Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Harp Okulu'nda baskı var davası açmışlar

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Ergenekon soruşturması kapsamında dün gerçekleşen operasyonlarda ilk kez muvazzaf askerler de gözaltına alındı. Savcı Zekeriya Öz'ün talimatıyla gözaltına alınan 17 kişi arasında 5 teğmen ve bir askeri öğrenci de bulunuyordu.

        Ankara’da gözaltına alınan isimlerden biri olan D.Y.’nin ise 2006 yılında Harp Okulu’nda baskı var iddiasıyla Askeri Yüksek Mahkemesi’ne dava açan 30 öğrenciden biri olduğu ortaya çıktı. Halen Anadolu Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğrencisi olan 20 yaşındaki D.Y.’nin Ergenekon soruşturmasının ikinci iddianame çalışmaları kapsamında yürütülen soruşturmaya ve Harp Okulu’nda örgütlenen bir ekibin parçası olduğu iddiasıyla gözaltına alındıkları öğrenildi.

        D.Y.’nin İzmir Maltepe Askeri Lisesi’ni bitirince Kara Harp Okulu’nun kampına gittiği dönemde baskıyla istifalarının istendiğini iddia ederek açtıkları davayı kaybedip Harp Okulu’na alınmadan uzaklaştırıldğı ortaya çıktı. 2006 yılında D.Y. ile birlikte 47 öğrencinin kendi istekleriyle ayrıldıkları Genelkurmay Başkanlığı tarafından da duyurulmuştu. O dönemde D.Y. ile 6 öğrencinin daha avukatlığını yapan İlyas Aktaran, D.Y’nin Ergenekon örgütüyle bir bağının olmadığını öne sürerek, soruşturmayı da eleştirdi. D.Y’nin de aralarında bulunduğu öğrencilerin o dönem baskıyla okuldan uzaklaştırıldıklarının nedeninin anlaşılamadığını iddia eden avukat İlyas Aktara,n D.Y. ile ilgili olarak “Uzaktan yakından bu işle alakası yoktur. Daha 20 yaşında bir çocuk.” açıklamasını yaptı.

        Hava Harp Okulu adına 2002-2006 yılları arasında Kuleli, Işıklar ve Maltepe Askeri Liselerinden mezun olan 6 öğrenci, Öğrenci Seçme Uçuşu (ÖSU) kampına alınmaları sonrasında kendilerine baskı ve yıldırma politikaları uygulandığını ve bu nedenle de ayrılmaya zorlandıklarını iddia ederek, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne (AYİM) başvurmuştu.

        Avukat İlyas Aktaran, 2006 yılında yaptığı başvuruda ÖSU kampında öğrencileri yıldırmak için şu politikaların izlendiğini savunmuştu:

        “Birinci kampta Kara Harp Okulu’na gitmeleri için dilekçe vermeye zorladıkları yaklaşık 80 öğrenciyi yemekhanede ayrı yerlere oturtmaları, ‘siz hak etmiyorsunuz’ denerek onlara marş söyletmemeleri, sivil liselerden aldıkları öğrencilere eğitim yaptırmayıp tam tersine onları gazinoda otururken Askeri Lise kaynaklı öğrencilere keyfi ve onur kırıcı sözde disiplin eğitimi (özellikle yatma ve sürünme eğitimleri) yaptırmaları, keza bu öğrencileri haysiyetlerini rencide edecek biçimde ve gereksiz yere çöplük mıntıkasında saatlerce esas duruşta bekletmeleri, ayrıca bu öğrencileri mahkemeye vermekle tehdit etmeleri, onları uydurma suç isnatları (hap kullanma, hırsızlık vs. gibi) ile 7-8 saat boyunca sorgulamaları, hatta bazı öğrencilerden saç ve kan örneği almaları vs. şeklindeki hareketler. Bütün bu hareketler; daha 18 yaşını yeni doldurmuş (bir kısmının ise henüz reşit olmadığı) genç, heyecanlı, tecrübesiz ve en önemlisi çaresizlik içinde bulunan bu kitleyi moral açısından çökertme, onlarda dışlanmışlık duygusu yaratma, kendilerine ve ailelerine ileride daha fazla maddi külfet gelmemesi için çaresizlik içinde kötünün iyisine razı etme düşüncesini doğurmuş ve böylece kanunun öngördüğü ‘ikrah’ müessesesi bu olayda tam anlamıyla gerçekleşmiştir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ