Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Irak'ta neler oluyor? Irak'ta Sadr destekçileri parlamento binasına girdi - Dünya Haberleri Son Dakika
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Sadr yanlıları, İran destekli Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’yi protesto ediyor.

        Habertürk Dış Politika ve Güvenlik Yayın Koordinatörü Çetiner Çetin'in haberine göre Sadr'ın resmi konuşmacısı açıklamasında "Yürüşe çıkanlara bir saldırı olursa siyasi kitleleri sorumlu tutarız. Bunlar sivildir, güvenlik güçleri vatandaşlarladır. Reformla milletin parasını çaldınız. Yeter artık temiz kanlara saldırmayın. Millet kırmızı çizgidir" ifadelerini kullandı.

        Protesto sırasında bir grup, beton bariyerleri aşarak korunaklı Yeşil Bölge'ye girip, parlamento binasını bastı.

        Bölgeye barikatları kırmak için vatandaşlar tarafından iş makinaları getirilirken Sadr medyası meclis binasına girişmesinin ardından Sadır medyası 'parlamanto binası içinde aşure etkinlikleri düzenleyeceklerini' duyurdu.

        REKLAM

        125 KİŞİ YARALANDI

        Irak'ın başkenti Bağdat'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının düzenlediği gösterilerde yaralı sayısının 125'e ulaştığı bildirildi.

        Irak Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, gösterilerdeki yaralı sayısına ilişkin bilgi verildi.

        "Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlara getirilen yaralı sayısı 100'ü sivil, 25'i asker olmak üzere 125'e ulaştı." ifadesine yer verilen açıklamada, yaralıların tedavisi için gerekli tüm sağlık önlemlerinin alındığı ve diğer sağlık hizmetlerinin sağlanması için Bakanlığa bağlı kurumların seferber olmaya devam ettiği belirtildi.

        Bakanlıktan sabah erken saatlerde yapılan açıklamada, başkentteki Yeşil Bölge'de göstericilerle güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda 60 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşılmıştı.

        MECLİS BAŞKANINDAN 'KİMSEYE SALDIRMAYIN' ÇAĞRISI

        Irak Parlamanto Meclisi Başkanı Al Halbusi ise meclisi koruyan güvenlik mensuplarına 'Yürüyüşe çıkanları koruyun' emrini verdi 'Kimseye saldırmayın' çağrısında bulundu.

        Öte yandan sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Sadr yanlısı grupların Yeşil Bölge'nin duvarlarını iş makinaları ile yıktığı görüldü.

        OTURUMLAR ASKIYA ALINDI

        Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, başkent Bağdat'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının meclisteki eylemleri nedeniyle Irak Meclisi'ndeki oturumların ikinci bir karara kadar askıya alındığını duyurdu.

        Halbusi, Irak resmi ajansı INA'da yer alan yazılı açıklamasında, ülkenin zor ve hassas zamanlardan geçtiğini belirterek, görüşler arası hatta siyasi kesimler arası anlaşmazlıkların demokratik temelli gelişmiş ülkelerde normal bir durum olduğunu aktardı.

        Anlaşmazlıklar ne boyutta olursa olsun çözümün diyalog olduğunu vurgulayan Halbusi, tüm siyasi kesimlere devletin çıkarlarının üstün tutulması gerektiği çağrısında bulundu.

        Bu kapsamda halkın güvenliği, ulusal sorumluluklar ve anayasal haklara dayanarak ikinci bir karara kadar meclis oturumlarının askıya alındığını bildiren Halbusi, göstericilere barışçıl eylem ve devlet malını koruma çağrısı yaptı.

        Halbusi, ayrıca Başbakan ve Genelkurmay Başkanı Mustafa el-Kazımi'ye devlet kurumlarını ve göstericileri korumak için gerekli tedbirleri alma çağrısında bulundu.

        OLASI SENARYOLAR NELER?

        Çetiner Çetin, yaşanan krize ve olası senaryolara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu;

        "29 Temmuz 2022 akşam saatlerinde Bağdat'ın Tahrir Meydanı Sadr yandaşları ve Sadr'a bağlı silahlı grupları tarafından dolduruldu. Bağdat'taki Maliki ve Ammar el Hakim ofisleri Sadr destekçileri tarafından kapatıldı. Sadr'ın talimatı üzerinde yarın milyonlarca destekçisi Tahrir Meydanı'nda olacaklar.

        Sadr'ın silahlı grubu, 30 Temmuz 2022 tarihinde yapılmasına karar verilen cumhurbaşkanlığı seçimine dair parlamento oturumunu iptal ettirdi. Haşdi Şabi grupları yeşil bölgede tetikteler. Yarınki Sadır yandaşların ilk hedefi Irak Federal Mahkemesi olacak. Niye?

        Çünkü Irak Federal Mahkemesi, Irak erken seçiminde birinci olan ve kazanan siyasi partilerin hükümeti temsil etmesine onay vermedi. Peki mahkeme iptal edilirse ne olacak?

        Olası senaryolar arasında OHAL ilan edilmedi, parlamentonun feshi ile gelen yeni erken seçim kararı ve silahlı çatışma var. Bu üç senaryodan sonra Irak yeni hal alır.

        ABD ve İngilizler şu anki Kazimi’nın yerinde kalmasını isteyecektir. Yeni hükümeti Maliki'ye teslim etmek istemezler."

        * Haberin görseli Anadolu Ajansı'ndan servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ