Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Büyük duruşma Pazartesi günü

        Ergenekon soruşturması kapsamında açılan ikinci ve üçüncü davalarının birleştirilmesine yönelik verilen kararın ardından ilk duruşma pazartesi günü yapılacak. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 06 Ağustos 2009 tarihinde aldığı ara karar gereği İkinci Ergenekon davası ile üçüncü Ergenekon davasının birlikte yürütülmesinde hukuki menfaat bulunması ve usul ekonomisini dikkate alarak dosyaların birleştirilmesine karar vermişti. Verilen birleştirme kararının ardından mahkeme heyeti, ikinci Ergenekon davasına, üçüncü davanın hazırlıklarını yapmak için bir ay ara vermişti.

        TOPLAM 108 SANIK HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

        İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılamaları yapılacak olan ikinci dava ve üçüncü davanın 53'ü tutuklu toplam 108 sanığının hakim karşısına çıkması bekleniyor. Mahkeme heyeti, sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Albay Arif Doğan ile hastanede tedavi gören tutuklu sanık Levent Ersöz'ün sağlık durumlarının elverişli olduğu takdirde duruşmada hazır bulundurulmalarına karar vermişti.

        Mahkeme, yapılan son duruşmada, aralarında eski polis müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay'ın da bulunduğu 16 tutuklu sanık ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün, Ferda Paksüt ile birlikte diğer 30 tutuksuz sanığın kimlik tespitini yapmıştı.

        İKİNCİ DAVADA 56 SANIK BULUNUYOR

        Ergenekon soruşturması kapsamında açılan ikinci Ergenekon davasında aralarında 18'i tutuklu 56 sanık yargılanıyordu. Tutuklandıktan 2,5 ay sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen olan Şener Eruygur ile Hurşit Tolon için 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 129 ile 246 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. İddianamede, tutuklu sanıklar Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve tutuksuz sanık Sinan Aygün'ün de 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 16 yıldan 80 yıla kadar hapsi isteniyor. Davanın diğer tutuklu sanıklardan Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan ile tutuksuz sanıklar emekli Albay Arif Doğan, Ferda Paksüt için de 7,5 ile 15 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

        ÜÇÜNCÜ İDDİANAMEDE 52 SANIK VAR

        1454 sayfalık üçüncü ''Ergenekon'' iddianamesinde de tutuklu sanıklar Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, Yarbay Mustafa Dönmez ve Mustafa Koç ile tutuksuz sanıklar eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran, emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel, yazar Yalçın Küçük ve Prof. Dr. Erol Manisalı ve Cihandar Hasanhanoğlu'nun 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

        İddianamede, Bernay, Yurtkuran, Koç, Hasanhanoğlu, Manisalı, Dönmez ve eski Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan da 7,5 ile 15'er yıl, Haberal, Şenel, Şahin ve Küçük'ün ''silahlı terör örgütü kurma veya yönetme'' suçundan 15 ile 22,5'ar yıl hapisleri isteniyor. Diğer sanıklar için 7.5 yıl ile 63 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ