Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Ahilik haftası

        Ahilik Haftası dolayısıyla Malatya'daki camilerde cuma namazında ''Ahilik'' konulu hutbe okutulacak.

        Malatya İl Müftü Yardımcısı Cengiz Yağcı'nın hazırladığı hutbede, 13. yüzyılda Selçuklu ve Osmanlılarda teşkilatlanma yapısıyla toplum hayatında etkili olan Ahilik'in, özünü Kur'an ve Sünnet'ten alan bir kavram olduğu belirtildi.

        Vahye dayalı hamiyetperver duyguların, Selçuklu ve Osmanlılar'da Ahilik teşkilatı olarak ortaya çıktığı ifade edilen hutbede, teşkilatın özellikle esnaf ve zanaatkarlar üzerinde oto kontrol görevini yaptığı hatırlatıldı.

        ''Asrımızda değer yargıları bencillik ve müsriflik olan ahlaki yozlaşmanın, kardeşlik arasında olması gereken özellikleri her geçen gün biraz daha yok ettiği'' ifade edilen hutbede, ''İsraf toplumunun moda ihtiyaçlarını yerine getirmeye çalışan iş kolları, esnaf ve zanaatkarlar da hedef haline getirdikleri karı elde etmek için yasal olmayan ve İslam ahlakına uygun olmayan her türlü yolu meşru kabul etmiştir. Dolayısıyla, iş ve sanat ahlakının yozlaşmasına zemin hazırlamıştır'' değerlendirmesinde bulunuldu.

        Allah'a hesap verme bilincini canlı tutan, kul hakkını ve emeğin kıymetini ön plana alan, meslek haysiyetini koruyan ve hileyi, aldatmayı, içkiyi, zinayı, bencilliği, dinini ticaretine alet etmeyi meslekten ihraç edilme sebebi sayan Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran Veli'nin sözlerine de yer verilen hutbede, ayet ve hadislerle de ahiliğin önemi vurgulandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ