Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yargı teşkilatından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na yönelik öneriler geldi
        REKLAM

        Cumhurbaşka nlığı sistemi düzenlemesinin de yer aldığı Anayasa değişiklik teklifinde Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) ilişkin bazı düzenlemeler yargı teşkilatında tepkiye neden oldu. 8 bin 200 hâkim ve savcının üye olduğu Yargıda Birlik Derneği (YBD), geçen hafta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştü. Edinilen bilgiye göre YBD, Bakan Bozdağ’a Anayasa teklifinde yer alan düzenlemelere yargı teşkilatından gelen eleştirileri iletti. YBD heyeti eleştiriler ışığında teklifle, mevcut HSYK üyelerinin görev sürelerinin 12 Ekim 2018 (doğal görev süreleri) tarihine kadar uzatılmasını, yeni oluşturulacak HSYK’ya ilk derece adli ve idari yargıdan gelen temsilcilerin sayısının artırılmasını, hâkim - savcı olmayan üye (avukat ve akademisyen) sayısının düşürülmesini, kurulun üye sayısının artırılmasını, Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın da kurulda doğal üye olarak yer almasını istedi.

        BAKAN’DAN SİNYAL

        REKLAM

        Adalet Bakanı Bozdağ’ın, bu talepleri Anayasa Komisyonu görüşmeleri sırasında değerlendirileceğini söylediği öğrenildi. Yargı mensupları, teklifin mevcut haliyle yasalaşmasının beklenmediğini ifade ediyor. Yargı mensupları, özellikle FETÖ mensuplarının tasfiye sürecinde “tarihi bir misyon” üstlendiğini belirttikleri mevcut HSYK üyelerinin görev süresinin hemen sona erdirilmesine tepkili. Yargı mensupları, hâkim ve savcıların en büyük bölümünü oluşturan adli ve idari ilk derece yargıdan gelen üye sayının düşük tutulmasının, temsilde adaletsizliğe yol açacağı görüşünde birleşiyor. HSYK’nın 12 olarak öngörülen üye sayısının da artırılmasını talep eden yargı mensupları, 14+1 önerisinde bulunuyor. Buna göre, kurul 7’şer üyeden oluşan iki daire şeklinde çalışacak. Adalet Bakanı da kurulun doğal üyesi ve başkanı olacak.

        TEPKİ ÇEKEN DÜZENLEME

        REKLAM

        21 maddelik Anayasa teklifinde HSYK’nın yapısının da yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Buna göre HSYK, Hâkimler ve Savcılar Kurulu adını alıyor. Üye sayısı 22’den 12’ye düşürülüyor. HSYK’nın üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı, yarısını da TBMM seçiyor. Teklife göre, TBMM’nin seçeceği 6 üyenin 3 üyesi Yargıtay üyeleri, 1 üyesi Danıştay üyeleri, 2 üyesi üniversitelerin hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından belirlenecek. Adalet Bakanı da kurulda yer alacak. Üyeler 4 yıllığına seçilecek. Süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilecek.

        Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ