Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yaşar Kemal: Kürtler Türk'ün DOSTUDUR

        Yazar Yaşar Kemal, Kürtlerin, Malazgirt Zaferi'nden bu yana Türklerin dostu olduğunu, Kuzey Irak'ta bağımsızlık istemediklerini, çünkü bunun çıkarlarına olmadığını söyledi.

        Çeşitli sivil toplum kuruluşları, yazarlar, hukukçular ve aydınların çağrısıyla düzenlenen ve iki gün sürecek ''Türkiye Barışını Arıyor'' konferansı Ankara İçkale Otel'de başladı.

        KİMLER KATILIYOR?

        Konferansın açılış oturumuna organizasyonda yer alanların yanı sıra DTP

        Genel Başkanı Ahmet Türk ile Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, eski Devlet Bakanı Salih Yıldırım, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, yazarlar Yaşar Kemal ve Vedat Türkali, İnsan Hakları Vakfı (İHV) Başkanı Yavuz Önen, eski İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Akın Birdal, yazar Eşber Yağmurdereli, eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, eski DEP'liler Orhan Doğan, Selim Sadak ve Hatip Dicle, eski milletvekili Ertuğrul Günay ve çok sayıda davetli katıldı.

        Konferansın açılışında bir konuşma yapan Yaşar Kemal, savaşların insanlar, toplumlar ve dünya siyaseti üzerindeki etkilerine değindi.

        Türkiye'nin de uzun süredir çatışma ortamında olduğunu söyleyen Kemal, ''25

        yıldır süren düşük yoğunluklu çatışmalar denilen light savaşımıza gelince; birkaç kez tek taraflı ateşkes olmasına karşın bu savaş bir türlü bitmiyor. Bunda

        kimsenin bilmediği bir keramet olsa gerek'' ifadelerini kullandı.

        ''KÜRTLER TÜRKLERİN KARDEŞİ''

        ''Bir insana, halka ne yaparsanız yapın onuruyla oynamayın'' diyen Kemal,

        Türkiye'de ise geçmişte bunun tam tersinin yapıldığını iddia etti. Türk milliyetçilerinin ''Türk'ün Türk'ten başka dostu yok'' sözünü dillerine pelesenk ettiklerini savunan Kemal, şöyle devam etti:

        ''Bu kadar iğrenç bir şey söylenemez hiçbir zaman. Türk'ün Türk'ten başka dostu var. Sevinsinler, rahat etsinler. Malazgirt'ten bu yana Kürtler, Türklerin dostudur. Kürtlerin çoğunluğu, Kurtuluş Savaşı'nda Osmanlıyı tutmuştur. Onların dostluğu birçok dosta bedeldir. Ne yazık ki onlar, dostlarından o kadar çok kötek yemişler ki 'yorulduk' diyerek kaçıyorlar. Kuzey Irak'ta bağımsızlık istemiyorlar. Çünkü bağımsızlık onların çıkarına değildir. Canı yürekten federasyon istiyorlar. Savaş ne kadar düşük yoğunlukta olursa olsun, savaş savaştır. Demokrasi nimetine kavuşamadık. Demokrasi, bir ülkenin onurudur. Kürtler azınlık sayılmıyor diye dilleri, eğitimleri, edebiyatları yasaklanmış. Malazgirt'ten bu yana kardeş oldukları, ülkelerinin kurtuluşunda beraber çalıştıkları, zaferlerde beraber sevindikleri kardeşleri onları nasıl azınlık yapabilirdi? Kürtler, insanlıktan mahrum kaldığı halde kendini azınlık saymadı. Çünkü onlar azınlık değil kardeştiler.''

        YA DEMOKRASİ YA HİÇ

        Anadolu'nun da bir kültür pınarı olduğunu vurgulayan Kemal, gerçek

        demokrasiyle buradaki farklı kültürlerin birbirini aşılayacağını söyledi.

        Anadolu'da günümüzde Batı kültürü yaşandığına işaret eden Kemal, ''Ülkemizin

        onurunu, kültürünü, zenginliğini kurtarmak elimizde. Ya gerçek demokrasi ya hiç'' diyerek konuşmasını bitirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ