Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Suriyelilerin Suadiye kampı

        KURTHAN DEMİR - GAZETE HABERTÜRK

        İstanbulluların özellikle hafta sonları dinlenmek için akın ettikleri Kadıköy Caddebostan sahili bugünlerde ülkelerindeki savaş nedeniyle İstanbul’a gelen Suriyelilerin evi haline geldi.

        Bölgeye yayılan Suriyeliler, geceleri burada konaklıyor ve bütün ihtiyaçlarını burada gideriyor. Suadiye’ye yerleşen yaklaşık 50 kişilik grup kâğıt ve plastik toplayıcılığı yaparak geçiniyor. Farklı ailelerden oluşan grupta kötü koşullarda yaşayan çok sayıda çocuk da bulunuyor.

        ‘ÇOCUKLAR DİLENCİLİK YAPIYOR’

        Suriyeliler, sahilyolu kenarına kamyonetlerini bırakarak kendilerinin yol üzerinden gözükmesini büyük oranda engelliyorlar. Geceleri çimlerin üzerinde uyumak için yanlarında taşıdıkları sünger yatakları ise gün içinde kaldırım üzerinde istifliyorlar.

        Eşyalarını da derme çatma bir şekilde kurdukları küçük çadırların altında saklıyorlar. Suriyelilerin büyük bir kısmı kâğıt ve plastik toplamak için gündüzleri bölgeden ayrılırken çocuklar ise sahilden geçen vatandaşların peşine takılarak dilencilik yapıyorlar.

        ‘BURASI ARTIK ONLARIN OLDU, GEÇEMIYORUZ’

        Suriyelilerin topladıkları atık maddeleri araçlarında bekletmesi ise sıcak havanın da etkisiyle etrafa dayanılması güç bir kokunun yayılmasına sebep oluyor.

        Çevrede oturanlar bir süredir karşılaştıkları görüntüden ve kokudan rahatsız olduklarını belirtseler de yetkililerin ilgisizliğinden şikâyetçi. Özellikle Suriyelilerin yayıldığı bölgeyi kullanamadıklarını belirten mahalle sakinleri akşam saatlerinde ise yalnız dolaşmakta tedirginlik yaşadıklarını ifade ediyorlar. İsmini vermek istemeyen bir mahalleli karşılaştığı manzara karşısında, ‘‘Burası artık onların oldu, biz bu bölgeden geçemiyoruz” diyor.

        Bütün bu yaşananların yanı sıra Suriyelilerin mesken tuttuğu bölgenin yaklaşık 100 metre ilerisinde bekleyen bir polis aracı ise dikkat çekiyor. Kendilerine müdahale edilmeyen Suriyeliler bölgede kurdukları hayatı yaşamaya devam ediyor.

        Suadiye’ye yerleşen Suriyeliler, kâğıt ve plastik toplayıcılığı yaparak geçiniyor. Farklı ailelerden oluşan grupta kötü koşullarda yaşayan çok sayıda çocuk da bulunuyor. Çevre sakinleri karşılaştığı manzara karşısında, ‘‘Burası artık onların oldu, geçemiyoruz” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ