Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında sivil kıyafetlerle Genelkurmay Başkanlığında görülen, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın 27 Mayıs'ta emekliye ayrılan emir astsubayı Başçavuş Serhat Pahsa'nın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında aranmasına devam ediliyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmada, Genelkurmay Başkanlığından alınan görüntü kayıtlarında komutanları derdest eden askerler arasındaki sivil kıyafetli bir kişi dikkati çekti.
Rütbeli askerlere emirler verdiği görülen bu kişinin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın 27 Mayıs'ta emekliye ayrılan emir astsubayı Başçavuş Serhat Pahsa olduğu tespit edildi.
Genelkurmay Başkanlığına gönderilen MİT raporlarında FETÖ mensubu olduğu öne sürülen Pahsa'nın, 1 Ağustos'taki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında emekliye sevk edileceğini anladığı, bunun için de YAŞ'ı beklemeden mayıs ayında emekliye ayrıldığı öğrenildi.
KİLİT KONUMA SAHİP
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, cuntacı astsubayları organize eden ekipte kilit konuma sahip olduğu belirlenen ve darbe girişiminin ardından firar eden Serhat Pahsa'nın fotoğraflarını basına dağıttı.
Pahsa'nın adı, Orgeneral Akar'ı dinleyen itirafçı Levent Türkkan ve Gökhan Eski'nin ifadelerinde de yer almıştı. Genelkurmay eski Başkanı Necdet Özel'i makam odasına ses kayıt cihazı koyarak dinlediklerini itiraf eden Türkkan, Akar'ın emir subayı olduktan sonra dinleme işini bıraktığını belirtmiş, "Dinleme işini Serhat Pahsa ve soyadını bilmediğim 'Şener' isimli başçavuşlara yaptırdıklarını öğrendim." diye ifade vermişti.
Öte yandan, darbeci askerlerin aynı anda cep telefonlarına gelen mesajlara baktıkları da görüntüye yansıdı. Bu durumun darbecilerin "Bylock" ve "Eagle" programlarını kullandıklarını ortaya koyduğu belirtildi.
Darbecilerin aynı anda telefonlarına gelen mesajları okudukları anın, TRT'deki sözde darbe bildirisinin okunduğu saate denk geldiği de savcılıkça tespit edildi.
FETÖ'nün "suikast timi" orada yargılanacak!
Saldırıyı gerçekleştiren FETÖ'nün "suikast timi"ndeki biri firari 37 asker için en az 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet talep ediliyor
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast düzenlemek için Muğla'nın Marmaris ilçesinde konakladığı otele saldırı gerçekleştirdikten sonra kaçıp yakalanan "suikast timi"ndeki askerler, en az 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle Muğla'da yargılanacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 211 sayfalık iddianame, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince dün kabul edildi.
Yaklaşık 4 ayda tamamlanan iddianameye göre, 74 mağdur ve müşteki ile 44'ü tutuklu, 3'ü yakalama emriyle aranan 47 sanık bulunuyor. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen de Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesindeki "örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır." hükmü gereğince iddianamede "bir numaralı şüpheli" sıfatıyla yer alıyor.
İddianamede, 47 sanığın "Cumhurbaşkanına suikast", "anayasayı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç", "silahlı terör örgütü yöneticisi olma", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", "zincirleme şekilde silahla tehdit", "Cumhurbaşkanına hakaret", "zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali" ve "nitelikli yağma" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.
Saldırıyı gerçekleştiren FETÖ'nün "suikast timi"ndeki biri firari 37 asker için en az 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet talep ediliyor.
Muğla Adliyesinde alanın yetersiz olması nedeniyle sanıklar, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda oluşturulacak mahkeme salonunda yargılanacak.
3 HELİKOPTERDEN ATEŞ AÇILDI
Darbeci askerlerce, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast düzenlemek için Muğla'nın Marmaris ilçesinde konakladığı otele gerçekleştirilen saldırı ve sonrasındaki yaşanan gelişmeler şöyle:
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı otelden ayrılmasından kısa süre sonra helikopterle bölgeye gelen darbeci askerlerce otele 3 helikopterden ateş açıldı. Otel üzerinde bir süre havada kalan helikopterlerden maskeli ve ağır silahlar taşıyan gruplar indi. Bunun üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Çıkan çatışmada 10 kişi yaralandı.
Yaralanan kişileri hastaneye kaldırmak üzere bölgeye gönderilen sağlık ekiplerine de darbeci askerlerce ateş edildi. Çatışma sırasında yaralananlardan polis memuru Nedip Cengiz Eker ve Cumhurbaşkanlığı koruma polisi Mehmet Çetin şehit oldu. Sabah saatlerine kadar devam eden çatışmalar sonucunda darbeci askerler, İçmeler mevkisindeki ormanlık alana kaçtı.
Güvenlik güçleri, kaçan askerleri yakalamak için yoğun çaba harcadı, havadan ve karadan yürütülen operasyonda ormanlık alanlar tarandı. Özel Kuvvetler Taburu, Muğla Jandarma Komutanlığı ve Bornova 2. Jandarma Komando Tugay Komutanlığından özel eğitimli ve tamamı rütbelilerden oluşan askerler, özel harekat polisleri, 6 helikopter, 3 uçak ve 2 insansız hava aracının da desteğiyle bölgede 17 gün boyunca arama çalışması yürütüldü. Operasyon sürecinde sahil güvenlik botları Simi Adası ile Bozburun ve Datça koylarını denizden ısıya duyarlı kameralarla tararken, askerler koylarda mayın dedektörleriyle çalışma yürüttü. Darbeci askerlerin Yunanistan'a kaçma ihtimali üzerine Deniz Kuvvetlerine ait 3 gemi de arama çalışmasını sürdürdü.
KARIŞ KARIŞ ARADILAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otele düzenlenen saldırının ardından Marmaris'teki İçmeler mevkisi ile Ula ilçesine bağlı Akyaka, Akçapınar, Şirinköy mahallelerindeki 50 kilometrelik alan 17 gün boyunca adeta karış karış tarandı. Vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda da bölgedeki ormanlık alanlar, tarım arazileri ve boş evlere çok sayıda operasyon düzenlendi.
OPERASYONU YÖNETEN SÖNMEZATEŞ ANKARA'DA YAKALANDI
Erdoğan'a yönelik suikast girişimi kapsamında, 16 Temmuz'da Marmaris'teki Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper, Yarbay Yücel Ekizoğlu, Pilot Üsteğmen Özden Haydar Murat ve Albay Cenk Bahadır Avcı Muğla, Gaziemir 3. Havacılık Alayında görevli Kurmay Pilot Albay Murat Dağlı, Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli Pilot Albay Zeki Göçmen, İstanbul 4. Kara Havacılık Alayında görevli Kara Havacı Yarbay Davut Uçum, Kurmay Hava Yüzbaşı Ali Aktürk, Gaziemir 3. Kara Havacılık Alayında görevli Astsubay Üstçavuş Murat Gösterit, Astsubay Üstçavuş Ahmet Koçan, Astsubay Üstçavuş Aydın Özsıcak ve İstanbul Harp Akademilerinde görevli Yüzbaşı Mehmet Cantaz ise İzmir'de gözaltına alındı. Darbeci 12 asker, Muğla'da tutuklandı.
Marmaris'te 17 Temmuz'da ormanlık alanda yakalanan Hava Kurtarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Yakup Özcan ve Hava Kurtarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Ekrem Benli de tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Otele düzenlenen saldırıda helikopterden operasyonu yönettiği tespit edilen Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ise 18 Temmuz'da Ankara'da yakalanarak Muğla'ya getirildi. Sönmezateş, sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Üsteğmen Hasan Arslanbay ve Astsubay Serkan Elçi ise olayın ardından 19 Temmuz'da İzmir Emniyet Müdürlüğüne teslim oldu. Arslanbay ve Elçi, Muğla'da tutuklandı. Saldırı düzenleyen askerler arasında yer aldığı belirlenen Üsteğmen Ali Sarıbey, 21 Temmuz'da sivil kıyafetle Ula ilçesinde gözaltına alındı. Sarıbey, Muğla'da tutuklandı.
"FETÖ'NÜN PAŞASI" SAKLANDIĞI MENFEZDE YAKALANDI
Operasyonu geniş bir katılımla Ula'ya kaydıran ekipler, 25 Temmuz'da Marmaris-Muğla karayolu Çetibeli Mahallesi Gökçe Yokuşu mevkisinde Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timinden Binbaşı Taner Berber ve Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının "üs imamı" olduğu belirtilen Astsubay Kıdemli Başçavuş Zekeriya Kuzu ile Astsubay İlyas Yaşar, Astsubay Gökhan Güçlü, Astsubay Üstçavuş Erkan Çıkat, Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Faruk Göçmen ve Astsubay Kıdemli Başçavuş Abdülhamit Gülerden'i yakaladı. Çıkarıldıkları mahkemece zanlıların tutuklanmaları kararlaştırıldı.
Ekiplerin çemberi daraltarak Akyaka, Akçapınar, Şirinköy mahallelerindeki 20 noktada hava ve karadan düzenledikleri gece operasyonunda ise (31 Temmuz'u 1 Ağustos'a bağlayan gece) Binbaşı Şükrü Seymen ile Enes Yılmaz, Ergün Şahin, İsmail Yiğit, Mehmet Demir, Muhammet Burak İpek, Murat Köse, Bahadır Sagun, Mehmet Öztürk, Mustafa Serdar Özay ve Muammer Gözübüyük yakalandı. Zanlılar çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Saldırıya katıldığı belirtilen darbeci askerlerden Burkay Karatepe ise halen aranıyor.
SUİKAST İÇİN CEPHANELİK GETİRDİLER
Askerlerin kaçışları sırasında bıraktıkları ve üstlerinde yapılan aramalarda ele geçirilenler ise yanlarında adeta bir cephanelik taşıdıklarını ortaya koydu.
Yakalanan darbeci askerlerle 22 HK416 cal piyade tüfeği, bir M4 piyade tüfeği, 6 bomba atar, 22 bomba atar fişeği, 5 baretta marka tabanca, bir Sig Sauer marka tabanca, bir glock marka tabanca, 3 bin 874 uzun namlulu silahlarda kullanılan fişek, 668 tabancalarda kullanılan fişek, 11 el bombası, 15 gündüz görüş tüfek dürbünü, 7 gece görüş dürbünü, 856 uzun namlulu silahlara ait kovan, 103 uzun namlulu silah şarjörü, 34 tabanca şarjörü, 20 çelik yelek, 2 komando bıçağı, 23 kompozit balistik başlık, 4 askeri amaçlı fener, 18 koruyucu iç yelek, 39 çelik yeleklerde kullanılan seramik plaka, 30 uzun namlulu silah fişeklerine ait çekirdek, 9 hücum yeleği, 7 plastik kelepçe, 2 haberleşme cihazı, 11 telsiz, 43 dizlik, 2 dirseklik, 3 baş lambası, 2 cep telefonu, 16 kırılmış cep telefonu parçası, 4 sırt çantası, bir aksiyon baş kamerası, 2 rütbeli kamuflaj üst gömleği, fıstık ezmesi, 2 motorcu maskesi, 3 Marmaris haritası, 3 tabanca fişek kutusu, 3 telsiz kod listesi, 2 serum takımı, bir telefon şarj aleti, 3 HK tüfek ayaklığı, kullanıldığında ışık veren 5 çubuk, bir tespih ve 4 cüzdan ele geçirildi.
Erdoğan'a suikast davasında yeni gelişme
Fethullahçı Terör Örgütü'nün suikast timinde yer aldığı iddia edilen Muğla'da tutuklu 7 sanık, avukatları aracılığıyla yargılanacakları davanın Ankara Özel Kuvvetler Komutanlığı dosyası veya İstanbul Harp Akademileri dosyası ile birleştirilmesini talep etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'ta kaldığı otele 15 Temmuz Darbe gecesi saldırı düzenleyen darbeci askerlerin de aralarında bulunduğu 47 sanık hakkında açılan davada yeni bir gelişme yaşandı. Sanıkların Avukatı Hakan Tunçkol, mahkemeye dilekçe sunarak 47 sanıklı davanın İstanbul ya da Ankara'daki darbe soruşturmalarıyla birleştirilmesini istedi. Avukat Tunçkol, davaların birleşmemesi durumunda ise davanın Ankara'ya naklini talep etti.
AVUKAT DİLEKÇE SUNDU
Tutuklu sanıklar Mehmet Öztürk, Mehmet Demir, Murat Köse, Bahadır Sagun, Enes Yılmaz, Muammer Gözübüyük ve Ergun Şahin'in Avukatı Hakan Tunçkol, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere bugün Çağlayan'da bulunan Ağır Ceza Ön Bürosu'na bir dilekçe sundu.
AVUKAT BİRLEŞTİRİLME TALEBİNDE BULUNDU
Davanın diğer darbe davaları ile bağlantılı olduğu, aralarında şahsi fiili ve hukuki irtibat bulunduğu belirtilen dilekçede, "Büyük resme bakmak için davaların Ankara Özel Kuvvetler Komutanlığı dosyası veya İstanbul Harp Akademileri dosyası ile birleştirilip birlikte görülmesi gerekmektedir. Davaların bağlantı sebebi ile birleştirilmesine karar verilmesini talep ediyoruz. İlk talebimiz kabul görmediği takdirde müvekkillerim Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile savunma yapmak istemiyor. Cezaevi nakil olayı ve kamu güvenliği düşünülerek davanın Ankara'ya nakil edilmesi talebimizdir."
AVUKAT: DAVANIN ANKARA'YA NAKLİNİ İSTİYORUZ
Avukat Hakan Tunçkol konuyla ilgili olarak "7 Müvekkilim de Harp Akademileri öğrencileridir. Dolayısıyla dosya, ya İstanbul'da darbeyle ilgili yürütülen Harp Akademileri soruşturmasıyla ya da Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ilişkin soruşturma ile birleştirilmelidir. Aynı zamanda müvekkillerim Özel Kuvvetlere bağlı subaylardır" dedi. Müvekkillerinin Ankara Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunduğunu söyleyen Hakan Tunçkol, "Kamu güvenliğinin sağlanarak tüm sanıkların duruşmada hazır edilebilmesi için davanın Ankara'ya naklini istiyoruz" diye konuştu.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.