Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim İşte Dershane Yasası ile merak edilenler
        1

        1. MEVCUT DERSHANELER NE OLACAK?

        Dershaneler en geç 1 Eylül 2015’te kapanacak. Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak dönüşüm programına katılanlar, yoluna özel okul ya da etüt merkezi olarak devam edecek. Saliha ÇOLAK/ANKARA

        2

        2. SINAVLARA HAZIRLIK KURSU AÇILAMAYACAK MI?

        Ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde kurs ve dershane açılamayacak. Sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirme amaçlı kurslar ise serbest.

        3

        3. ETÜD MERKEZLERİNE KİM GİDEBİLİR?

        Dershaneler etüt merkezine dönüşebilecek. Ancak bu merkezlerin eski dershanelerin fiilen işlevini yerine getirecek kurslara dönüşmesini engellemek için bu merkezler yalnızca 12 yaşın altında öğrenci alabilecek.

        4

        4. DÖNÜŞECEK DERSHANEYE TEŞVİK VAR MI?

        Özel okullara dönüşecek dershanelere teşvik verilecek. En fazla 25 yıl süreyle bina sağlanacak.

        5

        5. ÖZEL OKULDA BOŞ SIRAYA TEŞVİK Mİ OLACAK?

        Bakanlıkça, eğitim kademelerine göre her bir derslik için belirlenen asgari öğrenci sayısının üzerinde ve her hâlükârda derslik başına belirlenen azami öğrenci sayısını geçmemek üzere eğitim ve öğretim desteği verilebilecek. Desteğe konu öğrenci sayısı, her yıl Maliye Bakanlığı ve bakanlıkça belirlenecek.

        6

        6. DEVLET OKULLARI ETKİLENECEK Mİ?

        Mili Eğitim’in okul binaları da eğitim için kullanılmak kaydıyla 10 yıllığına kiraya verilebilecek. Bakanlığa bağlı okulların kiralanan kantin, salon, açık alan ve benzeri yerlere ilişkin kira sözleşmeleri feshedilecek.

        7

        7. DERSHANE ÖĞRETMENLERİ İŞSİZ Mİ KALACAK?

        1 Ocak 2014 itibarıyla 6 yıldır sigortalı olarak çalışan, emekli maaşı ya da malullük aylığı almayan dershane öğretmenleri KPSS aranmaksızın sözlü sınavla bakanlık kadrolarına alınabilecek. Bu öğretmenler atandıkları yerden 4 yıl ayrılamayacak. Dershanelerden tazminat da alamayacaklar.

        8

        8. MİLLİ EĞİTİM’DE TASFİYE Mİ OLACAK?

        Yasa ile müsteşar, Talim Terbiye Kurulu ve Strateji Geliştirme Başkanı dışındaki, şube müdüründen başlamak üzere tüm üst düzey bürokratlar ile il milli eğitim müdür ve yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri, okul müdür ve müdür yardımcılarının görevlerine son verildi.

        9

        Bu maddeden 40 bin bakanlık çalışanı etkilenecek. Okul müdür ve yardımcıları, 2013-2014 eğitim yılı sonunda görevlerinden ayrılacak. Bakanlık teşkilatında, HSYK’da olduğu gibi yeni ya da yeniden atamalar yapılacak.

        10

        9. TALİM TERBİYE TARİH Mİ OLUYOR?

        Milli Eğitim’de müfredatı ve okullarda okutulacak kitapları tek tek inceleyerek onay verme mekanizması olan Talim Terbiye Kurulu, inceleme yapabilecek ancak karar veremeyecek, danışma görevi yürütecek.

        11

        10. ADAY ÖĞRETMENLER NE OLACAK?

        Aday öğretmenliğe atanabilmek için Devlet Memurları Kanunu’ndaki şartlara ek olarak yönetmelikle belirlenen yüksek öğrenim kurumlarından mezun olmak, bakanlıkça ve ÖSYM tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olmak şartı aranacak. Aday öğretmenler en az 1 yıl fiilen çalışmak, performans değerlendirmesinde başarılı olmak kaydıyla yazılı ve sözlü sınava girebilecek.

        12

        Bakanlıkça oluşturulacak komisyonca değerlendirilecek. Sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanacak. Başarısız olanlar bir başka il veya ilçede görevlendirilecek. 1 yıl içinde tekrar sınava girme hakkı tanınacak. Üst üste 2 defa sınavda başarılı olamayanlar, aday öğretmenlikten ayrılacak ve memuriyetle ilişiği kesilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ