Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Peşmergeden özür üstüne özür

        Süleymaniye’deki Peşmerge sözcüsü durdurulanların Türk askeri olduğu anlaşılınca özür dilenerek serbest bıkarıldıklarını açıkladı.

        KUZEY Irak’ın Celal Talabani’nin lideri olduğu IKYB kontrolündeki Süleymaniye kentinde sivil giyimli Türk askerlerine yapılan tacizden sonra Ankara’dan gelen sert tepki üzerine Peşmerge özür üstüne özür diledi.

        Süleymaniye Emniyet Müdürlüğü sözcüsü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin yabancı bir aracı Türk askerleri olduğunu bilmeden durdurup arama yaptığını belirterek ‘Bu olay, özellikle güvenliğini sağladığımız Türk askerine yönelik kasıtlı bir olay değildir. Bunların yanında tercüman yoktu. Türk askerileri kendilerini tanıtmaktan zorluk çekti. Ekiplerimiz arama sırasında araçta çok sayıda değişik çapta susturucu silah ve yer tespiti için kullanılan askeri cihaz bulundu. Daha sonra tercümanın gelmesiyle, Süleymaniye’de görev yapan Türk askeri birimine ait oldukları anlaşıldı ve kendilerinden özür dileyerek serbest bırakıldılar.’

        ‘BİLMİYORDUK...’

        IKYB Ankara Temsilcisi Behruz Galili de peşmergelerin durdurdukları araçtakilerin Türk askeri olduğunu bilmediklerini iddia etti. Galili, Genelkurmay’ın açıklamasını basından öğrendiğini ve derhal Süleymaniye ile temas kurarak olay hakkında ayrıntılı bilgi edindiğini ifade etti. Özel kuvvetler mensuplarının Süleymaniye kentinin dışına çıkarak bazı noktalarda fotoğraf çektiğini öne süren Galili, Türk askerlerinin, kente döndükleri sırada durdurulduğunu söyledi. Galili, iki aracı durduran polislerin karşısındakilerin Türk askeri olduğunu ‘bilmediğini’ iddia etti. Süleymaniye kentinde görev yapan Türk askerlerinin gerek araçlarına gerekse ofislerine koruma verildiğini söyleyen Galili, olayın meydana gelmesine koruma almadan kent dışına çıkan askerlerin neden olduğunu öne sürdü. Olayın yanlışlıkla meydana geldiğini ifade eden Behruz Galili, ‘Girişim, TSK mensuplarına karşı değildir’ diye konuştu.

        170 KİŞİLİK TAKVİYE

        KUZEY Irak’ta Bağdat’la varılan bir anlaşma gereği 1996’da bir askeri birlik konuşlandı. IKDP ve IKYB arasındaki çatışmalarda arabuluculuk rolü üstlenen birlikte tank ve benzeri ağır silahlarda bulunuyor. 10 kadar tank, toplar ve ağır makinalı silahların bulunduğu birlikte 100 kadar asker bulunuyor. Sınır ötesi harekat kapsamında birliğe takviye yapıldığı bildirildi. Mevcut güçlere ek olarak olası bir askeri hareket öncesinde PKK’nın mayın döşemesine karşı önlem almakla görevlendirilen 17’şer kişilik 10 timden oluşan keşif gücünün de bölgeye gönderildiği öğrenildi.

        TOPÇU ATEŞİ AÇILDI

        BU arada IKYB sınıra konuşlanan Türk askerlerinin, Hakurk başta olmak üzere beş ayrı noktada top ateşi açtığını öne sürdü. KYB’nin internet sitesi, Türk topçusunun geceyarısı Duhok kentinin Soran İlçesi’ne bağlı Sidekan bucağına topçu ateşi açtığını savundu. Açılan ateşte can kaybı olmadığını bildiren peşmerge güçleri Türk askerlerinin ayrıca İran sınırındaki Elmuş, Muslok ve Mezra Köyü ile Sur Dağı’nı da havan topları ateş açtığı ileri sürdü. Öte yandan Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı sınır köyleri Andaç, Taşdelen, Ortasu, Dağdibi köylerine konuşlanan askeri birlikler tatbikat üzerine tatbikat yapıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ