaşma çıkmaması durumunda Anayasa değişikliğinin, “parlamenter sistem” ve “başkanlık sistemi” şeklinde alternatifli olarak referanduma sunulmasının söz konusu olup olmayacağı sorusuna Turan, başkanlık sistemine ilişkin önerinin referanduma sunulabileceğini, bunun iki seçenekli şekilde de olabileceğini, ancak yöntemin, çalışmaların sonucuna göre şekillenebileceğini kaydetti.

        ‘PARTİLİ’ FORMÜLÜ

        “Başkanlık sistemine ilişkin ilerleme kaydedilememesi halinde cumrbaşkanının yeniden Meclis tarafından seçilmesi ve muhalefetin partili Cumhurbaşkanı konusunda ikna edilmesi” gibi bir formülün söz konusu olup olmayacağı sorusu üzerine Turan Cumhurbaşkanı’nı Meclis’in seçtiği yönteme dönüşün söz konusu olmayacağını kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ