Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Almanya'da beyin cerrahı olarak çalışan Batu Atay, yurt içinde ihtisasının tanınması için sınava girmesi istenince ''yurt içinde pratisyen doktor, yurt dışında beyin cerrahı'' yazılı kartvizit bastırarak, Kaş'ta muayenehane açtı.

Almanya'da yıllarca beyin cerrahı olarak çalışan ve yüzlerce beyin cerrahı yetiştiren Batu Atay, emekli olup Kaş'a yerleştiğinde uzmanlığına devam etmek istedi. Denklik sınavına girmesi istenince bu durumu kabul edemeyen Atay, pratisyen hekim olarak çalışmaya karar verdi ve kartvizitine ''Yurt içinde pratisyen doktor, yurt dışında, beyin, omurilik, preferik sinir sistemi cerrahı uzmanı'' diye yazdırdı.

Batu Atay, İstanbul Tıp Fakültesinden 1970 yılında mezun olduktan sonra ihtisas için 1979'da Almanya'ya gittiğini söyledi. Yıllarca Stuttgart Üniversitesi Hastanesinde beyin cerrahı olarak çalıştığını ifade eden Atay, üniversitede öğretim üyesi olarak öğrenci yetiştirdiğini ve aynı zamanda hastanenin beyin cerrahi bölümü şef yardımcılığını da yürüttüğünü kaydetti. Emekli olduktan sonra, 62 yaşında Türkiye'ye dönüş kararı aldığını ve 2006 yılında Kaş'a yerleştiğini dile getiren Atay, birikimini burada kullanmak ve uzmanlık alanında çalışmaya devam etmek istediğini anlattı. Almanya'daki ihtisasının Türkiye'de tanınmadığını vurgulayan Atay, ''Türkiye, yurt dışındaki ihtisası tanımıyor. Bir sürü evrak istediler, sınava sokmak istediler, gücüme gitti.
Orada yüzlerce beyin cerrahı yetiştirdim'' dedi.
Yılların deneyimine rağmen, sınava girmeyi ''gurur kırıcı bulan'' Atay, pratisyen hekim olarak çalışmaya karar verdiğini ve Kaş merkezinde muayenehane açarak, yoksulları ücretsiz tedavi ettiğini dile getirdi.

Atay, kartvizitine, ''(Yurt içinde) Pratisyen Doktor, (Yurt Dışında) Klinikum Stuttgart Üniversitat Tübingen Beyin Omirilik ve Periferik Sinir Sistemi Cerrahi Uzmanı'' diye yazdırdığını belirterek, ''Bu cümle durumumu özetliyor'' dedi. Kaş'ın sadece birkaç kilometre açığındaki Meis Adası'nda bile uzmanlığının tanındığını ve orada beyin cerrahı olarak çalışabileceğini dile getiren Atay, ''Mikro beyin cerrahıyım ama ishal ve griple uğraşıyorum. Meis'te beyin cerrahıyım ama Kaş'ta pratisyenim'' diye konuştu.

Türkiye'den Almanya'ya gittiği yıllarda ihtisasının tanınmadığını bildiğini, ancak aradan onlarca yıl geçtikten sonra denklik sorununun çözüldüğünü düşündüğünü anlatan Atay, ''Beyin omurilik uzmanıyım. Bu alanda tüm ameliyatları yapıyorum. Beyin tabanı tümörlerinin en büyük uzmanlarından biriyim. Ama ülkem benden faydalanmıyor'' dedi.

Denklik sorununun şahsi problemi olmadığını belirten Atay, ''İhtisası tanınmadığı için yurt dışından gelemeyen alanında çok iyi doktor ve mühendisler var. Çünkü yıllarca bir konuda uzman olarak çalıştıktan sonra herkesin gücüne gidiyor bu sınav'' diye konuştu.

Türkiye'de yabancı doktor çalıştırılması için çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Atay, bunun yerine denklik sorununun çözüme kavuşturulması gerektiğini savunarak, şunları söyledi: ''Ne gerek var. Önce kendi içimizden yetişen insanlara bakalım. Onların denkliğini tanıyalım ve Türkiye'de çalışmalarını sağlayalım. Kaş'ta nörolog, psikiyatr ve beyin cerrahı yok. İlçeye yerleştiğimden bu yana, her yıl rahatsızlanan 5-6 kişi, Antalya'ya götürülmeye çalışılırken yolda beyin kanamasından ölüyor. Ben de bu duruma sadece seyirci oluyorum. Bir beyin cerrahı olarak bilgilerimi kullanamıyorum, insanlar da Kaş'ta beyin cerrahı olmadığı için ölüyor.'' dedi.

AA

BAKMADAN GEÇME