Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İsrail, Mavi Marmara'nın peşini bırakmadı | Son dakika haberleri

        Mavi Marmara gemisine baskın düzenleyerek 9 Türk’ü öldüren İsrail’in, gözaltına aldığı Türk gemicileri “terörist” ilan ettiği ortaya çıktı. İsrail, gözaltına aldığı gemicilerin isimlerini, ticaret yaptığı dünyadaki bütün şirketlere “teröristsakıncalı” olarak bildirdi. Gemiciler, “Adımız sakıncalılar listesindeymiş, kimse İsrail korkusundan bizi işe almak istemiyor” dedi

        Bülent CEYHAN-AHT

        İSRAİL, Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda düzenlediği ve 9 Türk’ün öldüğü saldırıda gözaltına aldığı Türk gemicileri bütün dünyaya “terörist” ilan etti. Gazze’ye 31 Mayıs 2010’da yardım götüren Mavi Marmara gemisine, Challenger 1, Sfendoni, Gazze I, Defne, Rachel Corrie ve Eleftheri Mesogeios adlı yolcu ve yük gemileri de eşlik etmişti. İsrail’in bu 7 gemide bulunan bütün personeli “terörist” olarak fişlediği belirlendi. Çarkçıbaşı Ali Keçeci, ikinci çarkçı Rıfat Lülece, kamarot Şahin Duran ve Tahir Kur ile yağcı İbrahim Durmuş, iş ararken “terörist” olduklarını öğrendi.

        ‘TERÖRİSTİM DİYE GEMİDEN İNDİRDİLER’

        Gazze’ye Defne gemisinde giden çarkçıbaşı Ali Keçeci, “İsrail, zorbalığını uluslararası arenaya taşıdı” sözleriyle tepki gösterirken, kamarot Şahin Duran yaşananları şöyle anlattı: “Gözaltına alındığımızda bize imzalattıkları belgede neler olduğunu bilmiyorduk. Belgenin Türkiye’ye dönmek isteyip istemediğimize yönelik olduğunu söylemişlerdi. Ancak gerçekte o belgede suç işlediğimiz, terörist gruplarla hareket ettiğimiz ve yasadışı yollarla İsrail’e geldiğimizi kabul ettiğimiz yazıyormuş. İbranice olduğu için anlamını bilmeden imzaladık. 15 şirkete başvurdum, hiçbiri işe almadı. Bize sakıncalı personel listesinde olduğumuz söylendi. En son başvurduğum firma ise işe aldı. Ancak gemi hareket edeceği saatte gidemeyeceğimi, terörist listesinde adımın olduğunu söyleyerek beni gemiden indirdiler.”

        ‘ADIM SAKINCALI LİSTESİNDE’

        Yağcı İbrahim Durmuş da İsrail’de kendilerine kötü muamelede bulunulduğunu ifade ederek, “Bize imzalattıkları belgeler İbranice’ydi. Bu belgelerde güya suç işlediğimizi ve terörist gruplara yardım ettiğimizi kabul etmişiz. İsrail’e yasadışı yollardan girmişiz. İş için başvurduğum şirketler bana sakıncalı listesinde adımın olduğunu ve Mavi Marmara’daki teröristler listesinde yer aldığımı söyleyerek işe almadılar. Kimse bizi işe almak istemiyor. İşe alsalar bile gittiğim ülkede beni alıkoyarlar. Gemi ve diğer personel sıkıntı çeker” dedi.

        ‘İSRAİL’DEN KORKUYORLAR’

        Gemi personeli kendilerinin işe alınmamalarının nedenini ise şirketlerin ve ticari anlaşması olan ülkelerin, İsrail’den korkmasına bağlıyor. Uluslararası çalışan şirketlerin gemilerinin bağlanabileceği ve ticari faaliyetlerinin zarar göreceği endişesiyle yardım filosunda görev yapan personeli işe almaktan kaçındığı öne sürülüyor.

        Baskın sırasında gözaltına alınan Türk gemiciler, kendilerine İbranice yazılı bir kâğıt imzalattırıldığını söyledi. Kâğıtta “terörist” yazıyormuş.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ