Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Poşette 300 bin EURO

        Poşette 300 bin Fransa’da uyuşturucu parası aklamak ve terör suçlarından yargılanan 2 PKK’lının geçtiğimiz temmuz ayında bir döviz büfesine giderek poşetteki 300 bin Euro’yu dolara çevirmek istedikleri ortaya çıktı. Buradan bankaya yönlendirilen 2 PKK’lı Fransa’da kara para ve mali suçlarla uğraşan birimlerce yakalanmış.

        PKK’nın uyuşturucudan elde ettiği kara paranın izi Fransa’da ortaya çıktı. Türkiye’ye de uzanan ve iki ülke polisinin ortak yürüttüğü narko terör operasyonu 21 Temmuz 2006’da Eşref Yolcu (36) ve Cemal Aslan’ın (42) Paris’teki Navo Döviz Büfesi’ne gitmesiyle başladı. Yolcu ve Aslan naylon poşette taşıdıkları 300 bin Euro’yu, dolara çevirmek istediklerini söylediler. Döviz büfesi görevlileri bu miktarda parayı çeviremeyeceklerini söyleyerek ikiliyi CPR Billet Bankası’na yönlendirdi. Fransa’da oturma hakları bulunan 2 Türk, 197 bin 605 Euro ile bankaya gitti. Paranın 141 bin 555 Euro’su 5, 10 ve 20’lik banknotlardan oluşuyordu. Poşetlerde 711 adet 5 Euro, 2698 adet 10 Euro 5551 adet ise 20 Euro vardı. Banka yetkilileri, işlemlerin hemen yapılamayacağını belirterek 24 Temmuz günü için randevu verdi. Yolcu ve Aslan, 24 Temmuz’da 115 bin Euro daha getireceklerini söyleyerek ayrıldı.

        EVDE 113 BİN EURO Randevu günü bankaya gelen ikili, Fransa’da organize suçlardan elde edilen kara parayla savaşan TRACFIN ve Fransız Büyük Mali Suçlarla Mücadele Genel Kuruluşu (Office Central Pour la Répression la Grande Délinquance Financiére) yetkilileri tarafından gözaltına alındı. Zanlıların Paris’teki evinde yapılan aramada ise büyük çoğunluğu 5, 10 ve 20’lik banknotlardan oluşan 113 bin 980 Euro bulundu. Duvarlarını PKK’lı teröristlerin dağlarda çektirdiği fotoğrafların süslediği evde çok sayıda da örgütsel döküman ele geçirildi. Bu gelişmenin ardından Fransız İstihbarat ve Haber Alma Ulusal Polisi(SICOP) devreye girdi. Soruşturmanın başına ise Anti Terör Uzmanı ve Fransız Uluslararası Terörizmi Önleme Bölümü Ulusal Birim yetkilisi Fabrice Gardon getirildi. İlk incelemede, zanlılar tarafından kambiyo şirketine bırakılan paraların üzerinde eroin ve kokain artıkları bulundu.

        ÇEKİRDEK KADRODALAR

        Soruşturmayı derinleştiren Fransız Genel İstihbarat Merkezi (Centrale des Renseignements Généraux) Eşref Yolcu’nun Fransa’da PKK’nın sorumluları ile irtibatlı olduğunu bunların arasında PKK’nın Xebat kod adlı Fransa sorumlusunun da bulunduğunu, Cemal Aslan’ın ise Fransa’da etkin bir PKK’lı olduğunu, örgütün düzenlediği gösterilere katıldığını, örgütün çekirdek kadrosunda bulunduğunu belirledi. Fransız polisine verdikleri ifadelerde PKK ile irtibatlarını saklamayan Eşref Yolcu ve Cemal Aslan, paraları, evini satan İstanbullu bir işadamının dolara çevirmeleri için kendilerine verdiğini söylediler. Ancak Fransız polisi uyuşturucu parası ve terör bağlantısı üzerinde duruyordu. Mahkemenin sorgu ile görevli 1’inci Başkan Yardımcısı Jean-Louis Brugıere ve sorgu yargıcı Thierry Fragnoli’nin Adalet Bakanlığı’na gönderdiği raporda, "KADEK ve daha sonra KONGRA-GEL isimlerini alan PKK ayrılıkçı Kürt grubu olup Nisan 2004’ten itibaren Avrupa Birliği Konseyi’nce terörist örgüt olarak nitelendirilmiştir, Türkiye’de yüksek memurların, Türk sivillerinin ve turistlerin hayatına mal olmuş suikastları üstlenmiş ve son zamanlarda bir çok insan kaybına neden olan saldırılar gerçekleştirmiştir" denildi.

        TÜRKİYE’YE SORDULAR Fransız Adalet Bakanlığı operasyon için Türkiye’den yardım istedi. Türkiye’den Fransız polisinin dinlemesine takılan 73 telefonun kimlere ait olduğunun bulunması ve bunların varsa PKK (Kongra-Gel) örgütüyle bağlantılarının araştırılmasını istedi. Ayrıca PKK’nın bugünkü durumu, TAK (Kürdistan Kurtuluş Şahinleri) örgütüyle ilişkisi, bu örgütlerin gerçekleştirdiği terörist eylemler hakkında bilgi istedi. Özellikle PKK’nın uyuşturucu kaçakçılığı yoluyla nasıl gelir temin ettiği hakkında bilgi verilmesi ve Fransa’da el konulan 600 bin Euro’nun PKK tarafından yapılan eylemlerle bağlantısının araştırılmasını istedi. Bu işbirliği sonunda Eşref Yolcu ve Cemal Aslan hakkında Paris Asliye Hukuk Mahkemesi’nde uyuşturucu parasını aklamak, terör kapsamına giren eylemler hazırlamak için teşkilat kurmak suçlamasıyla dava açıldı. Hürriyet

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ