Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
"İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) manipülatif işlemler yaparak yapay piyasa oluşumuna neden oldukları" iddiasıyla yargılanan eski bakanlardan Mehmet Ali Yılmaz ile sanatçı Orhan Gencebay’ın da aralarında bulunduğu 9 sanık beraat etti.
    
İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan katılan olmadı.
    
Müdahil Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) avukatı Gökçe Tuğran, Cumhuriyet Savcısının geçen celse açıkladığı ve sanıkların beratlarına karar verilmesi gerektiği yönündeki görüşüne karşı hazırladığı 8 sayfalık yazılı beyanını mahkemeye sundu.
    
 Avukat Tuğran, yerleşmiş içtihatlar doğrultusunda davada en az 3 kişilik bilirkişi heyetinden rapor alınması gerektiğini savundu.
    
Hakim Raşit Ergin Şeran, dosya kapsamına göre, avukat Tuğran’ın yeniden bilirkişi incelemesi yapılması yönündeki talebini reddetti.
    
Esas hakkındaki savunmalarını yapan sanık avukatları, müvekkillerinin beratına karar verilmesini istediler.
     
Sanıkların iddia edilen suçu işlediklerine dair yeterli, inandırıcı ve cezalandırılmaları gerektirir her türlü şüpheden uzak somut deliller elde edilemediğini belirten Hakim Şeran, bu nedenle 9 sanığın beraatlarına karar verdi.
     
2 ile 5 yıl hapis cezası isteniyordu
     
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İMKB’de işlem gören Tek-Art Turizm Zigana A.Ş hisse senetleri üzerinde 21 Aralık 2005 ile 31 Ocak 2006 tarihleri arasında "manipülatif işlemlerle yapan fiyat ve yapay piyasa oluşumuna neden olunduğu" öne sürülüyordu.
     
İddianamede, soruşturma aşamasında hazırlanan bilirkişi raporuna göre, alım ve satım işlemlerinin gerçekleştirildiği tarihlerde tek tek şüphelilerin işlemlerinin küçük oranlarda oluşu nedeniyle yapay piyasa oluşmasına yetmeyeceği ifade ediliyordu.
     
SPK raporları ile bilirkişi raporları arasındaki çelişkinin giderilmesi ve delillerin takdirinin mahkemeye bırakıldığı anlatılan iddianamede, Mehmet Ali Yılmaz, Orhan Gencebay, Ahmet Eroğlu, Seyit İbrahim Ungan, Ali Rıza Aksoy, Hakan Avcı, Ömer Dede, Tuğrul Dadaloğlu ve Murat Aksoy’un, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47. maddesi uyarınca 2 ile 5’er yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyordu.

BAKMADAN GEÇME