Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

ZELDA NİLGÜN MARMARA

 “Hayatın Neresinden Dönülse Kârdır”  diyerek 29 yaşında aramızdan ayrılaran şair Nilgün Marmara'yı özlemle anıyoruz.

"...

 Niye izin vermiyorsun yoluna kuş konmasına, niye izin vermiyorum yoluma kuş konmasına?

niye kimseler izin vermez yoluma kuş konmasına?

Öyle güzelsin ki kuş koysunlar yoluna"

 

Nilgün Marmara'nın Hayatı ve Eğitim Yılları


Nilgün Marmara, 1958 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaokul ve liseyi Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nde okudu. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans öğrenimi tamamladı ve Sylvia Plath üzerine incelemeler yaptı. Nilgün Marmara, Plath’ın yaşamı, düşünceleri, özellikle bireyin yalnızlığına ve varoluş sorununa bakışından etkilendi. Sylvia Plath sevgisi, Marmara’yı ölümde de sevdiği şairin yazgısıyla birleştirdi.

Düşle gerçek arasında gidip gelen, kırılgan bir dil ile yazdığı şiirleri çeşitli dergilerde yayımlandı. Nilgün Marmara, şiirleriyle sadece kendi kuşağının şairlerini değil, Ece Ayhan gibi eski ve güçlü şairleri de etkiledi. 77-87 Yılları arasında yazdığı şiirler ‘Daktiloya Çekilmiş Şiirler’ adıyla yayımlandı; Günlükleri ve sağa sola yazdığı notlar Gülseli İnal tarafından bir araya getirilerek ‘Kırmızı Kahverengi Defter’ adıyla bir kitapta toplandı. Mezuniyet tezi Dost Körpe tarafından dilimize çevrildi ve ‘Sylvia Plath’ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi’ adıyla Everest Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.

Çeşitli dergilerde şiirleri yayımlandı. Küçük İskender, Lale Müldür, Orhan Alkaya, Cezmi Ersöz, Ece Ayhan, Gülseli İnal, Onur Göknil ve Serdar Aydın gibi şairleri derinden etkiledi.

Sylvia Plath sevgisi, Marmara’yı ölümde de sevdiği şairin yazgısıyla birleştirdi.

 

Nilgün Marmara'nın Vefatı

 

13 Ekim 1987 tarihinde, 29 yaşındayken ‘bekleme salonu’ olarak gördüğü yeryüzünü terk etmeye karar verdi..

 “Hayatın neresinden dönülse kârdır.”   diyerek Nilgün Marmara evinin balkonundan boşluğa bıraktı kendini… sonunda terk edişiyle kırbaç acısıyla gerçekleştirdi varoluşunu ‘kalan sağlara’.. o asla sığamadığı düzeni intiharıyla sarstı.. bizi titretti.. içinden kahkahalarla baktı bize giderken… 

‘ölürken kahkahamı bırakacağım..’

 

Nilgün Marmara'nın Eserleri

 

Daktiloya Çekilmiş Şiirler, Metinler, Kırmızı Kahverengi Defter, Sylvia Plath'ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi


 

BAKMADAN GEÇME