Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika MHP'de Çağrı Heyeti ve Meral Akşener'den kurultay açıklaması geldi

        HABERTURK.COM

        MHP Genel Başkan Adayı Meral Akşener, "Bugün itibariyle söylenen sözlerin bir hükmü yoktur. 19 Haziran'daki kongremiz meşru, hukuka uygun bir kongredir. Bu kurultayın da hayırlara vesile olacağına inanıyorum" dedi. Çağrı Heyeti'nden yapılan açıklamada da "Tüm şartlar yerine getirilmiş, her türlü hukuki evrakları, hazirun cetvelleri tamamlanmıştır. Delegelerin kalacakları yerler de hazırlanmıştır. Genel Merkez tebligatlar, gazete ilanları, SMS mesajları kongreye davet edilmiştir. Genel Merkez, başkanlık divanını mahkeme kararı doğrultusunda verilen karar neticesinde bu kongreye davet ediyoruz" denildi.

        MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener, "Kurultayımız herhangi bir tartışmaya açık olmaktan çıkmıştır. Böyle bir şey söz konusu değildir. Bugün itibarıyla söylenen sözlerin bir hükmü yoktur. 19 Haziran'daki kongremiz meşru, zorunlu, hukuka uygun, mahkemenin zorunlu tuttuğu bir kongredir." dedi.

        Akşener, Sheraton Otel'de, 19 Haziran Pazar günü toplanacak olağanüstü büyük kurultaya ilişkin basın açıklaması yaptı. Akşener, bir tüzük kurultayı yapacaklarını, kurultayda genel başkan seçimi yapılmayacağını belirtti.

        Tüzüğe göre olağanüstü seçimli kurultay kararı alınmasının mümkün olmadığını belirten Akşener, "Bu tüzük kurultayı meşru ve kanuna uygun, hukuka uygun, yapılması zorunlu bir tüzük kurultayıdır." dedi.

        Kurultayda, dilekçede belirttikleri değişikliğin yapılmasının ardından üst kurul delegelerinin seçimli bir kurultay kararı alacağını bildiren Akşener, genel merkez tarafından 10 Temmuz'da da bir seçimli olağanüstü kurultay yapılacağına dair açıklama yapıldığını hatırlattı. Akşener, kurultay toplanması için yapılması gereken yasal prosedürleri aktarırken, henüz genel merkezin kurultayla ilgili bir ilana çıkmadığını söyledi. Akşener, "Dolayısıyla genel merkezin söylediği kongre konusu da şu an itibariyle farzımuhaldir. Dolasıyla 19'unda biz kongremizi hep birlikte icra edeceğiz." dedi.

        Çok uzun bir yoldan geldiklerini, seviyesiz, ağır iftira ve hakaretlere uğradıklarını kaydeden Akşener, buna rağmen demokrasiye ve hukuka bağlılıklarını hiçbir zaman yitirmediklerini belirtti.

        Korku duvarlarını yıka yıka bugüne geldiklerini ifade eden Akşener, olağanüstü kurultayın gerçekleşmesi için imza veren tüm delegelere teşekkür etti.

        "Bu bir tarih yazma yolculuğu olmuştur." diyen Akşener, delegelerin her türlü seviyesizliğe rağmen kararlılıklarını bozmadan yollarına devam ettiğini kaydetti.

        "Bu yolculuk aynı zamanda demokrasi tarihine düşülen çok önemli, altın harflerle yazılmış bir nottur." diyen Akşener, ülkücü Türk milliyetçilerinin korku duvarını da paramparça ederek o direnci altın harflerle tarihe düştüklerini söyledi.Tüzük kurultayı olduğu için usul hatası yapmayacaklarının altını çizen Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Usule uygun yürüyeceğimiz için usulen herhangi bir itirazın olamayacağı, bugünkü Türkiye'de bile hukukçuların itiraz edemeyeceği, usullere uygun bir kurultay yapacağız. Hazırun cetvelleri oluşturulurken noterler, kameralar eşliğinde bir süreci gerçekleştireceğiz. Toplandıktan sonra tüzük değiştirme eyleminin üst kurul delegelerimiz tarafından gerçekleştirildiği andan itibaren Genel Merkezin, Sayın Genel Başkanın iddia ettiği gibi 'ben konuşmadım, genel merkezin temsilcisi yok' gibi iddialarla, bu kongrenin 'korsan kongre' olacağı gibi iddiaların tamamen yanlış bilgilendirmeler olduğunu sizlerle paylaşmak isterim."

        "SİYASİ PARTİLER YASASI AÇIK"

        Hukuk açısından bakıldığında Siyasi Partiler Yasası'nın 14. Maddesine göre çok açık bir şekilde bu tür kurultayların tarif edildiğini bildiren Akşener, yasa maddesinde karar yeter sayılarının belirtildiğini söyledi.Akşener, şunları kaydetti:

        "İşte bu 14. maddede karar yeter sayısı, toplantının sayısı, önergelerdeki sayılar açık şekilde belirtilmitir. Ona uyarak yola çıkacağız. Siyasi Partiler Yasası'nın 14'ncü maddesine göre, ortaya çıkan delege sayısına göre 595 sayısı salt çoğunluktur. Bu sayıyla toplanır, kararlar da gelen delegenin salt çoğunluğu ile alınır. Bu kadar açıktır, bu nedenle de kurultayımız herhangi bir tartışmaya açık olmaktan çıkmıştır. Böyle bir şey söz konusu değildir.Kurultayımız herhangi bir tartışmaya açık olmaktan çıkmıştır. Böyle bir şey söz konusu değildir. Elbette bir mücadele vardır. Bir tarafa oturduğu, temsil ettiği iktidar alanını terk etmemek için bir mücadele söz konusudur. bir diğer taraftan da demokratik hakkını, demokrasi talebini, hukukun üstünlüğünü ve MHP'nin potansiyeline uymayan bu 1 Kasım seçim sonuçlarına itiraz eden ve medeni bir biçimde imzasını koyarak olağanüstü kurultay isteyen delegelerimizin iradesi söz konusudur. Elbetteki kafa karıştırıcı pek çok sözler olacaktır. Ama bugün itibariyle söylenen sözlerin bir hükmü yoktur. 19 Haziran'daki kongremiz, meşru, zorunlu, hukuka uygun, mahkeminin zorunlu tuttuğu bir kongredir. Bu kurultayın hayırlara vesile olacağını düşünüyorum."

        "ÖNCE BİR ŞEYİ SONRA TÜRKİYE'DE HER ŞEYİ DEĞİŞTİRECEĞİZ"

        Milliyetçi Hareket Partisinin ülkeyi yöneteceğini dile getiren Akşener, "19 Haziran'daki kongremiz milli iradenin kararıdır. Milli iradenin de karşısında hiçbir güç duramaz. Nitekim önce ülkücü irade, sonra milli irade harekete geçmiştir. Biz de inşallah beraberce önce bir şeyi değiştereceğiz, sonra Türkiye'de herşeyi değiştireceğiz." diye konuştu. (AA)

        ÇAĞRI HEYETİ TOPLANTI DÜZENLEDİ

        MHP'de Çağrı Heyeti 19 Haziran'da yapılması planlanan olağanüstü kurultay hakkında basın toplantısı düzenledi.Heyetten yapılan açıklamada satırbaşları şöyle:

        "Çağrı Heyeti arkadaşlarımızla burada bulunuyoruz. Allah nasip ederse ayın 19'unda büyük tüzük kurultayımızı gerçekleştireceğiz. Türk-İslam dünyasına hayırlı olmasını diliyorum.

        Buraya menkul yetkilerle gelmedik. Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarından, Anayasa'nın verdiği yetkiyle geldik. Egemenlik kayıtsız, şartsız Türk milletinde olduğuna göre, Anayasa yetkilerini bu şekilde kullanır. Yargı bağımsız mahkemelerce karar verir. Biz de Çağrı Heyeti olarak Türk milletinin verdiği bu karardan kaçmayız, milletimizin emrindeyiz, bu görevi de yerine getireceğiz."

        "HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI, SAYIN BAHÇELİ'Yİ DE DAVET EDİYORUZ"

        Heyet Sözcüsü Ayhan Erel'den açıklama:

        "Tek yetkili ve görevli organ olarak Çağrı Heyeti olarak 19 Haziran'da MHP Olağanüstü Kongresi kararına varılmıi ve tüm çalışmalar tamamlanmıştır. Olağanüstü Kongremizin korsan, darbe yönündeki haber ve isnatlar Türk milleti adına karar vermeye yetkili yerel ve üst mahkemenin kararını yok saymaktan başka bir şey değildir.

        Çağrı Heyeti'nin vazifesi mahkeme kararını yerine getirmektir. Yerine getirilmemesi durumunda hukuki anlamda sorumlu olacağımız açık ve nettir. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ortadayken, darbe veya korsan gösteri olarak nitelemesi kamuoyunda algı yaratmanın ötesine gidemeyecektir.

        Genel Merkezimize karşı nezaketli, diyaloga açık bir tavır sergiledik. Diyalog ve işbirliği beklentimiz boşa çıkarıldı. Kongremiz, heyetimiz marifetiyle yapılmasından başka çare ve yol kalmamıştır. Diyalog kapımız bundan sonrası için açıktır. Bugün gelinen aşamada heyetimiz görevini sürdürmektedir. MHP Olağanüstü Büyük Kongresi bu otelde bir bayram şöleni içerisinde, şenlik ortamında, omuz omuza icra edilecek, bu kongreden başka görüntüler bekleyenlerin hevesi de kursağında kalacaktır. Tüm şartlar yerine getirilmiş, her türlü hukuki evrakları, hazirun cetvelleri tamamlanmıştır. Delegelerin kalacakları yerler de hazırlanmıştır. Genel Merkez tebligatlar, gazete ilanları, SMS mesajları kongreye davet edilmiştir. Genel Merkez, başkanlık divanını mahkeme kararı doğrultusunda verilen karar neticesinde bu kongreye davet ediyoruz.

        Genel Başkanımız takdir edip katılmadığı yada yetkili göndermediği takdirde, bu kongreyi biz yaptığımız için, yönetim kuruluna verilen görevler Çağrı Heyeti tarafından yerine getirilir. Kongrenin alacağı kararlarda gerekli çağrı yapılır, görevlendirilen bir şahıs yoksa oylamaya geçilir. Tüzük kurultayı çalışmaları devam eder. Kanunu veya fiili bir engel yok."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ