Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İstanbul’da bir devlet hastanesinde boğazındaki kitle alındıktan sonra yoğun bakımda fotoğrafı çekilen 29 yaşındaki İbrahim A.’nın hayatı, fotoğraf sigara paketleri üzerinde yer alınca kâbusa döndü.

        HÜSEYİN ŞENTÜRK- ÖZLEM YILMAZ (AHT- ÖZEL HABER)

        İstanbul'daki bir devlet hastanesinde boğazındaki kitle alınırken yoğun bakımda fotoğrafı çekilen 29 yaşındaki İ.A.'nın hayatı, fotoğraf sigara paketleri üzerinde yer alınca kabusa döndü. İddiaya göre, İ.A. bu fotoğraf yüzünden önce çalıştığı fabrikadaki işini kaybetti, sonra eşi evi terk etti. Daha sonra büfe açtı, ancak kimse alışveriş yapmayınca bu kez iflas etti. En sonunda yaşadığı beldeyi de terk etmek zorunda kalan İbrahim A., tüm bu yaşadıkları üzerine 5 sigara firması hakkında 302 bin TL'lik tazminat davası açtı.

        Üç yıl önce kuru öksürük ile nefes darlığı şikayetleriyle İstanbul'daki bir devlet hastanesine başvuran İbrahim A., ileri düzeyde nefes darlığı şüphesiyle 38 gün hastanede yattı. Boğazında kitle tespit edildi. Yapılan biyopsi temiz çıkınca taburcu oldu. Ancak hastanede yoğun bakımda çekildiği iddia edilen fotoğrafı, sigara paketleri üzerinde yer alınca kabus başladı. İddiaya göre, fotoğraf sigara paketleri üzerinde yer almaya başlayınca önce işini kaybetti, sonra eşi evi terk etti. Daha sonra büfe açtı, ancak hastalıklı diye kimse alışveriş yapmayınca iflas etti. En sonunda Tekirdağ'da yaşadığı küçük beldeyi de terk etmek zorunda kaldı.

        5 SİGARA FİRMASINA DAVA AÇTI

        İ.A. tüm yaşadıkları üzerine avukatı Filiz Yaşar Yıldırım aracılığıyla Fikri ve Sinai Haklar Mahkemesi'ne başvurarak, 5 büyük sigara firmasına tazminat davası açtı. 300 bin TL manevi, şimdilik kaydıyla bin TL maddi, fotoğrafının izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle de ayrıca 1000 TL talep etti. Habertürk'e konuşan İ.A., astım hastası olduğu için üç yıl önce bir devlet hastanesine yatarak burada operasyon geçirdiğini vurgulayarak, "Fotoğrafı görünce şok geçirdim. Çevremdekiler benden uzaklaştılar. Eşim bile bana inanmadı. Evde yemek yediğim tabağı, su içtiğim bardağı ayırdı. Çocuğumu göremez oldum. Veremliymişim, vebalıymışım gibi davrandılar. Önce işten kovuldum, sonra açtığım büfeye kimse gelmeyince iflas ettim. Yaşamak için arabamı, evimi sattım. Ailemle barıştım, ancak hala hayatımı yoluna koyamadım. Hala fotoğrafım sigara paketleri üzerinde yer alıyor ve sokakta insanların bakışlarından rahatsız oluyorum. Mağduriyetim sürüyor. Şu an bile düzgün bir işte çalışamıyorum" dedi.

        "HAYATIMI KARARTTILAR, HAKLI OLDUĞUMU KANITLAYACAĞIM"

        Tazminat davası için maddi imkansızlıklar yüzünden adli yardım talebinde de bulunan İ.A., "Fotoğraf benim iznim dışında yayınlandı. Öncelikle tedavi gördüğüm hastanede haklarımın korunması gerekiyordu. Ama haklarım ihlal edildi. Bu konuda da hukuk mücadelesi vereceğim. Mücadeleme yılmadan, bıkmadan devam edeceğim. Çünkü hayatımı kararttılar, beni ve ailemi mahvettiler. Haklı olduğumu er geç kanıtlayacağım. Türk adaletine güveniyorum" diye konuştu.

        "TÜTÜN VE ALKOL PİYASASI DENETLEME KURULU'NA DA DAVA AÇACAĞIZ"

        Avukat Filiz Yaşar Yıldırım ise, "Savcılık aldığı ifadeler sonucunda delil yetersizliği nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığı, ancak kişilik haklarının ihlali nedeniyle maddi - manevi tazminat hakkımız olduğu yönünde bir karar verdi. 300 bin TL manevi, şimdilik kaydıyla bin TL maddi, 1000 TL de resmin haksız kullanımından doğan hak olarak istendi. Dava sırasında gerçek rakamlar tespit edilecek. Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurulu (TAPDK), Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Rekabet Kurumu'na da dava açacağız. Onlar karar noktasındalar. Fotoğrafın müvekkilime verdiği zarar ortada" açıklamasını yaptı.

        ÜNLÜ ANTROPOLOG FOTOĞRAFI İNCELEDİ

        Dava dilekçesinde, İ.A.'nın sağlığını tehdit eden herhangi bir hastalığının bulunmadığı, fotoğrafın kendisine ait olduğunun ünlü Türk antropolog Prof. Dr. Mehmet Yaşar İşcan tarafından saç, kemik, diş üzerine yapılan morfolojik inceleme sonucu raporlandığı da vurgulandı. Ayrıca fotoğrafın çekilmesi ve sigara paketleri üzerinde yer alması için kendisinden izin alınmadığı, bu nedenle kişilik haklarının ihlal edildiği de belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ