Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Feriye'de çok özel akşam yemeği

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis İstanbul Boğazı'nda verilen akşam yemeğinde biraraya geldi. Akşam saatlerinde İstanbul'a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'ndan ayrılarak Ortaköy'de bulunan Feriye Lokantası'na geçti. Buradaki akşam yemeğinde Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren yemekte, Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Karamanlis'in eşi Nataşa Karamanlis de yer aldı. Erdoğan yemeğin ardından Üsküdar'daki evine giderken, Karamanlis de geceyi geçirmek üzere Çırağan Sarayı'na geçti. İŞTE O YEMEKTEN ÇOK ÖZEL GÖRÜNTÜLER. TIKLAYIN!

        Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin ardından dün de Ankara'daki programına Anıtkabir ziyaretiyle başladı.

        Özel deftere, "Atatürk ile Venizelos, iki halk arasındaki barış ve işbirliğinin engellenmesine izin vermeyecek cesaret, irade ve ileri görüşe sahiptiler." diye yazdı. Karamanlis, Bilkent Üniversitesi'nde verdiği konferansta ise Türk-Yunan ilişkilerine Fransa ve Almanya'yı örnek gösterdi. Tarihte büyük düşmanlıklar yaşamış bu iki ülkenin AB projesi içinde bir araya geldiğini vurgulayan Karamanlis, Türkiye'nin AB perspektifini tam olarak desteklediğini söyledi. Avrupa'nın Türkiye'nin üyeliğinden büyük çıkarı bulunduğuna işaret eden Yunan Başbakan, desteğin bir taktik olup olmadığı sorusuna da, "Birbirimize ve söylediklerimize güvenelim." karşılığını verdi. Geçmişteki düşmanlıkların bir kenara bırakılmasını isterken AB içinde sorun olan Kıbrıs'ta çözüm zamanının geldiğini kaydetti.

        Türkiye'ye 49 yıl aradan sonra gelen ilk Yunan Başbakanı Kostas Karamanlis, Bilkent Üniversitesi'ndeki konferansta AB üyeliği ve iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Türkiye'nin kriterleri yerine getirerek AB üyesi olması gerektiğini ifade eden Karamanlis, "Avrupa kıtasının Türkiye'nin üyeliğinden büyük çıkarı bulunmaktadır. Karşımızdaki birçok zorluk ve sıkıntı bize birlikte hareket etmemiz gerektiğini göstermiştir." dedi. Konuk başbakan, tarihin herkesin bildiği bir unsur olduğunu belirttikten sonra uyarıda bulundu: "Ancak ele almamız gereken asıl unsur, gelecek ve gelecekte kitaplara neler yazılacağıdır. Bu nedenle parlak bir gelecek için neler yapabiliriz, zorlukları nasıl ele alabiliriz, bunları birlikte konuşmalıyız. Geçmişin düşmanlıklarını bir kenara bırakmalıyız." Kıbrıs sorununa kapsamlı ve uzun soluklu bir çözüm bulunması için zamanın geldiğini de vurgulayan Karamanlis'e, Başbakan Erdoğan ile kendisinin eşzamanlı olarak Kıbrıs'ı ziyaret etme ihtimali soruldu. "Bu konuda ilerlemeliyiz. İşin özü budur." karşılığını veren Yunan Başbakan, sembolik ziyaretlere önem verilmesi gerektiğine işaret etti. Karamanlis dün ayrıca CHP lideri Deniz Baykal ile ikamet ettiği otelde bir araya geldi.

        Yunan Başbakan dün Anıtkabir'i de ziyaret ederek bu yöndeki söylentilere de son verdi. Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakan Karamanlis, Anıtkabir Özel Defterini imzaladı.

        Ruhban Okulu'nun açılması önceliğimizdir

        Ankara'daki temaslarını tamamlayarak dün öğleden sonra İstanbul'a gelen Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti. Türk basın mensuplarının alınmadığı görüşmeye Yunan basınının girmesine izin verildi. Patrik 1. Bartholomeos'un yaptığı karşılama konuşmasında, "Sizleri Ortodoks Kilisesi'nin yüz yıllardır kaderinin çizildiği Ekümenik Patrikhane Merkezi'nde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz." sözleri dikkat çekti. Karamanlis'in ise görüşmede, "Günümüzde Rum Patrikhanesi'nin layık olduğu saygıyı göremediğine inanıyoruz." dediği öğrenildi. Ayrıca Karamanlis'in, Yunanistan'ın Patrikhane'ye verdiği destek çerçevesinde, "Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması önceliğimizdir." sözleri, görüşmeye damgasını vurdu. Karamanlis için cadde ve yollarda sıkı güvenlik önlemleri alındı. Ayrıca ziyaret esnasında bir güvenlik helikopteri konvoyu takip etti.

        Zaman

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ