Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Polis memuru tanık olarak dinlendi!

        ''Kafes Eylem Planı'' ve ''Amirallere Suikast'' iddialarına ilişkin davalarla birleştirilen Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmatla ilgili 69 sanıklı davanın 16'ncı duruşmasında, sanıklar Faruk Akın ve Sinan Efe Noyan'ın Gölcük'teki evinde yapılan aramalarda görev alan bir polis memuru tanık olarak dinlenildi.

        İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tanık olarak dinlenilen İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Ersin U, sanıklar, sanık avukatları ve mahkeme heyetinin sordukları soruları yanıtladı.

        Sanıklardan Teğmen Faruk Akın'ın evindeki aramada buzdolabının arkasına bakmayı uygun gördüklerini, narkotik olarak daha önceki operasyonlarda buzdolaplarında saklanmış şeylerle karşılaştıklarını belirten Ersin U, 7-8 kişi olarak girdikleri evde yapılan aramada buzdolabının motor bölümünde TNT olduğu düşünülen bombayı elleri yetişmediği için çekiçle çıkardığını söyleyerek, nasıl yaptığını da tarif etti.

        Bunun üzerine söz alan sanık avukatlarından Celal Ülgen de buzdolabının altına eğilerek saklanan şeyin görünemeyeceğini savundu. Ülgen, mahkeme salonuna bir buzdolabı getirerek, uygulamalı şekilde bunun mümkün olmayacağını heyete göstereceğini de ifade etti.

        Avukat Ülgen'in, ''Buraya tanık olarak gelmeden önce size nasıl ifade vermeniz gerektiği konusunda talimat verildi mi?'' diye sorduğu tanık Ersin U, ''Ben haftada bir kere duruşmalara geliyorum. Kimse bana talimat vermedi. Zaten ne yapılması gerektiğini biliyorum'' şeklinde konuştu.

        Soru üzerine, arama yapılmadan önce kendilerine konunun gizli olduğunun söylendiğini ve içerikle ilgili açıklama yapılmadığını söyleyen Ersin U, Kocaeli'ye gittiklerinde toplantı yapıldığını ve orada şahısların asker olduğunu öğrendiğini kaydetti.

        Üye hakimlerden Mehmet Hamzaçebi'nin tanığı, ''Kesin biliyorsanız konuşun'' diye uyarmasına kızan sanık avukatları, hakimin uyarısının tanığa müdahale olduğunu ve tanığın anlatımlarının bitmesinin ardından hakimin soru sorması gerektiğini söyleyerek tepki gösterdiler.

        Hakim Hamzaçebi'nin, ''Düzeltmeye çalışıyorum'' demesi üzerine avukatlar bu kez de ''Müdahale edemezsiniz'' dediler.

        Avukatlardan Hüseyin Ersöz'ün de ''Evde buzdolabı harici ayrıca fırın, çamaşır makinesi gibi şeyleri de aradınız mı?'' diye sorduğu tanık Ersin U, ''Evet arıyoruz. Ben buzdolabını aradım. Diğerlerini görmedim'' dedi.

        Duruşma salonunun duvarına yansıtılan aramalara ilişkin kamera kayıtları izlettirilen ve bu kayıtlarda ''Evet TNT bu'' ifadelerini kullanan polisi tanıyıp tanımadığı sorulan Ersin U, bunu orada bulunan askeri yetkililerin söylemiş olabileceğini ve oraya sonradan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin de geldiğini belirterek, TNT'ye benzetilen malzemenin ortaya çıkmasından sonra Faruk Akın ile birlikte evdekilerin şaşırdıklarını ve kendilerine ait olmadığını söylediklerini dile getirdi.

        Üye hakim Hamzaçebi ve avukatlar arasında tartışma

        Görüntülerle ilgili kimi zaman üye hakim Mehmet Hamzaçebi ile avukatlar arasında tanığa sorulan sorularla ilgili tartışma yaşanan duruşmada tanık Ersin U, buzdolabının aranmasıyla ilgili çok sık soru gelmesi üzerine, ''Bir operasyonda buzdolabını aramak deha gerektiren bir şey değil'' dedi.

        Üye hakim Hamzaçebi, sanık avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu'nun tanığa sorduğu, ''Narkotik operasyonlarının nasıl yapıldığına'' ilişkin sorunun davayla ilgisi olmadığı ve tanığa somut soru sorulması gerektiğini belirtmesi üzerine söz alan avukatlardan Celal Ülgen, Mahkeme Başkanı Yılmazabdurrahmanoğlu'na, ''Sağınızdaki üye hakim görevinizi gasbediyor. Bu duruma müdahale edin. Aksi taktirde duruşmayı terk ederiz'' uyarısında bulundu.

        Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu da hakimin soru sorma yetkisinin olduğunu söyledi.

        Tanık Ersin U, sanıklardan Mehmet Fatih Ilğar'ın, ''Operasyonlarda köpek kullanılır mı, kullanılma payı yüzde kaçtır?'' sorusuna karşılık da ''Köpek, olayın mahiyetine göre kullanılır. Uyuşturucu bulunamadığı zaman kullanılabilir. Bu aramada köpek kullanılmadı. Diğer aramalarda var mıydı, hatırlamıyorum'' cevabını verdi.

        Tanık anlatımından sonra bir süre ara verilen duruşmaya, sanık ve sanık avukatlarının beyanlarıyla devam ediliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ