Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Arabanı bir iş için kullanıyorum'

        'Zirve' operasyonunda 90 kilo eroinle yakalanan Nihat Buldan'ın, DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan'a ait TBMM kartlı araç ile yaptığı uyuşturucu pazarlığı kameralar tarafından saniye saniye görüntülendi.

        Tekirdağ Çerkezköy'de düzenlenen 'Zirve' operasyonunda, 90 kilo eroinin sahibi olarak gözaltına alınan Nihat Buldan'ın, uyuşturucunun sevkiyatı sırasında, ortağı ve sevkiyat organizatörüyle yaptığı görüşmelere yengesi, DTP'li Pervin Buldan'ın TBMM tanıtım kartlı Audi marka otomobilini kullanarak geldiği belirlendi. Kapatılan HADEP'in kurucularından Nihat Buldan'ın meclis kartlı otomobille yaptığı görüşmeler, polis kamerasıyla kayıt altına alındı.

        İstanbul Narkotik ekipleri, PKK ve uyuşturucu bağlantısını delillendirmek için son dönemlerin en kapsamlı operasyonuna başladı. Planlı 'Zirve' operasyonunda, meclis kartlı otomobille yapılan görüşmeler polis tarafından saniye saniye görüntülenerek, rapor halinde devletin üst makamlarına iletildi.

        Polis kayıtlarına göre, Nihat Buldan, yurtdışına sevk edilecek olan uyuşturucunun Çerkezköy'e ulaşmasından bir gün önce, organizatör konumundaki adamı Selahattin Taş ile 29 Aralık'taki görüşmeye Pervin Buldan'ın makam otomobiliyle gitti. Kayıtlara göre, Nihat Buldan, uyuşturucunun Çerkezköy'e ulaşmasından bir gün sonra, uyuşturucunun ortağı olan bir başka kişiyle yaptığı görüşmede de aynı otomobili kullandı. Polis sevkiyatla ilgili, 3 aylık takip raporu hazırladı. Meclis kartlı uyuşturucu buluşmaları, devletin en üst makamlarına kadar rapor olarak sunuldu. Liderliğini Nihat Buldan'ın yaptığı çetenin üyelerinin telefon görüşmeleri de kaydedilerek dosyalarına kondu. Operasyonda, şebekenin DTP ile ilişkisini sağlayan bir kişinin de bulunduğu 2 kişi daha gözaltına alındı. Böylece gözaltına alınanların sayısı 7'ye çıktı. Zanlılar bugün İstanbul Adliyesi'ne sevkedilecek

        İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, 2,5 yıl önce Erciş Cezaevi’nden tahliye olan Nihat Buldan’ın uyuşturucu sevkiyatı yapacağı bilgisini aldı. Polis, 1994’te öldürülen Savaş Buldan’ın kardeşi Nihat Buldan’ı 3 ay takip etti.

        Yapılan çalışmalarda Buldan’ın elebaşılığını yaptığı grubun İran’dan getirecekleri uyuşturucuyu İstanbul üzerinden Avrupa ülkelerine götürmeyi planladığını ortaya çıktı. Polisin yaptığı teknik ve fiziki takip sonucunda Buldan’ın DTP Iğdır Milletvekili olan yengesi Pervin Buldan’ın Audi A3 otomobilini kullandığı da saptandı. Pervin Buldan adına kayıtlı olan ve üzerinde TBMM kartı olan aracı Nihat Buldan’ın uyuşturucu bağlantısı kurmaya giderken kullandığı öğrenildi. Narkotik polisinin izlediği zanlılar İran’dan getirdikleri uyuşturucuyu karayolu ile İstanbul’a ulaştırdı. Daha sonra Çerkezköy’e bir depoya götürdü. Burada bekledikten sonra bir araca yükleyerek depodan çıkardı. Tam bu sırada operasyon yapan polis üç kişiyi gözaltına aldı. Araçta yapılan aramada 90 kilo eroin bulundu. Aynı anda İstanbul’da düzenlenen operasyonda Nihat Buldan’ın da aralarında bulunduğu 3 kişi daha gözaltına alındı. Narkotik polisi açısından çok başarılı geçen ve yaklaşık 5 ton uyuşturucunun ele geçirildiği 2007 yılının son operasyonunda yakalanan 6 zanlının sorgusu İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü’nde sürüyor.

        Nihat Buldan, İngiltere’de 7 Mart 2001 tarihinde ele geçirilen 2.5 milyon sterlin değerindeki 34 kilo eroinin sahibi olduğu iddiasıyla tutuklanmış ve 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İngiltere’de 4 yıl hapis yattıktan sonra cezasının kalan kısmını tamamlaması için Türkiye’ye iade edilmişti. Çanakkale Cezaevi’ne ardından da Erciş Açık Cezaevi’ne konulan Buldan, 2.5 yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti.

        Faili meçhul kurbanı

        Pervin Buldan’ın eşi Hakkari’deki Oramar Aşireti’nin lideri Savaş Buldan, PKK yanlısı olmakla suçlanarak yargılanmıştı. 1994’te silahlı şahıslarca kaçırılan Savaş Buldan’ın cesedi Bolu yakınlarında bulunmuştu. Susurluk skandalı patlak verince Buldan’ın da PKK’ya yardım ettiği için öldürülen Kürt işadamlarından biri olduğu iddiaları ortaya atıldı. Savaş Buldan’ın eşi Pervin Buldan faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin aileleriyle birlikte Yakınlarını Kaybedenler Derneği kurdu. Bu derneğin Genel Başkanlığı’nı da yürüten Pervin Buldan 3 Kasım 2007 seçimlerine bağımsız aday olarak giren DTP’liler arasında yer aldı ve Iğdır’dan milletvekili seçildi.

        Atalay'dan iddialar doğru iması

        İçişleri Bakanı Beşir Atalay, DTP'li Pervin Buldan'ın kayınbraderinin TBMM araç kartıyla uyuşturucu pazarlığına gittiği iddiasını "Değerlendirmem gerekli bile değil. Neticede olayı biliyoruz. Öyle bir irtibat da var" diyerek üstü kapalı doğruldı. Atalay, İçişleri Komisyonu'nda toplantı öncesi Buldan'a ait TBMM araç giriş kartı bulunan otomobille uyuşturucu pazarlığına gidildiği iddiasına ilişkin soruları cevapladı. Konunun yargıya intikal ettiğini belirten Atalay, "Değerlendirmem gerekli bile değil. Neticede olayı biliyoruz. Birkaç gün önce yüklü miktarda uyuşturucu yakalandı. Öyle bir irtibat da var. Biz güvenlik birimleri olarak gerekeni yaptık. Bundan sonrası yargının. Değerlendirme yapmam doğru olmaz" diye konuştu. Uyuşturucu trafiğinde, PKK'nın payının büyük olduğunu vurgulayan Atalay, Buldan'ın kayınbiraderinin uyuşturucu pazarlığının PKK ile bağlantılı olup olmadığına yönelik soruya da "Müsaade ederseniz... Konu yargıya gidiyor, orada değerlendirilecektir" cevabını verdi.

        Vatan / Yeni Şafak

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ