Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Aslanlar gibi kongreye gelecekler..."

        CHP'de 81'i il temsilcisi olmak üzere 89 kişilik Tüzük Hazırlık Komisyonu toplandı. Toplantıda, CHP Genel Başkan Yardımcıları Nihat Matkap ile Atilla Emek, olağanüstü kurultay ve tüzük değişikliği çalışmalarıyla Tüzük Taslağı hakkında açıklamalarda bulundu.

        CHP Tüzük Hazırlık Komisyonunun ilk olarak 10 Şubat Cuma günü toplandığını ardında da tüzük taslağının Parti Meclisi (PM) ile milletvekillerine sunulduğunu anımsatan Matkap, önemli katkılar aldıklarını anlattı. Matkap, CHP'nin 16. ve 17. olağanüstü kurultaylarının kamuoyunda yaygın bir şekilde tartışıldığını, bu tartışmaların iç açıcı ve iç karartıcı yönlerinin bulunduğunu kaydetti.

        Tartışmaların iç açıcı olan yönünün CHP'nin tüzük maddelerinin merak edilmesi ve madde madde bilinmesi olduğunu ifade eden Matkap, ''Diğer partilerde bunu gördünüz mü? Ama biz bunu hak ediyoruz, CHP bir rüzgar ile kurulup, bir rüzgar ile savrulacak veya iktidarın gücü ile ayakta duran bir parti değil. CHP, Kurtuluş Savaşı ile doğdu, çağdaş bir devletin kuruluş aşamasında büyüdü. Türkiye'yi demokrasiye taşıyarak kökleşti. O nedenle CHP'ye bu ilginin gösterilmesi önemli'' dedi.

        MUHALİFLERİN 26 ŞUBAT KURULTAYINA KATILMAYACAKLARI İDDİALARI

        İç karartıcı tartışmalara da değinen Matkap, şunları kaydetti: ''Kimi kurultay delegesi arkadaşımızın 26 Şubat'taki kurultaya katılmamaları yönünde telkinler olduğu yazılıyor çiziliyor. Tabii ki ben buna ihtimal vermiyorum. Nasıl bir milletvekili Genel Kurul'da eğer Türkiye'nin anayasası tartışılacaksa, bir sorumluluk duyarsa gidip o değiştirilmesi istenen maddelerle ilgili düşüncelerini açıklamak sorumluluğu ile karşı karşıyaysa, bizim kurultay delegelerinin de görevi, CHP'ye yön vermek, CHP'ye rota çizmektir.

        Böylesine önemli bir toplantıda CHP'nin bir anlamda anayasasının tartışılacağı, anayasanın üzerine görüşmelerin yapılacağı bir toplantıya gelmeyecek de CHP'nin kurultayı ne zaman görev yapacak? Ben buna kesinlikle ihtimal vermiyorum. CHP'nin kurultayının toplanmaması kime hizmet eder? Kurultayını toplayamayan, sorunları olan bir CHP'ye, Türkiye itibar eder mi? 10 yıldır biriken bu temel sorunları çözemeyen AKP karşısında bütün gözlerin, bütün umutların CHP'ye döndüğü bir dönemde bu tartışmaya katkı vermek gerçekten içe sindirilemez.

        Eğer CHP kendi kurultayını toplayamıyorsa neden dönüp Türkiye'ye beni yönet desin? Kimi delegeler kurultaya katılıp kimileri katılamazsa bu nasıl izah edilir? Bu, parti bütünlüğüne katkı mı sunar? Ben bunlara ihtimal vermiyorum. Bu çalışma içerisinde olan arkadaşlarımıza da farklı telkinlerde bulunuyorum, aslanlar gibi gelecekler, düşüncelerini açıklayacaklar. Kabul oyu verir veya red oyu verir o alkışlanır, 'Ama ben gelmiyorum, CHP kamuoyu önünde zor durumda kalsın'... Her tavrı anlarım da bu tavır anlaşılmaz.''

        CHP'nin 975 bin üyesi olduğunun altını çizen Matkap, ''Genel Başkan dahil kimsenin kimseden fazlası yok. CHP'nin iktidar sorumluluğu tüm üyelerin omuzlarındadır. Umudum o dur ki hem 26 Şubat'taki hem de 27 Şubat'taki kurultay bir şölen şeklinde geçecek. Bütünlük kurultayları olacak. CHP bu kurultaylardan yine güçlenerek çıkacaktır'' dedi.

        "TÜZÜK TASLAĞI GENİŞ KATILIMLA VE TARTIŞMALAR SONUCU OLUŞTURULUYOR"

        Tüzük taslağı hakkında üyelere bilgi veren Genel Başkan Yardımcısı Atilla Emek de taslağın çok geniş katılım ve tartışmalar sonucu oluşturulduğunu belirtti.

        Çalışmalar sırasında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu sık sık ziyaret ettiğini ve görüşlerine başvurduğunu anlatan Emek, görüşmeler sırasında Kılıçdaroğlu'nun hiç değişmeyen cevabının ise ''Ne benim için, ne bir kişi için, ne bir grup için tüzük yaıyorsunuz. CHP için tüzük yapıyorsunuz, böylesine ağır bir sorumluluğunuz var, CHP'nin tüzüğünü yaparken, kimsenin bir özel talimatı ve isteği doğrultusunda değil, başta örgütümüz olmak üzere özgürce değerlendireceksiniz ve bu tüzük CHP örgütlerinin, katılımcıların eseri olacak. Benim sizleri yönlendirme gibi bir düşüncem olamaz'' olduğunu söyledi.

        Taslağa katkı veren herkese teşekkür eden Emek, 16. Olağanüstü Kurultay'da kabul edilecek değişikliklerin CHP'nin 34. Olağan Genel Kurulu'nda yürürlüğe gireceğini bildirdi.

        "KAVGA BEKLEYENLERİN BEKLENTİSİ BOŞA ÇIKACAK"

        Bu arada konu hakkında bir açıklama da Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'den geldi. Tekin, CHP'nin kuruluşundan bu yana temel dayanak noktasının delege ve örgüt yapısı olduğunu söyledikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: ''Halkın kendisini bulabildiği, temsil oranı yüksek, güçlü, dinamik ve demokrasi kültürünün hakim olduğu bir taban, CHP'yi bugünlere kadar ayakta tutmuştur, bundan sonra da yarınlarının teminatı olacaktır.

        7'den 70'e tüm üyelerimiz demokrasi kültürü ve parti ilkelerine bağlılıkları neticesinde hem partimizin hem de ülkemizin geleceğini oluşturacaklardır. Bu kurultay, diğer tüm partilere örnek teşkil edecek bir demokrasi şöleni olacak ve neticede yine örnek bir tüzüğün oluşmasını sağlayacaktır. CHP değişimi kendi tüzüğü ile başlatıp bu süreci ülke için de işletecektir. Kendi tüzüğü demokratik olmayan bir partinin ülkeye demokrasiyi hakim kılması mümkün değildir.''

        Kurultayın, şölen havasında geçmesi için gençlik ve kadın kollarının gerekli çalışmaları yaptıklarını anlatan Tekin, ''Türkiye'nin ve Anadolu'nun en köklü partisi olan CHP kurultayı, yine bu toprakların kültürünün en iyi sergilendiği Anadolu Ateşi grubunun gösterileriyle renklenecek'' dedi.

        16. Olağanüstü Kurultay'a herkesin davetli olduğunu, 17. Olağanüstü Kurultay'a ise sadece delegelerin katılabileceğini belirten Tekin, ''Tüm partililer olarak kavga ve gürültü bekleyenlerin beklentisinin boşa çıkacağında hemfikiriz. Örgütümüzün ana dayanak noktası parti ve ülke menfaatiyle demokrasi kültürünün önce CHP'de sonra tüm Türkiye'de hakim olmasıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ