Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kış uykusundan uyanan bozayılar fotokapana yakalandı
        1

        Kış uykusuna yattıkları Kars'ın Sarıkamış ilçesinde baharın gelmesiyle uyanan bozayılar, fotokapan, videokapan ve kameralarla kaydedildi.

        2

        Dünyada göç edebilen tek bozayı cinsi olarak literatüre geçen ve Türkiye'nin en büyük karasal yırtıcısı olan Sarıkamış'taki bozayılar, havaların ısınması ve baharın gelmesiyle sarıçam ormanlarındaki yuvalarında yattıkları kış uykusundan uyandı.

        3

        Bozayılar, 4 aylık kış uykusu sonrası yuvalarından çıkarak ilçe merkezindeki çöp konteynerleri ve şehir çöplüğünde yiyecek aramaya başladı.

        4

        Sarıkamış ormanlarının sembolü olan bozayıların kış uykusundan uyanıp gezmeye başlaması fotokapan ve videokapanların yanı sıra kamerayla da görüntülendi.

        5

        Nisanda doğal yaşam alanlarından ayrılan bozayılar, yerleşim yerlerine yakın bölgelerdeki çöplüklerde de besleniyor.

        6

        KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, ilkbaharın gelmesiyle bozayıların kış uykusundan uyanmaya başladığını söyledi.

        7

        Bozayıların kış uykusundan uyandıklarında uyuşuk olduğunu belirten Çoban, "Nasıl insan uykudan uyandığı zaman ayılması için belli bir süre geçmesi lazımsa bozayılar da aynen böyle.

        8

        Uykudan uyanan bozayılar gün geçtikçe eski performanslarına dönüyor. Bu süreçte ayılara karşı yapmamız gereken bazı şeyler var. Bir bozayı görürsek uyuşuk ve gergin dönemde olduğunu hatırlayıp alanı terk etmeliyiz" dedi.

        9

        Çoban, vatandaşlardan da ormanlık alanda gezen veya beslenmek için ilçedeki çöplüğe gelen bozayılardan uzak durmalarını istedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ