Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa ‘Akıl’ hayat kurtardı

        Eray EROLLU-Güngör KARAKUŞ-Serkan AKKOÇ-Serhat ALAATTİNOĞLU-Ozan KÖSE/AHT

        Siyah dumanlar Anadolu yakasından dahi göründü. Rezidansta 1500 kişi yaşıyordu. Nefesler tutuldu. Yine dehşet haberleri mi gelecekti. Korkulan olmadı. Bir tek kişi bile yaralanmadı. Çünkü yatırımcıdan belediyeye herkes üzerine düşeni yapmıştı

        Türkiye büyük bir yangını tek bir yaralı vermeden atlattı. Yangın, İstanbul Fulya’da yaklaşık 1500 kişinin yaşadığı Polat Tower’da, yangın klimalarının bulunduğu binanın dış kabuğunda saat 10.40’ta başladı. İzolasyon malzemelerini tutuşturan alevler rüzgâr yardımıyla büyüdü ve kısa sürede 42 katlı binanın tamamı alevler içinde kaldı. Siyah dumanlar öylesine yoğunlaştı ki şehrin karşı yakasından dahi göründü.

        AKILLI BİNA SİSTEMİ DEVREYE GİRDİ

        Binada en iyi ihtimalle yüzlerce insan vardı. Akıllı binanın yangın sistemi hemen devreye girdi. Yangın çıktığı anda algılandı. Otomatik olarak acil anons sistemi çalıştı. Acil kaçış aydınlatması devreye girdi. Merdivenler ve koridorlarda duman emiş sistemi devreye sokularak, duman dışarı atıldı. Yangının oksijenle beslenmemesi için ventilasyon sistemi durduruldu. Binayı besleyen doğalgaz akışı kesildi. Turnikeler serbest bırakıldı, otopark bariyerleri kaldırıldı ve binanın çok hızlı bir şekilde tahliyesi gerçekleştirildi.

        ‘YIKILMA TEHLİKESİ VAR UZAKLAŞIN’

        Dışarıdan beklenen destek de gecikmedi. İtfaiye 3 dakikada olay yerine ulaştı. Bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Polis geniş güvenlik çemberi oluşturdu. Yolu kesen trafik polisleri, “Yıkılma tehlikesi var, uzaklaşın” şeklinde anonslar yaptı. Bitişikteki özel hastane ile benzin istasyonu da boşaltıldı. Bir helikopterin de havadan katıldığı söndürme çalışmalarında itfaiye erleri, alevlere köpükle müdahalede etti. Özel donanımlı ekipler ise içeri girerek alevleri kontrol altına almaya çalıştı. “Kocayusuf Ahtapot” adlı 52 metrelik dünyanın en uzun yangın merdivenlerinden birinin kullanıldığı söndürme çabaları 40 dakikada sonuç verdi.

        -Güvenlik için 6 milyon dolar harcandı

        -Akıllı bina acil durum sistemi devreye girdi

        -Anonslarla insanlar uyarıldı

        -İtfaiye 3 dakikada müdahale etti

        -Yangın helikopteri de havadaydı

        36 BİN KONTROL NOKTASI VAR

        Polat İnşaat tarafından yapılan Polat Tower 2002’de hizmete girdi. Binanın otomasyon sistemleri ABD merkezli Honeywell şirketi tarafından sağlandı. Bina 36 bin noktada ana bilgisayarlardaki 17 server’la yönetiliyor. Her dairede bulunan otomatik söndürücüler sayesinde problem anında yangın damperleri faaliyete geçirilip içeriye basınçlı temiz hava veriliyor. Dışarıdaki alev ve dumanın içeriye girmesi önleniyor. Sistem depremi de ilk anda algılıyor.

        KİM NE DEDİ?

        ‘6 milyonluk yatırım bin kişiyi kurtardı’

        İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş:

        Sayın Adnan Polat’a teşekkür ediyorum. “Sadece koruma programına 6 milyon dolar verdik” diyorlar. Bu bina akıllı olmasaydı kötü sonuçlar yaşanabilirdi.

        ‘İyi ki yapmışız’

        Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat:

        Güvenlik ile ilgili yatırımları iyi ki yapmışız. Sadece yangın yazılımına 6 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Şimdi neticesini aldık.

        ‘Ders almamız lazım’

        Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül:

        Bu bize büyük bir ders verdi. Belediye olarak bu konuda hangi tedbirleri almamız gerektiğini detaylı olarak görüşeceğiz.

        POLAT’IN ÜNLÜLERİ

        Emrah’ın dairesi kullanılmaz halde Polat’ta dairesi olan Emrah, Ece Erken, Asena gibi ünlü isimler de var. Emrah, “20 gün önce Kemerburgaz’a taşınmıştım. Ama buradaki evim ve eşyalarım da duruyordu. Evim 5.katta, en çok yanan tarafta, her şey kullanılmaz hale geldi” diye konuştu. Tahliye edilenler arasında yer alan Emrah’ın annesi ise “Bir şey yok, dışarıdan seyrettik. Cana geleceğine mala gelsin” dedi.

        ERKEN BODRUM’DAN DÖNDÜ

        Bodrum’da tatild olan Ece Erken evinin yandığını önce Twitter’dan duydu. Erken üzüntüsünü “Polat’ta büyük yangını televizyonda izleyince gözlerime inanamadım. Çok üzüldüm . Bina akıllı bina olmasaydı evim de kül olmuştu. Telefonla dairemle ilgili net bilgi alamadım. Tatili kesip İstanbul’a döndüm” sözleriyle dile getirdi.

        SANGHAY’DA 58 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

        MOSKOVA- Nisan ayında, tamamlandığında Avrupa’nın en yüksek gökdeleni olacak Moskova’daki Federation Tower’da, yerden 250 metre yüksekte yangın çıktı. Ölen ya da yaralanan olmadı.

        SANGHAY-Çin’in Şanghay kentinde 15 Kasım 2010’da 28 katlı binadaki yangında 58 kişi öldü.

        MADRİD-İspanya’nın başkenti Madrid’deki, 106 metre yükseklikliğindeki, 32 katlı Windsor Kulesi’nde 12 Şubat 2005’te yangın çıktı. Ölen ya da yaralanan olmadı.

        ALEV TOPLARI YAĞDI

        Gökdelenden düşen alevli metal parçalar ve yalıtım malzemeleri paniğe neden oldu. Rezidansın yanındaki otoparkta bulunan 10 otomobil binadan düşen parçalardan dolayı ağır zarar gördü.

        DUMANDAN ETKİLENDİLER

        Rezidans sakinleri sorunsuz bir şekilde tahliye edildi. Can kaybının yaşanmadığı yangında bazı vatandaşlar dumandan etkilendi.

        İKİ İTFAİYE ERİ YARALANDI

        Yangına müdahale eden itfaiye görevlilerinden biri dumandan etkilendi. Biri de düşerek hafif yaralandı.

        PATLAMA İDDİASI

        Bu arada, görgü tanıkları yangın öncesinde giriş katında iki küçük patlama meydana geldiğini öne sürdü. İddia doğrulanmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ