Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tatbikatların iptalinin nedeni Orgeneral Balanlı mı?

        Murat GÜRGEN/ANKARA

        Genelkurmay Başkanlığı’nın Denizkurdu ve Efes Tatbikatlarını sürpriz bir şekilde iptal edilmesinin ardındaki sır perdesi aralandı. Komuta kademesinin, Balyoz soruşturması kapsamında 9 subayın ifadeye çağrılmasına ve bu isimler arasında Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da yer almasına tepki gösterdiği öğrenildi.

        İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar, Eskişehir’de emekli Albay Hakan Büyük’ün evinde ele geçirilen ve Balyoz Planı’nın ekleri olduğu iddia edilen belgelerle ilgili soruşturma kapsamında, 6 general, 1 amiral, 1 albay ve rütbesi belirlenemeyen 1 subayı “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağırdı.

        SEMİNERDE ÖĞRENDİLER

        Belgelerde Org. Bilgin Balanlı’nın isminin darbe hazırlıklarına dair şemada geçtiği iddia ediliyor. Balanlı’nın Eskişehir’de görev yaptığı dönemde, bir cemaate ait çiftliği savaş uçaklarıyla takip ettirdiği, hatta bombalamayı planladığı iddia edildi. Balanlı’nın sahte fatura düzenlettiği de ileri sürüldü. Genelkurmay, iddialarla ilgili “Yapılan idari soruşturma neticesinde gazetede yer alan iddiaların gerçek dışı olduğu tespit edilmiştir” açıklamasını yaptı.

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile kuvvet komutanları subayların ifade vermeye çağırıldığını salı günü düzenlenen seminerde öğrendiler. Durumdeğerlendirmesi yapan komutanlar, toplu halde katılacakları tatbikatları iptal ederek Ankara’ya döndü. Cumhurbaşkanı Gül ile haftalık olağan görüşmesi bir gün öne çekilmesini sağlayan Işık Koşaner önceki gün Gül, dün de Başbakan Erdoğan ile bir araya gelerek, rahatsızlığını iletti.

        ‘ASKERİ NEDENLER’

        Dün akşamAzerbaycanMilli Günü resepsiyonuna katılan Koşaner’e gazetecilerin soru sorma girişimi engellenirken, Genelkurmay İletişimDairesi Başkanı Tuğgeneral Tayyar Süngü “Tatbikat askeri nedenlerle iptal edildi” demekle yetindi.

        İFADEYE ÇAĞRILAN SUBAYLAR

        Orgeneral Bilgin Balanlı (Harp Akademileri Komutanı)

        Korgeneral Turgut Atman (Hava Kuvvetleri Değerlendirme Denetleme Başkanı)

        Tümgeneral Beyazıt Karataş (Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı)

        Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş (Hava Kuvvetleri Personel Başkanı)

        Tümamiral Sinan Ertuğrul (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri Başkanı)

        Tuğgeneral Erhan Pamuk: (Genelkurmay Bilimsel Karar Destek Merkezi Başkanı)

        Tuğgeneral Mehmet Eldem (Hava Kuvvetleri Personel Dairesi Başkanı)

        Kurmay Albay Mehmet Örgen

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ