Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Osmanlı tuğraları geri dönüyor... AK Parti, 1927'de kabul edilen kanunun iptali için kanun teklifi hazırladı

        HABERTÜRK/ANKARA

        AK PARTİ’DEN, Osmanlı tuğralarını “özgür” kılacak bir adım geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ile Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün’ün TBMM Başkanlığı’na verdiği yasa tekliflerine göre Osmanlı padişahlarına ait tuğra ve armaların binalardan kaldırılmasını öngören 1927 tarihli Kanun, “tüm hükümleriyle” birlikte yürürlükten kaldırılıyor.

        ORİJİNALLİKLERİ BOZULDU

        “Türkiye Cumhuriyeti Dahilinde Bulunan Bilumum Mebanii Resmiye ve Milliye Üzerindeki Tuğra ve Methiyelerin Kaldırılması Hakkında Kanun’un” yürürlükten kaldırılmasını öngören tekliflerin gerekçesinde, dönemin şartları göz önüne alındığında bir anlama sahip görülebilecek bu kanunun artık gerekliliği ve mantığı kalmadığı savunuldu. Zaman içinde kanunun amacının ötesine geçilerek bilinçsizce tuğra, arma ve methiyelerin söküldüğü, kazandığı ve yok edildiği belirtilerek, bunların da tarihi eserlerin orijinalliklerinin bozulmasına yol açtığı kaydedildi.

        TARİHSEL GEÇMİŞLE BARIŞIKLIK

        Taşınan, kaldırılan ve sökülen anıt, tuğra, alamet ve benzeri sanat eserlerinin tekrar gün yüzüne çıkarılması, envanter çalışmalarının yapılması ve bunların yeni nesiller tarafından değerlendirilebilmesi için gerekli eğitimin ve bilinçlendirme faaliyetinin yapılması gerektiğine dikkat çekilen gerekçede, “Tarihsel geçmişiyle barışık olmak, her ülke için öneli bir husustur. Bir milletin ömrünün uzun olabilmesi için her şeyden evvel kendini tanıması lazımdır. Kendini tanıması için de, evvela tarihini bilmesi gerekir. Bu günün varlığının kökü dünde, yarının gücü bugündedir” denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ