Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul'a yeni bir baraj

        DSİ 14. Bölge Müdürlüğü'nün proje çalışmalarına geçen yıl başlattığı "Pirinççi Barajı, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme Tesisi ve Hazır Beton Tesisi ÇED Başvuru Dosyası" İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne sunuldu. ÇED süreci başlatılan baraj projesiyle ilgili her türlü görüş ve öneriler Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne yapılabilecek.

        YILDA 25 MİLYON METREKÜP SU SAĞLAYACAK

        Alibey Baraj'nın kuyruğuna yapılacak yeni baraj İstanbul'a yılda yaklaşık 25 milyon metreküp su sağlayacak. Yeni barajın proje bedeli 207 milyon 418 bin 548 TL olarak hesaplandı.

        DİĞER BARAJLARIN KAPASİTESİ ARTTIRILAMAYINCA...

        İSKİ, 2007 yılında yaşanan kuraklık sonrasında Büyükçekmece ve Alibey Barajları ile Terkos Gölü'nde kapasite artırımı sağlamak için baraj gövdelerinin yükseltilmesini istemiş ancak DSİ 14. Bölge Müdürlüğü bunun teknik olarak mümkün olmadığını bildirmişti. DSİ, söz konusu barajlarda depolama yetersizliği nedeniyle tutulamayan suların depolanabileceği yeni baraj yerlerini araştırdı ve bu araştırma sonucunda Pirinççi Barajı projesi doğdu.

        REKLAM

        "DENİZE BOŞA GİDEN SULAR TUTULACAK"

        Yeni barajın ÇED sunum dosyasında şöyle denildi:

        "Pirinççi Barajı, Alibey Barajı'nın membasında inşa edilecektir. Halihazırda işletilmekte olan Alibey Barajı içme ve kullanma suyu amaçlı bir proje olup, normal su seviyesi kotu 26 metredir. Baraj mansabında yoğun yerleşim alanları tehdidinden dolayı normal su seviyesinin altında ve taşkın amaçlı olarak da işletilmektedir. Bu proje sayesinde, Alibey Barajı'nın mansap yetersizliği nedeni ile içme ve kullanma suyu ihtiyacının yanında taşkın amaçlı olarak da işletilmesi sonucu Marmara Denizi'ne savaklanmakta olan sularını, baraj membasında inşa edilecek Pirinççi Barajı'nda depolamak mümkün olacaktır. Dolayısıyla Pirinççi Barajı'nın yapılma amacı hem yetersiz depolama imkanı yüzünden denize boşa giden suları tutarak İstanbul şehrine ilave bir içme ve kullanma suyu depolama tesisi sağlamak, hem de muhtemel taşkınlara karşı tedbir almaktır. Pirinççi Barajının inşaa edilmesi ile olası taşkın problemleri de baraj vasıtası ile bertaraf edilerek Alibey Barajı membasında bulunan tarihi Malova Su kemeri ile mansabında bulunan yoğun yerleşim yerleri taşkından korunmuş olacaktır."

        MALOVA SU KEMERİ KORUNACAK

        Malova deresi üzerinde bulunan tarihi su kemeri, Alibey Barajı'ndan fazla su tutulmasını engelliyor. Sunum dosyasında konu ile ilgili olarak "Pirinççi Barajı; Alibey Barajı'nın membasında inşa edilecektir. Alibey Barajı'nın membasında tarihi Malova Su Kemeri bulunmaktadır. Anıtlar Kurulu bu tarihi yapının zarar görmemesi için Alibey Barajı'nda 26 metrenin üstünde su tutulmasına müsaade etmemektedir. Bu durumda barajın hacmini artırmak mümkün olmamaktadır" denildi.

        SERALAR SULAR ALTINDA KALACAK

        Öte yandan Pirinççi Barajı'nın yapılmasıyla, 10 kilometreyi aşkın alanı kapsayan dere yatağındaki sera alanları da su altında kalacak. İstanbul'a taze sebze sağlayan seralar su ihtiyacı nedeniyle ortadan kaldırılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ