Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Soylu: AYM'nin kararı hak ihlalidir

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Anayasa Mahkemesinin (AYM), gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği karara ilişkin, "Anayasa Mahkemesinin bugün Türkiye’de açtığı yol, bir hak ihlalidir. Oraya binlerce dosya verip de yıllardır bireysel başvuruları bekleyenlere karşı bir hak ihlalidir. Bir yetki ihlalidir. Açıkladığı, o özet kararda belirttiği üzere, o alt mahkemenin basın özgürlüğüyle ilgili kararını vermeden, onun yerine karar verdiği için bir yetki ihlalidir" dedi.

        Süleyman Soylu, Of Hayrat Kültür ve Yardımlaşma Derneğince, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Of'un düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü kutlamasına katıldı. Soylu, AYM'nin Dündar ve Gül hakkındaki kararı AYM'nin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dündar ve Ankara Temsilcisi Gül hakkında verdiği kararı da değerlendirdi.

        Bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asıl değerlendirmeyi yaptığını aktaran Soylu, kendisinin de bu konuda söyleyecekleri olduğunu dile getirerek, "Mahkemeye müracaat edip serbest kalan bir şahıs, kinle, husumetle, 'Bunu Cumhurbaşkanı’na doğum günü hediyesi yapıyoruz. İnşallah onlar da bunların keyfini tadarlar' diyor. Anayasa Mahkemesinin önünde binlerce dosya var. Acaba bu binlerce dosya orada beklerken, nasıl, ne şekilde, kimin baskısıyla, kimin etkisiyle mahkemenin gündemine gelmiş, genel kurul toplanıp karar vermiş? Anayasa Mahkemesinin bugün Türkiye’de açtığı yol, bir hak ihlalidir. Oraya binlerce dosya verip de yıllardır bireysel başvuruları bekleyenlere karşı bir hak ihlalidir. Bir yetki ihlalidir. Açıkladığı, o özet kararda belirttiği üzere, o alt mahkemenin basın özgürlüğüyle ilgili kararını vermeden, onun yerine karar verdiği için bir yetki ihlalidir" değerlendirmesinde bulundu. AYM'yi siyasi karar vermekten kurtarmak için yıllardır mücadele ettiklerini anlatan Soylu, "Anayasa Mahkemesinin baskı karşısında karar vermesi kabul edilemez. Anayasa Mahkemesi, anayasal kuralların ve bu milletin adaletinin ve hakkaniyetinin korunması için orada duran bir mahkemedir. Bazılarının müracaatlarına sessiz kalan bir mahkemenin, kalkıp bir davayı önceleyip bir noktaya getirmesi, eşitliğe, hakkaniyete ve adalete sığmaz" şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ