Nevra UÇKAÇEda Ebru NANECİGökçe ADAR/İZMİR, DHA- UZMANLAR, depremin Bayraklı ve Bornova ilçelerinde etkili olmasının en büyük nedeninin alüvyon dolgulu, yumuşak zeminli toprakta denetimsiz ve deprem kurallarına aykırı yapılaşmaya yerel yönetimlerce izin verilmesinden kaynaklandığını belirtiyor. Bayraklı'nın eski sakinlerinden Kemal Sarıyar, uzun yıllar önce bamya tarlası ve mandalina bahçeleriyle kaplı alanların zaman içinde yüksek katlı apartmanlar ve sitelerle dolduğunu söyledi.
İnşaat Mühendisleri Odası Hasar Tespit Komisyonu´nda çalışmalarını yürüten Yüksek İnşaat Mühendisi Mutlu Burak Paksoy, depreme dayanıklı bina tasarlarken zemin seçiminin önemine dikkat çekerek açıklama yaptı. Paksoy, "Bulunduğumuz bölge alüvyon zemin. Tarihler öncesinde dere yatağıymış. Eskiden bir ovaydı ve çok yakınımızda Halkapınar var eskiden sulak bir araziydi. Buralar sazlık bir bölgeydi. Buralara meslek odaları az katlı imar planları önermektedir. Yüksek katlı binalar depremde zemini artırıcı etkisinden dolayı oldukça sallanmaktadır ve taşıyıcı olmayan duvarlar da hasar görmektedir. Yeni yönetmeliğimize göre, kolon ve tuğla duvarlar arasında özel bir detay uygulanması gerekiyor fakat bu uygulanmadığı için yeni binalarda tuğla duvarlarda büyük hasarlar oldu" dedi. Altında alışveriş merkezi olan ve duvar olmayıp tamamen camlardan oluşan binalarda da yumuşak kat etkisi bulunduğunu ifade eden Paksoy, "Üzerindeki katlar duvarlardan dolayı ağır ama alt katlar yumuşak dolayısıyla bu da binalara büyük hasarlar vermektedir. Hasar görmeyecek şekilde mimarı tasarımlar, denetim, proje denetimleri, inşaat sırasındaki betonların denetimi bu konularda da sıkıntı olabiliyor" diye konuştu.
Bayraklı'da doğup büyüyen Kemal Sarıyar (70) yaklaşık 40 yıl önce Barış Sitesi yakınlarında çevrenin tarla ve bahçelerle kaplı olduğunu dile getirerek, bölgenin en eski sakinlerinden biri olarak zamanla yapılaşmaya teslim olduklarını söyledi. Sarıyar, "Burada yapılan binalarda çok yeni değil. Yer yani zemin oynak. Buralar tarım arazisiydi. Dolayısıyla binaların çok sağlam olması gerekiyor. Binalar sağlam olmazsa buna benzer depremlerde çok kötü felaketler yaşanabilir. Burada genellikle patates, karnabahar, marul ve bamya gibi sebzeler üretilirdi. Bahçeler de vardı. Bahçelerde mandalina ve erik yetiştirilirdi. Barış Sitesinin yakınlarından adliye binasının olduğu yere kadar erik bahçesi olduğunu hatırlıyorum. O günleri çok iyi biliyoruz" dedi. Sarıyar son 50 senede yavaş yavaş yapılaşmaların arttığını söyleyerek şunları anlattı:
"Önce birkaç katlı binalar vardı. Daha sonra müteahhitler tarlaları alarak siteler kurdular. Ben hala müstakil bir evde oturuyorum. Bizim evlerimiz daha sağlam olduğu için bir çatlak dahi yok."DHA-Genel Türkiye-İzmir Nevra UÇKAÇ Eda Ebru NANECİ Gökçe ADAR
2020-11-05 15:07:01
-
Son Dakika
-
Canlı Yayın
- Gündem
- Ekonomi
-
Dünya
- Spor
- Magazin
-
Kadın
- Sağlık
-
Yazarlar
-
Yaşam
-
Çocuk
- Teknoloji
-
Kültür Sanat
-
Gastro
-
Röportajlar
-
Grafik Haber
- Galeri
- Video
- Akıl Oyunları
-
Yerel Haberler
- Servisler
- Portallar
-
Künye
Copyright © 2020 - Tüm hakları saklıdır.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.