Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Müdahale saati

        Taksim Gezi Parkı'nda sabaha karşı yaşanan polis müdahalelerinin ardından gruplar halinde yeniden çevrede toplanan eylemciler, Taksim Meydanı çevresinde gösterilerini sürdürüyor. Polis, Taksim Gezi Parkı’nın çevresini demir bariyerler ile kapattı. Polis, eylemcilere müdahale ediyor. Bölgede gerginlik hala devam ediyor. Taksim Meydanı'ndan dumanlar yükselmeye başladı. İnşaat alanında yangın çıktı.

        Saat 10.30 sıralarında Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray taraf tar gruplarının da aralarında yeraldığı yaklaşık bin 500 kişilik kalabalığa İstiklal Caddesi'nde polis müdahalede bulundu.Gaz bombası ve tazyikli su ile yapılan müdahale yaklaşık bir saat sürdü.

        Dün gece boyunca polis meydana çıkmaya çalışan gruplara gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Çevik Kuvvet ekipleri Taksim Meydanı'na çıkan caddeleri kapatmış durumda. Yüzlerinde maskeler bulunan eylemciler Taksim'e çıkan caddelerdeki çöp konteynerlerini ateşe verip, polis ekiplerine taş ve havai fişek attı. Polis ile eylemciler arasındaki çatışma gece geç saatlere kadar devam etti.

        KADIKÖY İPTAL, BEŞİKTAŞ'A GİDİYORLAR

        Özgürlük ve Demokrasi Mitingi'nin iptal edilmesi üzerine Kadıköy'de toplanmaya başlayan grup, vapurlarla Beşiktaş'a gitmeye başladı.

        CHP'nin Kadıköy Meydanı'nda saat 16.00'da düzenlemeyi planladığı Demokrasi ve Özgürlük Mitingi için sabah saatlerinden itibaren hazırlıklar başladı. Eminönü İskelesi önünde dev bir platform kuruldu, güvenlik nedeniyle Kadıköy Meydanı'na gelen bütün yollar araç trafiğine kapatıldı. Bomba imha uzmanları, miting alanını boşaltarak bomba araması yaptı.

        Bu sırada anons yapılarak mitingin iptal edildiği duyuruldu. Yetkililer, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Beşiktaş'a gideceğini belirterek, katılımcıları da Beşiktaş'a yöneltti.

        Anons üzerine, vatandaşlar vapurlarla Beşiktaş'a gitmeye başladı. Aşırı yolcu taşımak zorunda kalan vapurlara binemeyenlerin iskelelerindeki bekleyişleri sürüyor.

        CHP'liler, marş söyleyip slogan atarken, polis ekiplerinin çevrede aldıkları güvenlik önlemleri devam ediyor.

        POLİS CADDEDEN MEYDANA GEÇİŞİ KAPATTI

        Sabah saatlerinde polis, eylemcilerin, İstiklal Caddesi'ndeki Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanması üzerine, caddeden Taksim Meydanı'na geçişi kapattı.

        Göstericiler de polis araçlarının üzerlerine gelmesini engellemek için barikat kurdu. Grup, daha sonra Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Grup içinde ellerinde Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş atkıları bulunan taraftarlar da yer aldı.

        Polis, önce tazyikli su daha sonra biber gazı sıkarak gruba müdahale etti. Göstericiler, ara sokaklara dağıldı. Emniyet güçleri, ara sokaklara kaçarak slogan atan grupları da biber gazı ile dağıttı. Bazı göstericiler de polise taş atarak karşılık verdi.

        BARBAROS BULVARI KAPANDI

        Beşiktaş Barboros Bulvarı'nda eylemciler ile polis arasında gergin lik devam ediyor. Yola barikat kuran eylemcilere, polis gaz bombası ile müdahale etti. Olayların arasında kalan özel halk otobüsü şoförü, aracını terk ederek kaçtı. Cadde otobüsün yolda bırakılması ve olaylar nedeniyle trafiğe kapandı.Eylemcilerin dağıtılmasının ardından barikat kaldırıldı yol tekrar trafiğe açıldı.

        2 GAZETECİ PLASTİK MERMİ MAĞDURU

        Taksim’de gösteri yapan gruba müdahale sırasında ATV muhabiri ve kameramanı yaralandı. 2 gazetecinin plastik mermiden dolayı yaralandığı iddia edildi.

        Taksim Meydanı’nda devam eylemleri takip eden gazeteciler, zaman zaman zor anlar yaşıyor. Kimi zaman eylemcilerden tepki alan gazeteciler kimi zaman da polisin göstericilere attığı gazdan ve tazyikli sudan etkileniyor.

        Son olaylarda da ATV muhabiri Mesut Çiftçi ve kameraman İsmail Velioğlu yaralandı. Acılar içerisinde kıvranan gazeteciler, ambulans ile Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Gazetecilerin durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

        Gazetecilerin plastik mermi nedeniyle yaralandıkları iddia ediliyor.

        İSTANBUL'DA GÖZALTI SAYISI 81'E YÜKSELDİ

        Taksim'de çıkan olaylarda gözaltına alınan göstericilerin sayısı 81'e yükseldi.

        LEYLA OKAY YARALANDI

        Başkent'te Gezi Parkı'na destek eylemlerinde tiyatrocu Leyla Okay da başına gaz bombası kapsülü isabet etmesi sonucu yaralandı.

        Okay'ı hastanede ziyaret eden CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Twitter'da şu bilgileri verdi:

        ''Hastanedeyim,tiyatro sanatçısı Leyla Okay'ı ziyaret ettim.Başına atılan biber gazı kapsülü nedeniyle beyin kanaması geçirmiş, durumu ciddi.

        Leyla Okay hayatta... 6:00'da tomografi çekilecek,ona göre ameliyata karar verilecekmiş.Ama ben kendisini çok moralli gördüm.Acil şifalar.''

        METROBÜS SEFERLERİ 3 SAAT DURDURULDU

        Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve giderek yayılan protesto gösterileri nedeniyle İstanbul'da bugün saat 04.00'ten itibaren 3 saat süreyle metrobüs seferleri durduruldu.

        KADIKÖY'DEN BEŞİKTAŞ'A YÜRÜDÜLER

        Taksim Meydanı ve çevresinde çıkan olayları protesto eden bir grup D-100 Karayolu Acıbadem Mevkiinden yürüyüşe geçti. Yürüyüş nedeniyle D-100 karayolu trafiğe kapandı. Kalabalık bir grup Bogaziçi Köprüsü'ne geldi. Köprü üzerinde bekleyen grup bir süre sonra tekrar yürüyüşe geçti. Gruba CHP milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi. Tanal, "Vatandaş haklı olarak yürüyor. Meydanlara biber gazı sıkan hükümete tepkilerini dile getiriyorlar" diye konuştu.

        Kadıköy'den yürüyüşe geçen grup, köprüyü geçerek Beşiktaş'a vardı. Boğaziçi Köprüsü'nü yürüyerek geçip Barbaros Bulvarı'na gelen ve Taksim'e çıkmak isteyen gruba polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

        BAKIRKÖY'DE EYLEM.. E-5 KARAYOLU ULAŞIMA KAPANDI

        Bakırköy de taksim gezi parkındaki olayları protesto etmek için toplanan yüzlerce kişi yürüyüş yaptı. Grup bir ara E-5 karayolunu ve metrobüs yolunu ulaşıma kapattı.

        İstanbul Bakırköy de sosyal medyada örgütlenen yüzlerce kişi gece yarısından itibaren sokaklara döküldü.İlk olarak Bakırköy meydanında toplanan grup sloganlar eşliğinde incirli caddesinde yürüyüşe geçti.Ellerinde bayraklar olan grup üyeleri sık sık slogan atarak vatandaşları eyleme destek vermeye çağırdı.Bir ara E-5 karayolu ve metrobüs yoluna çıkan vatandaşlar E-5 karayolunda trafiği durdurdu. Bir süre sonra yolu açan grup tekrar Bakırköy Meydanına gelerek sabahın ilk ışıklarına kadar eylemlerini sürdürdü.Bu sırada çevrede hiçbir polis ekibinin olmaması dikkati çekti.

        KUŞADASI'NDA GEZİ PARKI EYLEMİ: 13 GÖZALTI

        Taksim Gezi Parkındaki eyleme destek için Kuşadası'nda toplanan eylemciler, gece yarısından sonra gerçekleştirdikleri eylem sırasında polis müdahalesiyle karşılaştı. Polisin biber gazlı ve joplu müdahalesi sonrasında 13 kişi gözaltına alındı.

        İZMİT SABAHA KARŞI KARIŞTI: 50 GÖZALTI

        Taksim Gezi Parkı'nda göstericilere polisin biber gazlı müdahalesine tepki olarak İzmit'te Cumhuriyet Meydanı'nda dün saat 19.00'da gerçekleştirilen protesto gösterisinde sabaha karşı olaylar çıktı. 4 bin dolayında kalabalığın, sabaha karşı AK Parti binasına yürümek istemesi üzerine polis, tazyikli su ve biber gazı kullanarak göstericilere müdahale etti, 50 kişi gözaltına alındı.

        KONYA'DA GEZİ PARKI EYLEMİ..

        Konya'da, Taksim Gezi Parkı olaylarını protesto etmek isteyen üniversiteli gençlerden oluşan bir gruba, polis müdahale etti.Müdahalenin ardından dağılan protestocu grup ara sokaklara kaçarak protestoya devam etti. Olay yerine sevk edilen çevik kuvvet ekipleri ara sokaklara kaçan protestocu grup üyelerini takip ederek müdahalede bulundu. Dağıtılan grubun bir kısmı daha sonra tekrar toplanarak Gençlik Parkına hareket etti. Gençlik Parkına hareket eden grubu ise daha sonradan takviye olarak gelen çevik kuvvet polisi müdahale ederek dağıttı. Grubun dağıtılmasının ardından çevik kuvvet polisi Mesaj Caddesini trafiğe kapatarak yoğun güvenlik önlemleri aldı. Karşıt görüşe sahip grup ise protestocu grup aleyhinde sloganlar attı. Trafiğe kapatılan cadde, olayların normale dönmesinin ardından tekrar trafiğe açıldı. Olayda, yaralı ve gözaltı olmadığı öğrenildi.

        KÜTAHYA'DA 36 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Kütahya'da çoğunluğu Dumlupınar Üniversitesi öğrencisi yaklaşık 1000 kişi Taksim Gazi Parkı eylemcilerine destek vermek için yürüyüş yaptı. Sabaha kadar süren protesto gösterilerinde polis 36 kişiyi gözaltına aldı.

        AFYONKARAHİSAR'DA 21 GÖZALTI

        Afyonkarahisar'da toplanan grup, Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto etti. Geç saatlerde bir araya gelip yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti, 21 kişi gözaltına alındı.

        İTALYA'DAN DESTEK

        TAKSİM Gezi Parkı'nda başlayan protesto gösterilerine İtalya'dan da destek geldi. İtalya'da eğitim gören 20'ye yakın Türk öğrenci, başkent Roma'nın önemli meydanlarından Piazza del Popolo'da (Halk Meydanı) bir araya geldi. Ellerinde 'Ciao (merhaba) Gezi', 'Roma'dan sevgilerle', 'Bize her yer Taksim', 'Ayran, park ya sıradaki!', 'Daha ayran içecektik', 'Diren Gezi' ve 'Ağacıma dokunma' gibi dövizler taşıyan öğrenciler, Taksim'e gidemeseler de kalplerinin orada mücadele veren arkadaşlarıyla birlikte olduğunu dile getirdi. Öte yandan, ülkenin kuzeyinde yer alan Milano kentinde de yaklaşık 50 Türk vatandaşının aynı amaçla bir protesto gösterisi düzenlediği öğrenildi.

        MADRİD'DEN DESTEK

        Gezi Parkı'ndaki eyleme destek vermek amacıyla İspanya'da yaşayan bir grup Türk, Madrid Sol Meydanı'nda bir araya geldi. Basın açıklaması yapan gruba, çok sayıda İspanyol ve yabancı turistler de destek verdi.

        AYDIN'DA GECE YARISI GEZİ PARKI EYLEMİ

        Aydın'da, Taksim Gezi Parkı olaylarını protesto etmek isteyen üniversiteli gençlerden oluşan bir grup gece yarısı yürüyüş yapıp Abide Kavşağı'nda oturma eylemi yaptılar. Polisin güvenlik önlemi aldığı protesto yürüyüşü gece yarısı sona erdi.

        MUĞLA'DA GEZİ PARKI EYLEMİ

        Aydın'da gece yarısı başlayan Gezi parkı eyleminden sonra Muğla'da yürüyüş başladı. Üniversite öğrencilerinin de aralarında bulunduğu eylemcilere polis müdahale etti. Yürüyüş devam ediyor.

        TIR'IN ÜZERİNDE POZ VERDİLER

        Taksim'de başlayan protestolar İstanbul'un birçok ilçesine yayıldı. Beşiktaş Barboros Bulvarı üzerinde yolu trafiğe kapatan protestocu grup üzerinde iş makinesi olan TIR'ı durdular. Sürücüyü indiren gruptakiler, TIR'ı TOMA'nın üzerine sürdüler. TOMA araçlarının geri çekilmesi üzerine gruptakiler iş makinesinin üzerine çıkıp poz verdiler.

        BOLU'DA YOL KAPATTILAR

        Bolu'da Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto etmek isteyen bir grup, D-100 karayolunun İstanbul-Ankara yönünü bir süre ulaşıma kapattı.

        Saat 02.30 sıralarında Atatürk Bulvarı'nda toplanan yaklaşık 800 kişi, sloganlar atarak Gezi Parkı'nda polisin göstericilere sert tutumunu protesto etti. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken çok sayıda çevik kuvvet ekibi hazır halde bekletildi. İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, belediye meydanına yürümek isteyen gruptaki kişilerle konuşarak taşkınlık yapmamaları uyarısında bulundu. Yaklaşık 1 saat süren yürüyüş olaysız şekilde sona erdi.

        HARBİYE SAVAŞ ALANI

        Taksim ve çevresinde çıkan olaylar Harbiye Cumhuriyet Caddesi'ne sıçradı. Göstericiler Taksim Meydanı'na ulaşmaya çalışıyor. Polis ekipleri gruba gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale ediyor.Eylemcilerde polise taş ve şişelerle karşılık veriyor. Cumhuriyet Caddesi savaş alanını andırıyor. Polisle bir süre çatışan göstericiler daha sonra cadde ortasında halay çekmeye başladı. Ancak polis bir süre sonra gaz bombasıyla gruba müdahale etti. Grup üyeleri kaçarak uzaklaşmaya çalıştı. Eylemcilerle polis arasındaki olaylar devam ediyor.

        NASUH MAHRUKİ YARALANDI

        Polisin müdahalesinden etkilenen AKUT Başkanı Nasuh Mahruki de bacağından yaralandı. Mahruki ambulansla hastaneye kaldırıldı.

        Eylemciler ile polis arasında kalan ve biber gazından etkilenen basın mensupları da çalışmakta güçlük çekiyor.

        63 KİŞİ EMNİYETTE

        Taksim'de çıkan olayların ardından gözaltına alınan 8'i kadın 63 kişi ifadeleri alınmak üzere İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğüne getirildi.

        Taksim'deki olayların ardından gözaltına alınan 63 kişi sorgulanmak üzere emniyet müdürlüğüne getirildi. Aralarında 8 kadının da bulunduğu 63 kişi önce Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne ardından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü. Burada sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler sorgulanmak üzere emniyete geri götürüldü.

        MANUEL FERNANDES'TEN DESTEK TWIT

        Beşiktaş'ın başarılı orta saha oyuncusu Manuel Fernandes, resmi Twitter adresinden gönlünün eylemcilerle birlikte olduğunu söyledi. Fernades #occupygezi #direngeziparki TAG'ına "Kalbim sizinle" anlamına gelen "my heart is with you" yazdı.

        TENCERE TAVA İLE DESTEK

        Eylemlerin sürdüğü Taksim çevresinde Nişantaşı, Kurtuluş ve Şişli'de bazı vatandaşlar evlerinin pencerelerinden tencere ve tavalarla tempo tutarak göstericilere destek verdi.

        BAŞKENTE DE SIÇRADI

        Taksim Gezi Parkı'nda devam eden olaylar, akşam saatlerinde Başkent'e de sıçradı. Kızılay Yüksel Caddesi, Güvenpark ve Kuğulupark'ta Taksim'deki olayları protesto etmek için gösteriler düzenlendi.

        CHP Ankara İl Başkanlığı'nın Güvenpark'ta gerçekleştirdiği eyleme CHP milletvekilleri de destek verdi. Eylemci grubu dağılmaları için uzun süre uyaran polis, eylemcilerin yürümek istemeleri üzerine müdahalede bulundu. Aralarında CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve bazı CHP milletvekillerinin de bulunduğu gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahaleden etkilenen CHP milletvekilleri, polisin tavrına sert tepki gösterdi.

        ODTÜ yakınlarında toplanan ve ardından yürüyüşe geçen bir grup öğrenci, Ankara-Eskişehir karayolunu ulaşıma kapatıp Söğütözü yolundan gelen grupla Yeni Başbakanlık binası yakınlarında bir araya geldi. Panzerlerle yolu kapatan polis, hükümet aleyhine sloganlar atarak caddede oturma eylemi yaparken İnönü Bulvarı'na doğru yürüyüşe geçen gruba biber gazı sıkarak müdahale etti. Yüzleri maskeli bazı kişilerin yönlendirdiği iddia edilen gruba müdühale devam ediyor.

        Ankara'da, Bakanlıklar Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan protestoculara polisin müdahalesi sürüyor.

        Çevik Kuvvet ekipleri, gruba gaz bombalarıyla müdahale ederken, eylemciler polise taşla karşılık veriyor. TBMM'nin Atatürk Bulvarı girişi tarafındaki gaz bulutu görüş mesafesini oldukça düşürdü. Polis ve eylemciler arasındaki çatışmalar devam ediyor.

        ÇOK SAYIDA GÖZALTI

        Ankara'da meclis çevresinde devam eden olaylara polis ekipleri biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Polis ekipleri ateşe verilen barikatları TOMA'larla söndürdü. Polisle göstericiler arasında kovalamacalar yaşandı. Bir otele sığınan eylemciler, otele giren çevik kuvvet ekipleri tarafından gözaltına alındı. Müdahalenin ardından göstericiler ara sokaklara kaçtı. Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri sürüyor. Öte yandan elinde sallama diye tabir edilen bir bıçaklı bir şahıs göstericilere tepki göstermek için meclis civarına geldi. Elindeki bıçak bulunan şahıs polis tarafından gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay, olayların yaşandığı meclis önüne gelerek incelemelerde bulundu. Olaylarla ilgili çok sayıda kişinin gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi.

        İZMİR'DEKİ GÖSTERİLERE DE MÜDAHALE EDİLDİ

        İzmir'de Taksim Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesini protesto eden grup Konak yönüne yürüyüşe geçti. Polis, grubun önünü kesip gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti.

        ALSANCAK'TA 10 BİN KİŞİ

        Alsancak semti Talatpaşa Bulvarı üzerinde saat 21.00'den itibaren toplanan kalabalık bir grup, yolu 3 saat boyunca trafiğe kapattı. Yürüyüşe geçen gruba polis müdahale etti. Çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

        Alsancak iskelesinin önünde Sayıları yaklaşık 10 bin kişiyi bulan protestocu grup Gündoğdu Meydanı'na kadar yürüdü. Burada İstanbul Gezi Parkı'ndaki müdahaleyi protesto eden eylemcilerin bir kısmı ayrıldı.

        Çıkan olaylarda 4'ü polis olmak üzere 5 kişi yaralandı.

        GAZ KULLANMADIĞI İÇİN POLİSE TEŞEKKÜR

        Basmane Otobüs Durakları'nın bulunduğu güzergahtaki yol ile Doktor Refik Saydam Bulvarı, gruplar tarafından kapatıldı. Doktor Refik Saydam Bulvarı'nı iki saat boyunca trafiğe kapatan grup, polise herhangi bir saldırıda bulunmayınca topluluğa basın açıklaması için izin verildi. Basmane Meydanı'na doğru yürüyen bu grup, araç trafiğine kapanan meydanda basın açıklamasını okudu. Ardından yaklaşık 30 dakika dans edip şarkılar söyleyen protestocular dağıldı. Buradaki protestocuların polis ekiplerine gaz kullanmadığı için teşekkür etmesi de dikkat çekti.

        ESKİŞEHİR

        Eskişehir'de yaklaşık 3 bin kişi Taksim Gazi Parkı eylemcilerine destek vermek için toplandı. Kalabalık Ak Parti il binasına yürümek isteyince polisin biber gazlı müdahalesiyle karşılaştı. Dağılan grup tekrar toplanıp yolu trafiğe kapatınca, polis kalabalığı biber gazıyla dağıttı.

        Öte yandan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) yanında bulunan Dumlupınar Öğrenci Yurdu'nda kalan yaklaşık 300 kişi de çarşıya yürümek istedi. Polisin grubu vazgeçirmek için ikna çabaları ise sonuç vermedi.

        Olayda çok sayıda polis ve vatandaş biber gazından etkilenirken, çatışmanın kentin belli bölgelerinde halen devam ettiği bildirildi

        DENİZLİ'DE HALAYLI DESTEK

        Denizli'de bir grup, Taksim'de yaşanan olayları harmandalı oynayarak protesto etti. Candoğan Parkı önündeki eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı. Polis ekiplerinin güvenlik önlemleri aldığı eylemde grup üyeleri Taksim'de yaşanan olayları bir süre de mum yakarak ve oturarak protesto ettiler.

        Grup üyeleri daha sonra söyledikleri şarkılar eşliğinde halay çektiler.

        ZONGULDAK'TA EYLEM

        Zonguldak'ta, bir sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla toplanan grup Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto etti.

        Kent merkezinde bulunan Madenci Anıtı önünde bir araya gelen CHP Zonguldak İl Başkanlığı Gençlik Kolları üyeleri ile Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) öğrencileri çeşitli sloganlar atarak Taksim'de meydana gelen olaylara tepki gösterdi.

        Gruba seyir halindeki otomobiller korna çalarak eşlik etti. Bir süre slogan atan grup olaysız dağıldı.

        MANİSA'DA GEZİ PARKI PROTESTOSUNDA ARBEDE

        Manisa'da Taksim Gezi Parkı olaylarını protesto etmek isteyen grup ile polis arasında arbede yaşandı. Yaşanan arbedenin ardından grup, Cumhuriyet Meydanı'na doğru "Her yer Taksim her yer direniş", "Hükümet istifa" sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Meydanda bir kez daha toplanan grup, İstiklal Marşı'nı okudu. Daha sonra tekrar yürüyüşe geçen grup, Manolya Meydanı'nda toplanarak protestolarını sürdürdü.

        TARAFTARLARDAN DESTEK

        Taksim'deki olaylar dört büyük takımın taraftarını da bir araya getirdi. Sosyal medyada birleşen Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor taraftarları Taksim ve çevresindeki eylemlere destek verdi.

        İzmir'in iki ezeli rakibi Göztepe ve Karşıyaka taraftarlarının da İstanbul'a geleceği belirtiliyor.

        ABD: KAYGILIYIZ

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Gezi Parkı'ndaki protestolarla ilgili olarak, "Polisin protestocuları dağıtması sırasında yaralananların sayısına dair kaygılıyız" dedi.

        Bodrum'da bulunan oyuncu Nejat İşler de Gezi Parkı eylemine destek verdi...

        Ünlü komedyen Cem Yılmaz da, Twitter'da "Ağaçtan yanayız, sopadan değil' dedi.

        GÜNBOYU YAŞANANLAR...

        Gözaltıları engellemek isteyen CHP İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da atılan gaz bombaları sonucu zor anlar yaşadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in de aralarında bulunduğu gruba polis biber gazıyla ve tazyikli suyla müdahale etti.

        MHP'Lİ VEKİL TWITTER'DAN ÇAĞRI YAPTI

        MHP Milletvekili Lütfü Türkkan, Gezi Parkı'nda yaşananları protesto etmek için yarın saat 12:00'de Taksim'de olacaklarını duyurdu. Türkkan, Twitter'dan "Birkaç kez yazdım. Anlamayanlar için tekrar. Bugün gensoru var Meclis'de. Yarın ben ve Milletvekili arkadaşlarım Taksim'deyiz.

        Az evvel Meclis kulisinde İçişleri Bakanı ile konuştum. "Taksim'deki bu direnişin ülkeye yayılacağı endişesi taşımıyor musunuz?" dedim.

        İçişleri Bakanı Güler; "Bir çözüm arıyoruz" dedi...

        Yarın saat 12.00 de Taksim Gezi Parkı'nda olacağız. Taksim Gezi Parkı'na dokuz fidan dikeceğiz.

        Toplumsal muhalefet, iktidarın yanlışları karşısında direniyor." açıklamasını yaptı.

        SIRRI SÜREYYA ÖNDER TABURCU OLDU

        Omuzundan ve bacağından yaralanan BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, tedavi gördüğü Taksim İlk Yardım Hastanesi'nden akşam 19.30 sularında taburcu edildi.

        Sırrı Süreyya Önder, hastane çıkışında basın mensuplarına açıklama yaptı. Önder, "İstanbul Valisi, Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürü halkın gözüne baka baka yalan söylediler. Halka saldırdılar. Faslı bir kız yaralandı, yoğun bakımda. Faslı kız da mı göstericiydi? Hep yalan söylüyorlar. Bütün şehri gaz alanına çevirdiler. Bunların hesabını soracağız, bunun altından kalkamazlar." ifadelerini kullandı.

        TANRIKULU DA HASTANEDE

        Bu arada CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun da biber gazından etkilenerek hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

        Taksim Gezi Parkı’nda polis müdahalesinde gazdan rahatsızlanan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, kaldırıldığı hastaneden Meclis Başkanlığı’na tepki önergesi gönderdi.

        İSTANBUL BAROSU'NDAN AÇIKLAMA

        İstanbul Barosu internet sitesinden şu açıklamayı yaptı:

        Taksim Gezi Parkında Topçu Kışlası görünümlü AVM ve rezidans oluşturmasına yönelik olarak alınan kararın, bir kısım Sivil Toplum Örgütleri ve yurttaşlar tarafından protesto edilmesi ve bu bağlamda eylemsellikler sergilenmesi karşısında, kolluk güçlerinin uyguladığı yöntem, hukuken asla kabul edilemeyecek bir boyut ve nitelik taşımaktadır.

        Açıkça belirtmeliyiz ki, demokratik ülkelerde bu protestolar karşısında kolluğun alması gereken tek önlem, “tahammül”dür. Bu türden eylemler, yurttaşlar için bir “hak” olup, emniyet güçlerinin görevi de bu hakkın kullanılmasının teminidir.

        Sergilenen eylemselliğin bir yargı kararının beklenmesi temeline dayandığı ve oluşacak yargı kararının dayanağı konumunda bulunan bilirkişi raporunun yurttaşların istemleri doğrultusunda olduğu bilinirse, direnişin bu anlamdaki hukuki temeli de şekillenmiş olacaktır. Açık deyişle bu direniş hukuksal temelde de haklı bir gerekçeye sahiptir.

        Bütün bu gerçekliklere karşın, demokratik bir hakkın kullanımının şiddet yoluyla engellenmesi, giderek zor kullanmada sınırın aşılması, açıkça “suç”tur. TCK 256. Maddesi, zor kullanmada sınırın aşılmasını açıkça kasten yaralama suçu olarak tanımlamaktadır. Bu nedenle, bir hukuk kurumu olarak kolluk güçlerini açıkça uyarıyoruz. Taksim’de kolluk suç işlemektedir.

        Diğer yandan, 4 günden bu yana güvenlik güçleri tarafından ısrarla ve sistematik olarak devam ettirilen bu yöntem karşısında onlara emir ve talimat vermekle görevli “âmir” konumundaki görevlilerin, bu şiddeti önlemek bağlamında herhangi bir çaba göstermemesi de ayrı bir suç oluşturmaktadır. Alandaki görevlilerin “emir” adı altında uyguladıkları şiddetin kanunsuz ve dayanaksız olması, o emri verenleri de hukuk karşısında sorumlu kılacaktır.

        Bu arada, yaşanan olaylar sırasında güvenlik güçleri tarafından kullanılan biber gazının insan sağlığını tehdit eden bir boyut taşıdığının bilimsel kanıtına karşın, ısrarla kullanılması yönündeki inat da, anlaşılabilir olmaktan çıkmıştır. Şiddetin ve zor kullanmada sınırın aşılmış olmasının göstergesi konumunda bulunan ve adeta “silah” olarak kullanılan biber gazının doğuracağı sonuçlar, bugün protestocuların canını acıtsa da yarın güvenlik güçlerinin sorumluluklarının sebebi olacaktır.

        Bütün bu gelişmeler karşısında, 4 günden bu yana hak ihlallerini, yurttaşların demokratik hak kullanımlarının engellenmesini rapor eden İstanbul Barosu, bu gün bu olaylara sebep olan şiddet ve zor kullanan güvenlik görevlileri, onlara bu yönde talimat verenler ile bu fiilleri engellemekle görevli olup engellemeyenler hakkında İstanbul C.Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur.

        Demokratik bir ülkenin yargı kurumunun yaşanan olumsuzluklar karşısında, etkin bir soruşturma yürütmesi halinde, kolluk güçlerinin yeni bir değerlendirme yapma ihtiyacını gözden geçireceklerini ummak istiyoruz.

        Saygılarımızla.

        SEZEN AKSU'DAN ÇAĞRI

        Sezen Aksu, internet sitesinden Taksim'deki olaylarla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Uygar dünyada, kent üzerinde yapılacak köklü değişiklikler söz konusu olduğunda, yönetimin, karar sürecine kentin tüm paydaşlarını dahil etmesi ve uzlaşı araması toplumsal barışın kalıcılığı açısından vazgeçilmez bir yöntem halini almıştır.

        Yönetimin uzlaşı aramak ve dinleme olgunluğunu gösterip birlikte çözüm bulmak yerine, sahip olduğu güç ile vatandaşına şiddet uygulamasını, demokrasiyi ve yıllardır ihtiyacını duyduğumuz toplumsal barışı temelinden zedeleyen ve bizi uygar olmaktan gittikçe uzaklaştıran bir yol olduğuna dikkat çekerek, tüm erk sahiplerini aklıselime ve vicdanlı olmaya davet ediyorum."

        METRODA MAHSUR KALDILAR

        Taksim Gezi Parkı'ndaki yıkıma karşı protestolar ve polis müdahalesi sonucu yaşanan gerilim ve sıkılan biber gazından son olarak metrodaki vatandaşlar nasibini aldı.

        YARALILAR TAKSİM İLKYARDIM'DA

        Taksim Meydanı'ndaki müdahale sırasında yaralananlar Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

        Gaz bombası kapsüllerinin isabet ettiği BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Mısır uyruklu Lavna Allani'nin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da gazdan etkilendiği için hastaneye getirildi. Bu arada yönetmen Sinan Çetin, Sırrı Süreyya Önder'i ziyaret etmek için hastaneye gelince, hastanenin önünde bekleyenler tarafından "Ağaoğlu'na git" diyerek, protesto edildi ve hastaneye girmesi engellendi. Kafasından yaralanan bir polis memuru da hastaneye getirildi.

        POLİSLE ASKER ARASINDA GAZ TARTIŞMASI

        Taksim Gezi Parkı'nın yıkılmasını protesto eden gruplara müdahale eden TOMA'nın geri dönüşü için bariyerlerin açılmasına izin vermeyen Gümüşsuyu Askeri Hastanesi'nde görevli askerlerle polis arasında 'gaz' tartışması yaşandı.

        Polisin 'TOMA' olarak tabir edilen toplumsal müdahale aracı, Gümüşsuyu Askeri Hastanesi önünden geriye dönmek istedi. Aracın geniş olması nedeniyle polisler, aracın dönüşü için Gümüşsuyu Askeri Hastanesi'nde görevli askerlerden acil servisin girişindeki bariyerlerin kendileri için açılmasını istedi. Ancak hastane görevlileri, 'yasak' olduğu gerekçesiyle bariyeri açmadı. Bunun üzerine polisler, bariyeri açmayan askerlere tepki gösterdi. Polislerden biri, "Bir dahaki sefere buraya gaz bombası bırakacağım." üzerine ortam iyice gerildi. Görevli bir er de polislere, "Siz gaz bombasını atınca biz de bir şeyler atarız." karşılığını verdi. Gerginlik, bir süre sonra yatıştı.

        Polis aracı ise, bariyerlerin açılmaması üzerine başka bir bölgeden geri dönüş yaptı.

        CİHANER DE GAZDAN ETKİLENDİ

        Biber gazından etkilenenler arasında CHP milletvekili İlhan Cihaner de vardı.

        Cihaner, "Kabul edilebilir bir şey değil. Tek amaçları parklarına, ağaçlarına sahip çıkmak isteyen yurttaşlara yönelik düşmana yapılmayacak bir muameleyi yapıyorlar. Biz 2-3 saattir emniyet müdürüne, valiye ulaşmaya çalışıyoruz, telefonlarımıza bile çıkmıyorlar. Ortam bu kadar gerginken ne vali ne emniyet müdürü hiçbiri telefonlara çıkmadı. Bunu ancak düşman yapabilir." açıklamasında bulundu.

        Aralarında tiyatro oyuncusu Güney Zeki Göker'in de bulunduğu 3 kişi gaz bombasının vücuduna isabet etmesi sonucu hastaneye kaldırıldı.

        Polise taşlarla karşılık veren eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

        GAZETECİ AHMET ŞIK YARALANDI

        Polisin eylemcilere yaptığı basınçlı su ve gaz bombalı müdahalede gazeteci Ahmet Şık başından yaralandı. Şık, tedavi için Taksim İlk Yardım Hastanesi'ne kaldırıldı.

        Gezi Parkı'ndaki müdahalelenin ardından Taksim Meydanı'nda eylem yapan gruba polis, TOMA'dan sıktığı tazyikli su ile müdahale etti. TOMA'nın önüne geçerek araca yumruk atan eylemci sıkılan tazyikli su ile kendini yerde buldu. Gösterici yerden kalkamayınca çevredekiler yardımına koştu. Müdahalenin ardından eylemciler İstiklal Caddesi'ne doğru kaçtı.

        BİR VATANDAŞ YERE YIĞILDI

        Taksim Meydanı ve çevresinde başlayan olaylar devam ediyor. Polis meydana çıkmak isteyen gruplara müdahale ediyor. Biber gazıyla yapılan müdahaleler sonrası dağılan eylemciler bir süre sonra birleşerek yeniden Taksim'e çıkmaya çalışıyor. Polisin müdahalesi sırasında bir kişi yere yığıldı. Rahatsızlanan bu kişiye ilk müdahaleyi çevredekiler yaptı. Olay yerine gelen gaz maskeli sağlık ekipleri rahatsızlanan kişiyi ambulansla hastaneye kaldırdı. Taksim Meydanı ve çevresinden gaz bulutları yükselmeye devam ediyor.

        YERDEN SİLAH BULUP HAVAYA ATEŞ AÇTILAR

        Olaylar devam ederken Tarlabaşı Bulvarı Mis Sokak girişinde silah sesi geldi. Bunun üzerine eylemciler o yöne doğru hareketlendi. Yerde bir silah olduğu görüldü. CHP eski milletvekili Çetin Soysal yerde bulunan silahı aldı. Bu sırada eylemciler de olayı görüntülemek isteyen gazetecileri tartakladı.Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soysal "Bir silah alındı. Orada bir provakotör. Kuru sıkı bir silahtı. Provakatörler var tabii. Silah alındı. Daha sonra silah ortadan kayboldu ama bu tür insanların orada olduğunu biliyoruz. Kuru sıkı silahlarla dolaşanlar vardı. Orada başka çalışmalarda oldu. Bütün bunlara rağmen siyasi jargonu olmayan tek eylemdi. Müthiş bir kent dayanışmasıydı" diye konuştu.

        ŞANTİYE TAHTALARI ATEŞE VERİLDİ

        Taksim Meydanı ve çevresinde çıkan olaylar devam ediyor. Göstericiler Taksim Meydanı yayalaştırma çalışmaları nedeniyle kurulan şantiyedeki tahtaları ateşe verdiler. Çıkan yangına ilk müdahale yangın söndürme tüpleriyle yapıldı. Ancak yangın söndürülemeyince devreye TOMA girdi. TOMA'dan sıkılan suyla yangın kısa sürede söndürüldü.

        ANTALYA'DA EYLEMCİLERE MÜDAHALE

        Antalya'da, Taksim Gezi Parkı'ndaki göstericilere destek amacıyla eylem yapan grup, polise taşlarla saldırınca gaz ve tazyikli su ile dağıtıldı.

        POLİSİN GEZİ PARKI NÖBETİ

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ