Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Eski istihbaratçılar Meclis Telekulak Komisyonu'na çarpıcı açıklamalar yaptı

        Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun yasadışı dinlemelerle ilgili olarak "Hırsız evin içindeyse yakalanamaz. Yasadışı dinlemelerin hepsi devlet kurumları tarafından yapılıyordu, kurumlar dışında yapanlar yakalandı" dedi. Uzun, 14 Haziran 2001'de ikinci kez İstihbarat Daire Başkanı olduktan sonra önüne "Ergenekon" adlı bir şema geldiğini söyledi.

        'ŞANTAJ YAPILMIŞ'

        Bu şemanın bugünkü Ergenekon, Balyoz ve Oda TV davalarının "fos" olduğunun ortaya çıkardığını söyleyen Uzun, şöyle devam etti: "Benim gördüğüm, şemanın en üst kısmında Çetin Doğan vardı. 22-25 kişiydi. Tuğgeneral rütbesinin altında kimse yoktu. 5. Kolordu Komutanı Yıldırım Türker de vardı. Ben bu şemanın hukuki bir geçerliliği olmadığını söyleyerek bu şemaya esas teşkil eden bilginin getirilmesini istedim. Güney'in ifadesi geldi; 55 sayfaydı. Şemada olan bir isim ifade tutanağında yoktu. Şemanın İstanbul'dan geldiğini söylediler. Ben İstanbul'a, Ahmet İlhan Güler'e sordum. 'Böyle bir şey göndermedik' dediler. Tuncay Güney'in Murat adlı asker bir kişiyle özel ilişkileri olmuş. Bu şahsın, Tuncay Güney'in özel hayatıyla ilgili yasadışı dinleme yapılmış ve izleme yapılmış. Bir şantaj olarak kullanılmış."

        Uzun, Başbakanın ofisine böcek konulmasıyla ilgili bir soru üzerine ise "Ben karaktersiz olursam yasa dışı dinleme yapılır, Başbakanın odasına böcek konulur" ifadesini kullandı. Uzun, Kendisine görev verilmesi durumunda 8 gün içinde Başbakan için konulan böcek, Baykal ve MHP kaset olaylarını çözeceğini iddia etti.

        GÜVENLİĞİ TEHDİT

        Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu ise 28 Şubat'ı hazırlayanların kendisi hakkında iddianame hazırladığını belirterek darbeye karşı çıkan bir ekip oluşturmakla suçlandığını söyledi "Evet böyle bir ekip oluşturdum" dedi.

        PKK ile mücadele kapsamında o dönem yanlışlar yapıldığını ifade eden Orakoğlu bazı askerlerin PKK ile görüştüğünü tespit ettiklerini söyledi.

        Yurt dışından yapılan dinlemelerin ulusal güvenliği tehdit ettiğini kaydeden Orakoğlu, Baykal ve MHP kasetlerinin dış istihbarat örgütlerinin işi olabileceğine işaret etti "Her olaydan sonra Ergenekon'u ya da cemaati suçlarsak olmaz" diye konuştu.

        Orakoğlu, Emniyet bünyesinde F tipi diye tabir edilen bir yapılanma olup olmadığıyla ilgili bir soru üzerine "Benim çalıştığım dönemde cemaatten insanlar vardı. Ama bunlar Emniyet yönetimini ele geçirmiş falan değildi. Cemaat yoktur diyemem. Ben sağ görüşlüyüm ona göre bir ekip kurarım ana hatları bozmadan, solcu gelir öyle kurar" dedi.

        ÇÖZMEYE MUKTEDİR

        Komisyona bilgi veren Merkez Emniyet Müdürü Osman Ak ise Baykal ve MHP'ye yönelik kasetlerle ilgili organize bir faaliyetin söz konusu olduğunu ifade ederek "Devletin güvenlik güçleri bunu çözebilmeye muktedirdir" dedi.

        ANKARA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ