Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika MHP'de muhalifler tüzük kurultayını topladı

        HABERTURK.COM

        MHP'de çağrı heyetinin aldığı olağanüstü kongre tarihi ile ilgili Yargıtay'ın kararının ardından partililer bugün Büyük Anadolu Oteli'nde başladı.Olağanüstü kurultaydaki tüzük değişikliğine ilişkin verilen 13 ayrı önerge oybirliğiyle kabul edildi.

        MHP'nin genel başkan adayları Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ da salona geldi. 752 delegenin imzasıyla toplanan kurultayda, Divan Başkanı oybirliğiyle Musavat Dervişoğlu oldu. Dervişoğlu'nun Divan Başkan olmasıyla Çağrı Heyeti'nin de görevi sona erdi. Dervişoğlu daha sonra kurultay programını okurken, değiştirilmesi talep edilen tüzük maddeleri okundu.

        Ankara 13. Noterliği yetkilileri, yaptığı açıklamada, şu ana kadar 659 delegenin imzasının alındığını ve sayım işleminin sürdüğünü belirtti. Hafta sonu olması nedeniyle de tasdik işlemlerinin, yarın yapılacağı ifade edildi. Çağrı Heyeti'nce yapılan açıklamada ise Noter onaylı 752 delegenin hazirun listesine imza attığı belirtilmişti. Mükerrer imza olup olmadığı ise sayımın ardından, netleşecek. MHP Genel Merkezi kaynakları ise kendilerine ulaşan bilgiye göre, kongreye Noter tasdikli 495 delegenin iştirak ettiğini öne sürdü.

        Toplanan Divan Kurulu, kurultay tüzüğünü okudu. Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin konuşması için çağrı yapıldı. Ancak Bahçeli'nin salonda olmaması için görevlendirdiği kişi için ikinci bir çağrı yapıldı. Bahçeli'nin görevlendirdiği bir kişi olmadığı için bu madde atıldı ve gündem maddelerine geçildi.

        Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin MHP'de olağanüstü kongre kararı veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını oy birliğiyle onamasından sonra çağrı heyeti tarafından 19 Haziran Pazar günü kongrenin yapılması yönünde aldığı karara istinaden partililer kongrenin yapılacağı Büyük Anadolu Otel önünde toplanmaya başladı.

        MHP'de mahkemenin görevlendirdiği çağrı heyetinin belirlediği tüzük kurultayının yapılacağı Büyük Anadolu Otel önünde sabahın erken saatlerinden itibaren delegeler toplanmaya başladı. Yaklaşık 3 kilometre yürüdükten sonra otele girmek isteyen partililer ve polisler arasında sık sık tartışma yaşandı. Delege olmayanları arama noktasından geçirmeyen polisler, başkasına ait kimliklerle otele girmek isteyenleri fark edince geri çevirdi. Kendini polis olarak tanıtan bir kişinin salona girmek için girmekte ısrar eden partililer arasında izdiham yaşandı ve arbede çıktı.

        Kongrenin yapıldığı Büyük Anadolu Oteli'ndeki salonda hazırlanan sahneye, Mustafa Kemal Atatürk, MHP'nin Kurucu Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin posterleri asıldı.

        Muhalifler bugün tüzükteki "Olağanüstü kurultaylarda seçim yapılamaz" maddesini değiştirmeye çalışacaklar. Genel Başkan adaylarından Ümit Özdağ, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Meral Akşener salona geldi.

        • Kurultayda aranan delege sayısı Siyasi Partiler Kanunu'nda ilk başta verilmiyor. 'Salt çoğunluk aranır' ifadesi ise tartışma konusu oldu. Dolayısıyla Dernekler Kanunu'na bakıldığında 3'te 2 çoğunluk aranır ifadesi yer alıyor. Buna göre de MHP'deki muhaliflerin tüzük kurultayında ise Yargıtay'a kayıtlı delegelerin 3'te 2'si olan 792 delegenin imza vermesi gerekiyor.

        Genel başkanlığa adaylığını açıklayan Ümit Özdağ salona ilk gelen isim oldu. Genel başkanlık yarışına gireceğini açıklayan Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sait Gönen, protokolde yan yana oturdu. Merhum Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş de protokolde yerini aldı.

        MUHARREM SARIKAYA OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI YORUMLADI

        HABERTÜRK yazarı Muharrem Sarıkaya MHP'de muhaliflerin yaptığı olağanüstü kurultayı yorumladı.

        Sarıkaya şunları söyledi:

        "Kalabalık, hareketli. Başlangıçta birçok engellemeye rağmen yoğun bir kalabalık var. Buraya gelebilmek için 2,5 kilometre yürümek durumunda kaldım. Bu kadar olumsuzluğa ve aykırılığa rağmen MHP seçmeni bu teveccühü gösteriyorsa, bugün burada bir şeylerin değişmesi lazım. Burada toplantı yeter sayısı bulunacak. Salonda sürpriz isimlerle karşılaşırsak şaşırmayalım. Parti yönetiminden, partinin meclis grup yönetiminden, milletvekillerinden de isimlere rastlayabiliriz.

        Siyasi Partiler Kanunun ilgili maddesi 'salt çoğunlukla toplanır' diyor. Ancak tüzük değişikliğinde hangi hesabın aranacağına ilk başta karar vermiyor. Siyasi Partiler Kanunu'nda hüküm yoksa Medeni Kanun veya Dernekler Kanunu'nda arıyoruz. Dernekler Yasası'nda da 3'te 2 çoğunluk diyor. Tüzük değişikliği için 792 delegenin destek vermesi gerekiyor."

        BAHÇELİ GENEL MERKEZ'DE

        MHP Genel Merkezi sakinliğini korudu. Genel Başkan Devlet Bahçeli ve diğer parti yöneticileri Genel Merkez'de değil. Bunun dışında Genel Merkez'e gelen partililer de var.

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yasal olmadığını söylediği kurultay ile ilgili gelişmeleri takip etmek üzere partisinin genel merkezine geldi.

        MHP Lideri Devlet Bahçeli, Büyük Anadolu Otelinde yapılan Olağanüstü 6. Büyük Kurultay ile ilgili gelişmeleri Genel Başkan Yardımcıları Şevkat Çetin, Semih Yalçın ve Emin Haluk Ayhan ile birlikte MHP Genel Merkezinden takip etti.

        SİNAN OĞAN: GENEL MERKEZ MAHKEMEYE TAŞIMAYA ÇALIŞIYOR

        MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan HABERTÜRK TV'ye yaptığı açıklamada, "Genel Merkezimiz ilk günden beri çok şey diyor. Genel Merkez bunu yargıya taşımayı düşünüyor. Şimdiden götürecekleri mahkemenin altyapısını yapmaya çalışıyorlar." dedi.

        Oğan'ın yaptığı açıklamanın satırbaşları şöyle:

        "Bugün ülkücülere yakışır olgunlukta kurultay yapmayı bekliyoruz. Daha sonra da 10 Temmuz'daki kurultaya hazırlanacağız. Bugün izdiham yaşanacağını düşünüyorum. Ciddi bir katılım var.

        Yargıtay'ın verdiği karar yasal değilse, yasallığın ölçüsü nedir? Sayın Genel Başkan 'saygı duyacağız' dedi. Bir ülkede bir mahkeme karar vermişse, buna artık 'yasal değil' demek, hukuka saygı göstermemek demektir. Bugünkü bir tüzük kurultayıdır, bunun dışında yapılacak kurultay yasal değildir.

        Genel Merkezimiz ilk günden beri çok şey diyor. Genel Merkez bunu yargıya taşımayı düşünüyor. Şimdiden götürecekleri mahkemenin altyapısını yapmaya çalışıyorlar. Bize göre 594 salt çoğunluk yeterlidir.

        Tüzük kurultayın bugün burada yapılması, Genel Merkez'in de buna katılması, seçimliği kurultayın da Genel Merkez'in açıkladığı yerde yapılması doğrudur.

        İki milletvekilimiz daha bu kutlu yürüyüşe katıldılar. Kongreye dönük katılım isteği ve bu yenileşme hareketini destekleme arzusu var. Gelecek günlerde bu katılımların artacağını göreceğiz."

        AKŞENER, SALONA 'MERAL BAŞBAKAN' SLOGANLARIYLA GİRDİ

        Kurultayın yapılacağı salona ilk olarak MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan sonrasında Ümit Özdağ ve Koray Aydın geldi. Meral Akşener ise salona 'Meral Başbakan', 'Durma ilerle bozkurtların seninle' sloganları eşliğinde giriş yaptı. Akşener'in salona girişi sırasında atılan sloganlar nedeniyle kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

        ÇAĞRI HEYETİ'NDEN AÇIKLAMA

        MHP Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel, delegelere yaptığı açıklamada, "Salt çoğunluğu geçtiğimiz kanaatindeyim. Psikolojik eşik 900'ü geçmek için herkes hazirun defterini imzalasın" dedi. Çağrı Heyeti'nden yapılan ikinci açıklamada da "Toplantı yeter sayısına ulaşıldı" denildi. Çağrı Heyeti 752 delegenin imzasının toplandığını açıkladı.

        İMZA MUAMMASI

        Ankara 13. Noterliği yetkilileri, MHP'de Çağrı Heyeti'nin topladığı 6. Olağanüstü Büyük Kongre'de şu ana kadar 659 delegenin imzasını aldıklarını bildirdi.

        Ankara 13. Noterliği yetkilileri, yaptığı açıklamada, şu ana kadar 659 delegenin imzasının alındığını ve sayım işleminin sürdüğünü belirtti. Hafta sonu olması nedeniyle de tasdik işlemlerinin, yarın yapılacağı ifade edildi.

        Çağrı Heyeti'nce yapılan açıklamada ise Noter onaylı 752 delegenin hazirun listesine imza attığı belirtilmişti. Mükerrer imza olup olmadığı ise sayımın ardından, netleşecek.

        MHP Genel Merkezi kaynakları ise kendilerine ulaşan bilgiye göre, kongreye Noter tasdikli 495 delegenin iştirak ettiğini öne sürdü.MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ve bazı partililer, Çağrı Heyeti'nce toplanan olağanüstü kongreyi, genel merkezden takip etti.

        DİVAN BAŞKANI BELLİ OLDU

        MHP'de Çağrı Heyeti'nin topladığı 6. Olağanüstü Büyük Kongre'de, Musavvat Dervişoğlu, divan başkanlığına seçildi.

        Genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan Meral Akşener tarafından da desteklendiği belirtilen ve yaklaşık 456 delegenin imzasıyla divan başkanlığa aday gösterilen, Musavvat Dervişoğlu'na karşılık, yine genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan isimlerden Sinan Oğan ve Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş tarafından da desteklendiği belirtilen, Hasan Hüseyin Türkoğlu 170 delegeden, başkanlık için imza topladı.

        Birden fazla aday bulunduğu için tüzük gereği kapalı oylamaya geçileceği sırada Türkoğlu, Dervişoğlu lehine adaylığını çekti. Böylece, Dervişoğlu, kurultayın divan başkanlığına oy çokluğu ile seçildi.

        Divan üyeliklerine ise Halil Aydoğdu, Dursun Ataş, Nesrin Ünal ve Kürşat Ergün getirildi.

        ÇAĞRI HEYETİNİN GÖREVİ SONA ERDİ

        Divanın oluşturulmasının ardından, Çağrı Heyeti'nin görevi de sona erdi.

        Kongrede Genel Başkan adayları ise el ele sahneye çıkarak delegeleri selamladı.
        Kongrede Genel Başkan adayları ise el ele sahneye çıkarak delegeleri selamladı.

        GENEL MERKEZ'DEN AÇIKLAMA

        MHP Genel Merkezi kaynakları muhaliflerin topladığı tüzük kurultayına katılan delege sayısının "sadece 495 olduğunu" bildirdi. Genel Merkez kaynakları "Bize ulaşan bilgiye göre delege sayısı sadece 495" olduğunu ileri sürdü.Bu sayıyla kongrenin toplanabilmesi için yeterli sayının oluşmadığı iddia edildi. Divan Başkanlığı için kullanılan oy sayının da 600 civarında olduğu vurgulandı.

        KURULTAY PROGRAMI OKUNDU, BAHÇELİ KONUŞMA İÇİN ÇAĞRILDI

        Toplanan Divan Kurulu, kurultay tüzüğünü okudu. Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin konuşması için çağrı yapıldı. Ancak Bahçeli'nin salonda olmaması için görevlendirdiği kişi için ikinci bir çağrı yapıldı. Bahçeli'nin görevlendirdiği bir kişi olmadığı için bu madde atıldı ve gündem maddelerine geçildi.

        TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ OYBİRLİĞİYLE ONAYLANDI

        Gündem maddelerinin okunmasının ardından tüzük değişikliği istenen maddeler tek tek okundu.

        Daha sonra, tüzük değişikliği için önerge verildi. Tüzük değişikliğiyle MYK'nın partiden ihraç ve teşkilat kapatma yetkilerinin kaldırılması istendi. Ayrıca tüzüğe eklenecek maddeyle "3 ay içinde hiçbir üye hakkında tedbirli olarak disiplin kararı alınamaz, tedbir kararları hükümsüzdür, her türlü karar organlarına seçilebilirler" hükmünün getirilmesi talep edildi. Seçimli olağanüstü kurultaya kadar 6 kişilik kongre heyetinin görevlendirilmesi, kongre heyetinin genel başkan ve parti yönetimi adına her türlü kararı almaya yetkili olması istendi. Tüzük değişikliği önergesi için komisyon kurulması; bir delegenin karşı oyuyla, oy çokluğuyla kararlaştırıldı.

        Seçimli olağanüstü kongrenin, MHP Genel Merkezi'nin de belirlemiş olduğu 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonu'nda yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca, 80 delegenin imzasıyla, 7 Haziran'dan itibaren verilen disiplin cezalarının affedilmesi önergesi kabul edildi.

        Bu sürecin ardından, tüzük değişikliği ile ilgili önergeler, tekrar delegelerin oylarına sunuldu. MHP tüzüğünün değiştirilip değiştirilmeyeceği delegelere soruldu. Ve, MHP tüzüğü verilen önergeler kapsamında işari oylama (el kaldırılarak) ile değiştirildi.

        Kurultay tüzük değişikliklerinin ardından sona erdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ