Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Nasrettin Hoca ve Keloğlan vergiye el attı

        Gelir İdaresi Başkanlığı, Nasrettin Hoca ve Keloğlan hikayeleri ile çocuklara vergi bilinci aşılayacak. VergiBilir Projesine göre Nasrettin Hoca'nın bindiği dalı kesmesi bakın neye benziyor?

        VergiBilir Projesi ile ilköğretim 3,4 ve 5. sınıf öğrencilerini vergi bilinci eğitimine almaya hazırlanan İdare, bu eğitimde masal ve hikaye kahramanlarından da yararlanacak.

        İdare, söz konusu Proje kapsamında üniversitelerin eğitim bilimcileri ve çeşitli kuruluş temsilcilerinden oluşan özel bir komite kurdu. Bu komite de çocuklara vergi bilinci kazandırılmasına dönük kitap, internet sayfası ve filmler hazırlamak üzere kolları sıvadı.

        Komitenin üzerinde çalıştığı eğitici kitap, yeni öğretim döneminde ilköğretimin 3, 4 ve 5. sınıfında okuyan bütün öğrencilere dağıtılacak. Çeşitli oyunların da yer alacağı kitabın masal kahramanları ise Nasrettin Hoca ve Keloğlan olacak.

        Kitapta, Nasrettin Hoca ve Keloğlan'ın başlarından geçen çeşitli olaylar, vergiye uyarlanmış şekliyle anlatılacak. Eğitici kitapta yer verilecek hikayelerden birisi şöyle:

        -NASRETTİN HOCA OTURDUĞU DALI NEDEN KESTİ?-

        Keloğlan bir gün vergi konusunu görüşmek ve akıl danışmak için Nasreddin Hoca’yı görmeye gitmiş. Keloğlan, Nasreddin Hocanın evine vardığında, Hoca evinin bahçesindeki kiraz ağacına çıkmış, kiraz topluyormuş. Keloğlan önce selam vermiş, sonra da Hocayı uyarmış: -Aman dikkat et hocam, ağaçtan düşmeyesin sakın.

        Nasrettin Hoca, ''Düşmem, sen merak etme. Ziyaretinin sebebi nedir, sen onu söyle'' demiş. Keloğlan da ''Hocam, bazı köylüler vergilerini düzenli ödemiyorlar. Ben onlara vergilerini düzenli olarak ödememelerinin bedelinin ne olduğunu açıklamakta zorlanıyorum, ne yapabilirim, bu konuda bana yardımcı olur musun?'' demiş.

        Nasreddin Hoca da ''Anladım, hemen git, köylüleri topla, bu ağacın altına getir'' demiş. Keloğlan, öncelikle vergisini düzenli vermeyen köylüleri toplamış ve Nasreddin Hoca'nın üzerinde bulunduğu ağacın altına getirmiş.

        Başta Keloğlan olmak üzere, tüm köylüler şaşkınlık içinde hocaya bakakalmışlar. Çünkü Nasreddin Hoca elinde bir testere, üzerinde oturduğu dalı kesmeye çalışmaktadır.

        Köylülerin bu şaşkın bakışlarını gören Nasreddin Hoca gülümseyerek onlara dönmüş ve şöyle demiş: -Hoş geldiniz efendiler. Söyleyin bakalım neden vergilerinizi düzenli ödemiyorsunuz? Köylülerden biri yanıt vermiş: -Biz vergi ödemek istemiyoruz Nasreddin Hoca.

        Vergi için ayırdığımız parayı yiyip içip harcamak istiyoruz. Hoca bir süre düşündükten sonra elindeki testereyle yeniden oturduğu dalı kesmeye başlamış.

        Herkes korkmuş ve hocaya seslenmiş: -Hocam ne yapıyorsun düşeceksin! -Hocam oturduğun dalı kesiyorsun! -Eceline mi susadın Hocam, yapma etme! Ama hoca söylenenleri duymazlıktan gelmiş ve dalı kesmeye devam etmiş.

        Dal kopmuş ve Nasreddin Hoca tepe taklak ağaçtan yere düşmüş. Herkes Hocanın nasıl olduğuna bakmak için başına üşüşmüş.

        Nasreddin Hoca, köylülere bakmış ve şöyle seslenmiş: -Ey efendiler, bakın işte vergi vermemek de bindiğiniz dalı kesmeye benzer. Ben nasıl bindiğim dalı kesip yere düştüysem siz de verginizi vermezseniz ileride çok zor durumlara düşersiniz. Çocuklarınızın neşeyle oynadığı parklar, okullar nasıl oldu? Ya gürül gürül akan çeşmeler? Hatırlasanıza köprümüz yokken siz ve çocuklarınız ne sıkıntılar yaşadı. Her gün tozlu ya da çamurlu yollardan işlerinize ve okullarınıza gidip gelirdiniz. Üzerinden geçtiğiniz köprü ve yollar ödediğiniz vergilerle yapıldı. Tüm bu hizmetlere dün ve bugün olduğu gibi yarın da ihtiyacımız var. Unutmayın, vergiler bizim geleceğimizin garantisidir. Tez zamanda verginizi ödeyin"

        Yaşanan bu olay ve Nasreddin Hoca’nın sözleri üzerine vergisini ödemeyen köylüler çok utanmışlar ve ikna olmuşlar.

        Hepsi vergilerini ödeyeceklerine dair söz verip ayrılırken Nasrettin Hoca konuşmasına devam etmiş: -Efendiler şunu da unutmayın. Vergi vermeyenleri ikna etmek için her seferinde oturduğum dalı keserek ağaçtan düşmeye niyetim yok. Bundan sonra vergisini düzenli ödemeyenler tespit edilecek ve onlara vergi cezası kesilecektir. Bunu da sakın aklınızdan çıkarmayın.

        -BİLGİSAYAR OYUNU

        Proje çerçevesinde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sayfasında çocuklar için özel bir bölüm açılacak. Çocuklar, bu bölüme girdiklerinde aile bütçesi ve kamu bütçesi hazırlama gibi verginin konu olduğu değişik bilgisayar oyunları oynayabilecek, bulmacalar çözebilecek. Sitede ayrıca çocukların dikkati çekecek, çarpıcı sloganlara da yer verilecek.

        -ARIOĞLU'NDAN DEĞERLENDİRME-

        Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, kampanya hakkında bilgi verirken, kampanyanın ilk aşamasında ilköğretim 3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerine hitap edeceklerini söyledi.

        Vergi bilinci kampanyasını gelecek yıldan itibaren ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine yaygınlaştırmayı planladıklarını kaydeden Arıoğlu, şöyle konuştu: ''Bizim bu kampanyada bütün amacımız, çocuklarımızın, gelecek neslin vergi bilinci ile yetişmesini sağlamak. Maalesef bugünkü nesil, bu bilinci okullarda alamadı. Hiç değilse, gelecek nesil, verginin önemini bilmeli. Biz, bu tür kampanyalarla gelişmiş ülkeler standardına ulaşmak istiyoruz. Vergi bilinci çalışmalarımızla, iyi ülke örnekleri arasına girmeyi hedefliyoruz. AB programları çerçevesinde Hollanda Gelir İdaresi ile de çocuklara yönelik mükellef eğitimi konusunda çalışmalarımız var.''

        (aa)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ