Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin


DTP'li Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir, Avrupa Parlamentosu'nda konuştu: Yerel kaynakları yerel yönetimler kullansın, vali ve belediye başkanının yetkileri birleşsin, TBMM'de Kürt konferansı yapılsın


Avrupa Parlamentosu (AP) çatısı altında düzenlenen Avrupa Birliği (AB), Türkiye ve Kürtler konulu konferansta konuşan DTP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, merkeziyetçilikten adem-i merkeziyetçiliğe geçilmesinin, Kürt sorunu başta olmak üzere Güneydoğu'nun sorunlarının çözümünde kolaylaştırıcı rol oynayabileceğini söyledi.
Yerel kaynakların yerel yönetimler tarafından da kullanılması tezini savunan Baydemir, dikkat çekici örnekler verdi. Bu arada toplantıya terör örgütü PKK'nın yandaş ve temsilcilerinin de katıldığı gözlemlendi.
Brüksel'de bu yıl 3'üncüsü düzenlenen konferansta konuşan Baydemir, yetkilerin ve kaynakların paylaşılması halinde istikrar ve sosyo ekonomik gelişmenin artacağını vurguladı.
Örnek olarak Batman'daki petrol rezervlerini ve bölgedeki hidroelektrik enerji kaynaklarını gösteren Baydemir'in sorguladığı bir başka unsuru da valilik ve belediye başkanının yetkilerini birleştiren ve bu yetkileri üzerinde toplayan kişinin seçimle belirlendiği bir modelin yaratılıp yaratılamayacağı oluşturdu. Baydemir, Sakın bu öneriyi eyalet sistemi ya da federal yapı tartışması açıyorum gibi algılamayın dedi.
Bölgeler arası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak amacıyla bölgesel metropol kentler oluşturulabileceğini söyleyen Baydemir, bunlara örnek olarak da Diyarbakır, Van ve Trabzon'u gösterdi.
Bölünme korkusu yersiz. Devletin bütünlüğü ve toplumun istikrarı zorlamayla sağlanamaz. Hepimiz daha güçlü ve demokratik bir Türkiye istiyoruz diyen Baydemir'in, Bu tür platformların ve bu tür bir konferansın TBMM çatısı altında gerçekleşebilmesi en büyük temennimdir sözleri de dikkati çekti.

Kral çıplak
DTP Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan da Kürtçe yayıncılığın içler acısı bir halde olduğunu, tek bir özel Kürtçe kursunun bulunmadığını ve refomların gerekli etkiyi yaratmadığını savunarak Kral çıplak dedi. Devletin DTP'ye terör düzeyine varan şiddet uyguladığını da öne süren Bakırhan, terör örgütü tarafından ilan edilen ateşkesin kalıcı hale gelebilmesi için, AB'nin rol oynamasını da istedyerek Sorun artık AB'nin de sorunu diye konuştu.
Birleşik Sol Grup'un himayesinde yapılan toplantıya, az sayıda AP üyesinin yanı sıra terör örgütü PKK yandaş ve temsilcilerinin de katıldığı gözlemlendi. Bakırhan da dahil olmak üzere bazı katılımcıların, Sayın Öcalan ifadesini kullanmaları dikkat çekerken, AP üyelerinin bir kısmı bir konuşmacının toplantıda terör örgütü propagandası yapmasından rahatsızlık duyduklarını açıkça dile getirdiler.

Sonuç bildirisi
Konferansın sonunda yayımlanan sonuç bildirisinde, Irak, Türkiye ve ABD tarafından atanan koordinatörlerin barışa potansiyel katkısından bahsedilirken, PKK konusunda ortak yollar bulunabileceği ifade edildi.
Türkiye'nin AB üyeliğine destek verilirken, PKK'nın ateşkes ilanından duyulan memnuniyet dile getirildi. Bölgedeki tüm operasyonların durdurulması çağrısının yer aldığı bildiride, Kürt sorununa barışcıl çözüm bulunması gereği üzerinde duruldu. Belgede, Türkiye'ye reform sürecini hızlandırması çağrısı da yapıldı.

 

 GÜVEN ÖZALP -MİLLİYET

BAKMADAN GEÇME